ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Στο «γάμο του καραγκιόζη» χτυπούσε το ΝΑΤΟ

Στο «γάμο του καραγκιόζη» χτυπούσε το ΝΑΤΟ

Στις 28 Οκτωβρίου μια άκρως  μία απόρρητη έκθεση του δανικού επιτελείου για την συμμετοχή της Αεροπορίας της χώρας στους βομβαρδισμούς της Λιβύης κατέδειξε  δομικά προβλήματα του ΝΑΤΟ στην συγκεκριμένη επιχείρηση .

Συγκεκριμένα  απόρρητη έκθεση για τα πεπραγμένα της συμμετοχής της δανικής πολεμικής αεροπορίας «βγήκε» στο διαδίκτυο σε μορφή PDF και ανέδειξε σοβαρό πρόβλημα  συντονισμού στην αεροπορική επίθεση του ΝΑΤΟ στην  Λιβύη .

Το θέμα που  προκάλεσε «σεισμό» στο δανικό κοινοβούλιο μετά την δημοσιοποίηση του  προκαλώντας  πολιτική αντιπαράθεση, ήταν το ότι  η δανική πολεμική Αεροπορία αγόραζε  πυρομαχικά από το Ισραήλ χωρίς να το γνωρίζει το σύνολο του πολιτικού κόσμου στην χώρα.

Σύμφωνα με τον  Holger Nielsen, εκπρόσωπο του  Σοσιαλιστικού Λαϊκού  Κόμματος ένα από τα προβλήματα ήταν  ότι η πολεμική Αεροπορία  της χώρα αγόραζε πυραύλους και βόμβες για τα αεροσκάφη της από το Ισραήλ με σκοπό  να βομβαρδίσει μια αραβική χώρα πράγμα που δεν ήταν γνωστό στον πολιτικό κόσμο της χώρας.

Το δανικό επιτελείο ανέφερε επίσης σοβαρό πρόβλημα στο σύστημα χειρισμού πληροφοριών της συμμαχίας  για τους στόχους που θα χτυπούσαν τα Νατοϊκά αεροσκάφη στην Λιβύη.

Η έκθεση για την επιχείρηση στην Λιβύη, που έκανε η τακτική διοίκηση (FTK) της Πολεμικής Αεροπορίας, επικρίνει το σύστημα διοίκησης και πληροφοριών του   ΝΑΤΟ διότι δεν ήταν  σε θέση να παράσχει αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τους στόχους  στην  λιβύη για να διεξαχθούν οι βομβαρδισμοί.

 Η έλλειψη επαρκών πληροφοριών και ο μη  συντονισμός της αποστολής του ΝΑΤΟ ανάγκασε την πολεμική Αεροπορία  της Δανίας αλλά και άλλων  συμμετέχοντων όπως η γαλλική πολεμική αεροπορία  να περιορίσουν τις επιχειρήσεις εναντίον βασικών  στόχων, σύμφωνα με την έκθεση.

Αναφέρει, επίσης, ότι το ΝΑΤΟ δεν ήταν σε θέση να παρέχει ακριβείς εκτιμήσεις των παράπλευρων απωλειών που υφίστατο ο άμαχος πληθυσμός, αναγκάζοντας την πολεμική Αεροπορία της Δανίας να περιορίσει τον αριθμό και το μέγεθος των αποστολών της.

” Η Δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ δεν οργανώθηκε για να καθοδηγήσει σωστά  μια τέτοιου μεγέθους  επιχείρηση όπως η Επιχείρηση «Unified Protector» όταν ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις στην Λιβύη” αναφέρει η έκθεση .

“Το κύριο δίδαγμα που πρέπει να αντλήσουμε από το ΝΑΤΟ είναι η ανάγκη του να χρησιμοποιούμε τα δικά μας συστήματα συγκέντρωσης πληροφοριών για να εξασφαλίσουμε  την επιτυχία  αποστολών όπως η Λιβύη, η οποία σε μεγάλο βαθμό λειτούργησε  χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες”, δήλωσε  αξιωματούχος .

Οι ελλείψεις που εντοπίζονται στην έκθεση της Δανίας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως μέρος του προγράμματος της «έξυπνης  Άμυνας» του ΝΑΤΟ και να επανασχεδιαστεί η δομή διοίκησης, δήλωσε ο δανός εκπρόσωπος Τύπου στο ΝΑΤΟ.

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Δανίας, στρατηγός  Peter Bertram, υπερασπίστηκε την απόφαση του να αγοράσει βόμβες ακριβείας από το Ισραήλ διότι το απόθεμα της δανικής αεροπορίας είχε πολύ γρήγορα καταναλωθεί μετά από τόσες  εβδομάδες αεροπορικών  επιδρομών.

Η Πολεμική Αεροπορία της Δανίας  προσπάθησε να αγοράσει πυρομαχικά από συμμάχους του ΝΑΤΟ, αλλά καμία χώρα του ΝΑΤΟ δεν ήταν σε θέση να  τις παράσχει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.