Reuters: “Σχέδιο αποστολής Ευρωπαϊκής δύναμης στο Μάλι”

Reuters: “Σχέδιο αποστολής Ευρωπαϊκής δύναμης στο Μάλι”

Την αποστολή δύναμης περίπου 200 εκπαιδευτών και ισάριθμων ένοπλων συνοδών στο Μάλι εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters, προκειμένου να βοηθήσει τον τοπικό τακτικό στρατό να ανακτήσει τον έλεγχο του βόρειου τμήματος της αφρικανικής χώρας.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή δύναμη δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε τυχόν συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των ισλαμιστών ανταρτών που έχουν καταλάβει το βόρειο Μάλι, λόγω της φερόμενης απροθυμίας των μελών της Ε.Ε. να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των στρατιωτών τους.

«Υπάρχει η βούληση ανάμεσα στα κράτη μέλη να βάλουν ‘αρβύλες στο έδαφος’ [του Μάλι], αλλά μονάχα στο χώρο των παρελάσεων», σχολίασε χαρακτηριστικά ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters. «Δεν έχω αντιληφθεί από κράτη μέλη τη θέληση να βάλουν ανθρώπους στο πεδίο της μάχης».

Φόβος της Ε.Ε. είναι πως το Μάλι ενδέχεται να μετατραπεί σε καταφύγιο για ισλαμιστές αντάρτες στην Αφρική, εξελισσόμενο αργότερα σε ένα διαλυμένο και ακυβέρνητο κράτος που θα λειτουργεί ως βάση επιχειρήσεων και χρηματοδότησης για τρομοκρατικές και εγκληματικές δραστηριότητες.

Οι ισλαμιστές αντάρτες άδραξαν τον έλεγχο ολόκληρου του βόρειου Μάλι τον Μάρτιο, στον απόηχο ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος που βύθισε τη χώρα στο χάος.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι ισλαμιστές αντάρτες έχουν επιβάλλει μία ακραία εκδοχή της Σαρία και αποκομίζουν χρήματα από απαγωγές, την πώληση γυναικών και άλλες παράνομες δραστηριότητες, διοχετεύοντας τα κέρδη τους στην στρατολόγηση παιδιών-στρατιωτών και άλλων μαχητών.

Η κρίση στο Μάλι συνιστά «μία άμεση απειλή» για την Ευρώπη, όπως ανακοίνωσαν οι αρχηγοί των κρατών της Ε.Ε. κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 18-19 Οκτωβρίου, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης είχαν ζητήσει τη διαμόρφωση σχεδίων για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στην αφρικανική χώρα.

Τον πιο ενεργό ρόλο στην υπόθεση έχει αναλάβει η Γαλλία, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του Associated Press, έχει στείλει μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολούθησης στην βόρεια Αφρική.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.