ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

“Με συνοπτικές διαδικασίες οι εκτελέσεις στο Κονγκό” καταγγέλλει ο ΟΗΕ

“Με συνοπτικές διαδικασίες οι εκτελέσεις στο Κονγκό” καταγγέλλει ο ΟΗΕ

Με συνοπτικές διαδικασίες εκτελέστηκαν σχεδόν 300 άμαχοι, ανάμεσά τους 83 παιδιά και πολλοί υπερήλικες από ένοπλους στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το πεντάμηνο Απρίλιος-Σεπτέμβριος στην περιοχή του Βόρειου Κίβου, όπως τονίζεται σε έκθεση του ΟΗΕ περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Πρόκειται για συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττουν ένοπλοι, με όλα τα χαρακτηριστικά που έχει μια εθνοτική εκκαθάριση, σε αυτές τις παραβιάσεις περιλαμβάνονται οι δολοφονίες παιδιών, είναι μάλιστα οι σοβαρότερες που καταγράφουμε τους τελευταίους μήνες στη ΛΔ Κονγκό», τόνισε σχετικώς η Νάβι Πιλάι, επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Πρέπει ο αρχές της χώρας αυτής να φροντίσουν αμέσως και να προστατευθούν οι άμαχοι και ακόμα, να διακοπεί η εξακολουθητική ατιμωρησία, η οποία ενθαρρύνει τους δράστες τέτοιων εγκλημάτων». Εξέφρασε επίσης τον αποτροπιασμό της για το γεγονός ότι οι ένοπλοι στο Βόρειο Κίβου θέτουν στο στόχαστρό τους υπερήλικες και παιδιά, που επιπλέον δεν έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης. Στηλίτευσε ότι ορισμένα θύματα κάηκαν ζωντανά μέσα στα σπίτια τους κι άλλα σφαγιάστηκαν με μαχαίρια.

Ως πρωταίτιοι, κατονομάζονται η οργάνωση Δημοκρατικές δυνάμεις για την απελευθέρωση της Ρουάντας (FDLR), η παραστρατιωτική οργάνωση Νιατούρα, που καταδιώκει ανελέητα τους Τέμπο, ενώ η οργάνωση Ράια Μουτομπόκι καταδιώκει τους Χούτου.

Όσοι δύνανται να μετακινηθούν, συρρέουν στις μεθόριους με Ρουάντα και Ουγκάντα. Στο Βόρειο Κίβου, η δημόσια τάξη έχει διασαλευτεί από τα τέλη 2009.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.