Αμερικανικές δυνάμεις εισήλθαν στην «μέση» της αντιπαράθεσης Κούρδων Peshmerga και ιρακινού Στρατού

Αμερικανικές δυνάμεις εισήλθαν στην «μέση» της αντιπαράθεσης Κούρδων Peshmerga και ιρακινού Στρατού

Σύμφωνα με τον κουρδικό σταθμό ekurd.net την Κυριακή, αμερικανικά στρατεύματα «αναδιατάχθηκαν» στην περιοχή όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ των Κούρδων Peshmerga και ιρακινών δυνάμεων της διοίκησης επιχειρήσεων   Dijla στις αμφισβητούμενες περιοχές  κοντά στην πόλη του Κιρκούρκ.

Η εφημερίδα του Κουβέιτ «Shafaq»  αποκάλυψε ότι «οι διπλωμάτες των ΗΠΑ στη Βαγδάτη έχουν αρχίσει  ήδη επαφές και συναντήσεις με τα δύο μέρη, (πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μαλίκι) και (Πρόεδρος Κουρδιστάν  Μασούντ Μπαρζανί) με σκοπό την λήξη της αντιπαράθεσης και την επίτευξη  κοινής συμφωνίας για τη διαχείριση των αμφισβητούμενων περιοχών.

Η ίδια  εφημερίδα αναφέρει ότι “Μία από τις λύσεις που υποβάλλονται  στις συνάντηση αυτή είναι η αναδιάταξη των αμερικανικών δυνάμεων  στις επίμαχες περιοχές για να βεβαιωθεί ( ΗΠΑ) ότι δεν θα υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ του ιρακινού  στρατού και των Κούρδων Peshmerga“, προσθέτοντας όμως ότι ο ιρακινός πρωθυπουργός αλ-Μαλίκι  την απέρριψε.

Πρόσθεσε  επίσης ότι «η Ουάσιγκτον δεν αντιτίθεται στην εκ νέου ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων της στην περιοχή, εάν τα 2 μέρη “αμφισβητούνται” μεταξύ τους,” τονίζοντας ότι “ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν είναι ενθουσιασμένος για αυτό το βήμα, διότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα επιτρέπει πλέον την εκδήλωση συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων του ιρακινού Στρατού και των κουρδικών δυνάμεων του Erbil.

Η πηγή της εφημερίδας  τόνισε ότι “ο Αμερικανός αντιπρόεδρος   Τζών Μπάιντεν απείλησε τον ιρακινό πρωθυπουργό  ότι «οποιαδήποτε  ένοπλη σύγκρουση με τους Κούρδους Peshmerga αποτελεί κόκκινη γραμμή », προειδοποιώντας παράλληλα ότι «οι αμερικανικές δυνάμεις θα παρέμβουν σε περίπτωση που  ξεσπάσουν συγκρούσεις στο Κιρκούκ η σε  οποιαδήποτε άλλη περιοχή.»

Η αμερικανικοί  πολιτικοί αλλά και οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ στον τομέα της ασφαλείας  είναι πεπεισμένοι ότι οι κινήσεις του Αλ-Μαλίκι είναι προς την κατεύθυνση να επιβάλει αυτός πρώτα τον  στρατιωτικό έλεγχο του Κουρδιστάν λόγω φόβου των κινήσεων του Ιράν στην περιοχή  αλλά και των συγκρούσεων στην Συρία, προσθέτοντας ότι  ο Ιρακινός πρωθυπουργός “κινείται  αυτήν την περίοδο κάτω από την επιρροή της στρατιωτικής  «διοίκησης επιχειρήσεων Dijla» (ειδικές δυνάμεις καταδρομών) που  θεσπίστηκε από τον  ιρακινό πρωθυπουργό με στόχο να υπονομεύσει την τουρκική επιρροή και επίδραση σε χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και  η οποία έχει αυξήσει δραματικά  την ένταση στην περιοχή του Κουρδιστάν  “ καταλήγει το www.ekurd.net

Από την άλλη πλευρά ο  πρόεδρος του Κουρδιστάν  διέταξε τις δυνάμεις των Peshmerga να βρίσκονται σε υψηλή ετοιμότητα, με  δήλωση που εκδόθηκε το Σάββατο,  αποδίδοντας την  στις πρόσφατες συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις .

Οι αμφισβητούμενες συγκρούσεις  μεταξύ Κούρδων και Ιρακινών πραγματοποιήθηκαν μετά την δημιουργία από την ιρακινή κυβέρνηση της στρατιωτικής διοίκησης  επιχειρήσεων  Dijla , η οποία έχει τον επιχειρισιακό έλεγχο και δράση στην πόλη Κιρκούκ, και στις επαρχίες Diyala και Salahuddin αλλά και στην ευρύτερη περιοχή .

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr            

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.