Απάντηση-«φωτιά» από ΗΠΑ σε Τουρκία και Ρ.Τ.Ερντογάν για Μάνπιτζ – «Αν τολμάτε, ελάτε»!

Απάντηση-«φωτιά» από ΗΠΑ σε Τουρκία και Ρ.Τ.Ερντογάν για Μάνπιτζ – «Αν τολμάτε, ελάτε»!

Οι ΗΠΑ, μέσω του εκπροσώπου (φωτό) του υπουργείου Αμυνας της χώρας, συνταγματάρχη Ρόμπερτ Μάνινγκ, εξέδωσαν προειδοποίηση προς πάσα κατεύθυνση ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Μανμπίτζ της Συρίας, δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από εκεί, απαντώντας στην απίστευτη δήλωση Ρ.Τ.Ερντογάν για την επικείμενη προέλαση των τουρκικών δυνάμεων στην Μάνπιτζ ότι “Οταν έρχονται τα λιοντάρια τα τσακάλια φεύγουν”!

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Ρόμπερτ Μάνινγκ είπε ότι «Οι ΗΠΑ δεν δραστηριοποιούνται στην Αφρίν αλλά διαθέτουν στρατεύματα στη Μανμπίτζ, τα οποία δεν θα φύγουν αλλά παράλληλα θα λάβουν και μέτρα προστασίας αν ο οποιοσδήποτε επιχειρήσει να τα κτυπήσει».

Ο Μάνινγκ τόνισε ότι «Οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από την πόλη».

Στην απάντησή του στο ερώτημα «εάν ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα προστατεύσει τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF) σε περίπτωση επίθεσης της Τουρκίας εναντίον τους» ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας απάντησε ότι «Η αμερικανική παρουσία εκεί είναι πολύ σαφής και θα λάβουμε μέτρα για να μην υπάρξει διαμάχη».

Ο Μάνινγκ είπε: «Το έχουμε καταστήσει σαφές ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται στη Μανμπίτζ, και πάλι, αυτό οφείλεται στην ανάγκη να επικεντρωθούμε στην νίκη επί του ISIS. Είναι σαφές σε όλα τα μέρη ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είναι εκεί και εμείς θα λάβουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει διαμάχη»:

(Manning said, “We have made that very clear that US forces are in Manbij, and again, this goes back to the need to focus on the defeat of ISIS. It has been very clear to all parties that US forces are there, and we will take measures to make sure that we de-conflict.”​)

Επίσης «βαθιά ανήσυχες» δηλώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για τις εξελίξεις στο Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού φαίνεται ότι την εγκατέλειψε λόγω της τουρκικής εισβολής.

«Έχουμε κατ’ επανάληψη εκφράσει τη βαθιά ανησυχία μας στις τουρκικές αρχές για την κατάσταση στο Αφρίν», σημειώνει η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νόιερτ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Ανησυχούμε επίσης για τις πληροφορίες περί λεηλασιών στην πόλη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν όλες τις πλευρές που δρουν στη βορειοδυτική (Συρία), συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Ρωσίας και του συριακού καθεστώτος, να παράσχουν πρόσβαση στους διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς».

Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ βάζουν έστω με μια ανακοίνωση, Ρωσία και Τουρκία στο “ίδιο στρατόπεδο».

Σύμφωνα πάντως με την ανακοίνωση, «Οι ΗΠΑ δεν δρουν στην περιοχή της βορειοδυτικής Συρίας όπου βρίσκεται η Αφρίν».

Η Ουάσινγκτον εκφράζει επίσης τη «δέσμευσή της» στη σύμμαχο της στο ΝΑΤΟ Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα και τη «δέσμευσή της» στους εταίρους της, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) της ανατολικής Συρίας, βασική συνιστώσα των οποίων αποτελούν οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επισημαίνει επίσης ότι λόγω των μαχών στη δυτική Συρία τους τελευταίους δύο μήνες, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης στην Αφρίν, έχει μπει σε δεύτερο πλάνο ο πόλεμος εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους τζιχαντιστές να ανασυγκροτηθούν σε ορισμένες περιοχές. «Αυτή είναι μια σοβαρή και εντεινόμενη ανησυχία», καταλήγει η εκπρόσωπος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.