ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Αποσύρθηκαν οι ισλαμιστές από την Τρίπολη του Λίβανου

Αποσύρθηκαν οι ισλαμιστές από την Τρίπολη του Λίβανου

Οι ισλαμιστές αποσύρθηκαν σήμερα Παρασκευή από τους δρόμους της Τρίπολης, της μεγαλύτερης πόλης του βορείου Λιβάνου, όπου από την Τρίτη σημειώνονται βίαια επεισόδια τα οποία συνδέονται με τις συγκρούσεις στη γειτονική Συρία κι έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 13 ανθρώπους, σύμφωνα με μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην περιοχή διαπίστωσε ότι ελεύθεροι σκοπευτές εξακολουθούν να χρησιμοποιούν σποραδικά τα όπλα τους, την τέταρτη ημέρα των συγκρούσεων ανάμεσα στις αντίπαλες συνοικίες Τζαμπάλ Μόχσεν (στην οποία κατοικούν ως επί το πλείστον Αλαουίτες, υποστηρικτές της Δαμασκού), και Μπαμπ αλ Τάμπανεχ (όπου κατοικούν σουνίτες, και εχθρικοί προς το καθεστώς).

Στο τέλος της νύχτας, δύο άνδρες έχασαν τη ζωή τους στις πιο βίαιες συγκρούσεις από την Τρίτη, σύμφωνα με μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, πριν ο στρατός αναπτυχθεί στην περιοχή στις 06:00 ώρα Ελλάδας.

Από τη βία στην Τρίπολη σκοτώθηκαν δύο άνδρες την Τρίτη, πέντε άλλοι την Τετάρτη, και τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένα παιδί, την Πέμπτη. Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν μετά το θάνατο των 22 νέων σουνιτών που ξεκίνησαν από το Λίβανο για να πολεμήσουν στο πλευρό των υπόλοιπων ισλαμιστών και σκοτώθηκαν στις 30 Νοεμβρίου από τον συριακό στρατό στο έδαφος της Συρίας.

Η Δαμασκός δέχτηκε την Τετάρτη να επαναπατρίσει στο Λίβανο τα σώματα των νεαρών ανδρών, σύμφωνα με λιβανική διπλωματική πηγή.

Αυτός ο επαναπατρισμός πρέπει να πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις από το Σάββατο, σύμφωνα με μια πηγή στο λιβανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό δήλωσε ότι “ανησυχεί πολύ” για τη βία στην Τρίπολη, καλώντας με ανακοίνωσή της σε “αυτοσυγκράτηση και σεβασμό της ασφάλειας και της σταθερότητας του Λιβάνου”.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους της Τρίπολης υποστηρίζουν τη συριακή δήθεν “εξέγερση”, για τον απλούστατο λόγο ότι στην πλειοψηφία τους είναι σουνίτες. Αντίθετα η σιιτική Χεζμπολάχ, ο κύριος σύμμαχος στο Λίβανο του καθεστώτος της Δαμασκού κατηγορείται ότι αγωνίζεται στο πλευρό των νομιμοφρόνων δυνάμεων στη Συρία.

Επιπλέον, σχεδόν καθημερινές συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα στα συριακά χωριά που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με το Λίβανο ανάμεσα σε σιίτες μαχητές της Χεζμπολάχ και τους αντιτασσόμενους στον Άσαντ αντάρτες (δηλαδή μισθωτούς και ισλαμιστές), σύμφωνα με κατοίκους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.