Φονικές θρησκευτικές συγκρούσεις στον Λίβανο

Φονικές θρησκευτικές συγκρούσεις στον Λίβανο

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν στην Τρίπολη, τη μεγάλη πόλη του βορείου Λιβάνου, σε νέες ταραχές που ξέσπασαν και συνδέονται με τη σύγκρουση στη γειτονική Συρία, σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας.

Από την Τρίτη οι ταραχές αυτές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 17 ανθρώπους, μεταξύ τους δύο παιδιά.

Μάχες με πολυβόλα και ρουκέτες ξέσπασαν στις φτωχές συνοικίες Μπαμπ αλ-Τεμπανέχ και Τζαμπάλ Μόχσεν, ανάμεσα σε σουνίτες που αντιτίθενται στο καθεστώς της Δαμασκού και σε αλαουίτες, μέλη της ίδιας θρησκευτικής μειονότητας με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Κάθε συνοικία έχασε από δύο άνδρες στις μάχες που σημειώνονται την ώρα που η ανάπτυξη δυνάμεων του στρατού είχε αναγκάσει τους μαχητές να αποσυρθούν το πρωί της Παρασκευής, παρά τα σποραδικά πυρά από ελεύθερους σκοπευτές.

Στη διάρκεια της νύχτας στρατιώτες στάθμευσαν στους δρόμους γύρω από τις δύο συνοικίες αλλά όχι στην κεντρική λεωφόρο που χωρίζει τις δύο συνοικίες που μοιάζει πλέον με γραμμή μετώπου.

“Οι συγκρούσεις είναι σποραδικές τώρα. Καμιά απόφαση δεν έχει ληφθεί για την αποστολή στρατιωτικών ενισχύσεων στην περιοχή”, δήλωσε εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η κατάσταση στην Τρίπολη, ήδη τεταμένη από την έναρξη της κρίσης στη Συρία, αναζωπυρώθηκε την Τρίτη μετά το θάνατο 22 νεαρών σουνιτών που έφυγαν από τον Λίβανο για να πολεμήσουν στο πλευρό των σύρων ανταρτών και σκοτώθηκαν στις 30 Νοεμβρίου από πυρά του στρατού στη Συρία. Οι συριακές αρχές δέχτηκαν να επαναπατριστούν οι σοροί των μαχητών και ήδη οι τρεις πρώτες μεταφέρθηκαν στα σύνορα σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τον αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η πλειοψηφία των κατοίκων της Τρίπολης είναι σουνίτες και στηρίζουν τη συριακή εξέγερση δήλωσε εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας. Αντίθετα το ισχυρό σιιτικό κόμμα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, βασικός σύμμαχος του καθεστώτος της Δαμασκού κατηγορείται ότι πολεμά στο πλευρό των πιστών στον πρόεδρο Ασαντ δυνάμεων στη Συρία. Συμπλοκές σημειώνονται σχεδόν καθημερινά στα συριακά χωριά που συνορεύουν με τον Λίβανο ανάμεσα σε σιίτες μαχητές που πρόσκεινται στη Χεζμπολάχ και σε αντικαθεστωτικούς σύρους αντάρτες, σύμφωνα με κατοίκους και ακτιβιστές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.