ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Αφγανιστάν: Δεύτερη πρωτεύουσα επαρχίας μέσα σε 2 μήνες καταλαμβάνουν οι Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Δεύτερη πρωτεύουσα επαρχίας μέσα σε 2 μήνες καταλαμβάνουν οι Ταλιμπάν

Αξιωματούχοι στο Αφγανιστάν δήλωσαν πως οι Ταλιμπάν μπήκαν σήμερα στην πόλη Γκάζνι, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας ,200 χιλιόμετρα νότια της Καμπούλ.Δίνονται μάχες για την ανακατάληψη της πόλης.

Κατά τον επικεφαλής της αστυνομίας της επαρχίας, τον Φαρίντ Άχμαντ Μάρσαλ, με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο σήμερα το πρωί, «οι μαχητές των Ταλιμπάν άρχισαν την έφοδό τους χθες (Πέμπτη) περί τις 23:00, επιτιθέμενοι σε σημεία ελέγχου γύρω από την πόλη. Οι μάχες με τις δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζονται».

Η Γκάζνι είναι η δεύτερη πρωτεύουσα επαρχίας που πέφτει –τουλάχιστον εν μέρει– στα χέρια των Ταλιμπάν μέσα σε τρεις μήνες, έπειτα από τη Φαράχ (δυτικά), τη 15η Μαΐου, που πάντως ανακαταλήφθηκε γρήγορα από τον στρατό.

«Προέλασαν στην πόλη κι έριξαν πολλούς όλμους εναντίον κατοικιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας Αρίφ Νούρι, ο οποίος πρόσθεσε πως υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες ανάμεσα στους στρατιώτες.

«Τα πτώματα περίπου τριάντα Ταλιμπάν κείτονται στο έδαφος», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στα σώματα ασφαλείας, Ειδικές Δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί προληπτικά «τον περασμένο μήνα κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου Καμπούλ-Κανταχάρ» –περνάει από τη Γκάζνι– «διότι αναμενόταν επίθεση των Ταλιμπάν» και «έχουν τεθεί ήδη σε κίνηση» προκειμένου να «σταματήσουν την προέλαση» των ισλαμιστών ανταρτών.

Μιλώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιασάν, ένας κάτοικος της Γκάζνι, περιέγραψε: «Οι Ταλιμπάν είναι μέσα στην πόλη, χρησιμοποιούν τα μεγάφωνα του τζαμιού για να μας πουν να μείνουμε μέσα στα σπίτια μας. Ακούς συνέχεια ισχυρές εκρήξεις και πυρά, σε πιάνει τρόμος».

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ ανέφερε ότι η επίθεση αυτή «εγγράφεται στο πλαίσιο της εαρινής εφόδου» των ισλαμιστών ανταρτών, που ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου, «σε πολλές κατευθύνσεις».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Εκατοντάδες μουτζαχεντίν εφοδιασμένοι με βαρύ οπλισμό κατέλαβαν σημεία ελέγχου και θέσεις της αστυνομίας», συνέχισε και πρόσθεσε: «140 μέλη των εχθρικών δυνάμεων έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί ενώ οι απώλειες στις τάξεις των μουτζαχεντίν είναι λίγες».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.