Συνεχίζονται οι μάχες στην Γκάζνι του Αφγανιστάν

Συνεχίζονται οι μάχες στην Γκάζνι του Αφγανιστάν

Για τρίτη διαδοχική ημέρα συνεχίζονται οι μάχες σήμερα στην Γκάζνι, στο ανατολικό Αφγανιστάν – Οι Ταλιμπάν εξακολουθούν να μάχονται, την ώρα που η κυβέρνηση υποστηρίζει πως ξαναπήρε «τον έλεγχο» της πόλης, σύμφωνα με τους κατοίκους.

«Μόνο το γενικό επιτελείο της αστυνομίας, το γραφείο του κυβερνήτη και μερικές δημόσιες υπηρεσίες της Γκάζνι ελέγχονται από την κυβέρνηση, τα υπόλοιπα είναι στα χέρια των Ταλιμπάν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αναπληρωτής επικεφαλής του επαρχιακού συμβουλίου Αμανουλάχ Καμράνι.

«Υπάρχουν δεκάδες νεκροί και τραυματίες, οι άνθρωποι περιθάλπονται στα σπίτια τους ή στις κλινικές».

«Η κατάσταση είναι χαώδης και δύσκολη για τους κατοίκους», συνέχισε. «Δύσκολα βρίσκεις να φας καθώς και νερό, αν η κυβέρνηση και το ΝΑΤΟ δεν επέμβουν, είμαστε στο χείλος μιας ανθρωπιστικής καταστροφής», διαβεβαίωσε.

Ως ένδειξη του πανικού που έχει καταλάβει τους κατοίκους, ο υπεύθυνος πρόσθεσε πως η τιμή του ταξί για την Καμπούλ, που είναι συνήθως 250 αφγάνι (4 δολάρια) έχει αυξηθεί μέσα σε τρεις ημέρες σε 3.500 αφγάνι (50 δολάρια).

Ερωτηθείς από το τηλεοπτικό δίκτυο Tolo News, ένας κάτοικος της Γκάζνι, ο Ραχματουλάχ Αντάρ, δήλωσε επίσης πως «σφοδρές μάχες συνεχίζονται στην πόλη, όπου εξακολουθεί να μην υπάρχει ηλεκτρικό και τα τηλεφωνικά δίκτυα είναι κομμένα» — μόνο μια εταιρεία συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες της, διευκρίνισε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επιτόπου.

«Δεν υπάρχουν αρκετές δυνάμεις για να απωθήσουν τους Ταλιμπάν», δήλωσε ο Αντάρ.

Οι αντάρτες, μεγάλος αριθμός των οποίων έφθασε το βράδυ της Πέμπτης στην Γκάζνι, είχαν ανακοινώσει πως θα φθάσουν ενισχύσεις από τις νοτιότερες επαρχίες Ζαμπούλ και Χελμάν.

Χθες Σάββατο η κυβέρνηση επέδειξε αυτοπεποίθηση υποστηρίζοντας ότι πήρε και πάλι «τον έλεγχο» αυτής της πόλης των 280.000 κατοίκων που βρίσκεται δύο ώρες νότια της πρωτεύουσας, στον κεντρικό άξονα που συνδέει την Κανταχάρ με την Καμπούλ.

«Οι ενισχύσεις έφθασαν στην Γκάζνι, μάχες συνεχίζονται στο βόρειο τμήμα της πόλης, όμως η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο», είχε ανακοινώσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Νατζίμπ Ντάνις προσθέτοντας: «Η πόλη δεν θα πέσει».

Σύμφωνα με τον αρχηγό της τοπικής αστυνομίας, τον Φαρίντ Άχμαντ Μάρσαλ, οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν την επίθεσή τους το βράδυ της Πέμπτης μεταξύ 23:00 και μεσάνυχτα, επιτιθέμενοι στα οδοφράγματα ασφαλείας που περιβάλλουν την πόλη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι αιρετοί άρχοντες της Γκάζνι αναφέρουν πως είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένα τις αρχές για τον κίνδυνο μιας επίθεσης των Ταλιμπάν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.