ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Επιχειρησιακή ανάπτυξη για τα ολλανδικά Patriot στην Τουρκία

Επιχειρησιακή ανάπτυξη για τα ολλανδικά Patriot στην Τουρκία

Ολλανδικά αντιπυραυλικά συστήματα Patriot αναπτύχθηκαν σήμερα στην πόλη Άδανα της Τουρκίας έπειτα από αίτημα της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Το πλοίο Louise Russ με σημαία Γιβραλτάρ μετέφερε τους ολλανδικούς Patriot προσεγγίζοντας το λιμάνι Ισκεντερούν στην επαρχία Χατάι, την περασμένη Τρίτη έπειτα από δύο μέρες αναμονής στη θάλασσα. Από το πλοίο ξεφορτώθηκαν 160 στρατιωτικά οχήματα, 60 δοχεία στρατιωτικού εξοπλισμού, ιατρικών εφοδίων και ένα συνεργείο συντήρησης.

Μαζί με τις δύο συστοιχίες πυραύλων Patriot, στην Τουρκία μετακινήθηκαν και 360 Ολλανδοί στρατιωτικοί που θα έχουν την ευθύνη της λειτουργίας τους.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν τεθεί σε εφαρμογή γύρω από τις εγκαταστάσεις όπου έχουν στηθεί τα συστήματα Patriot. Ολλανδικά στρατεύματα και αξιωματικοί του στρατού θα παραμείνουν στην περιοχή για ένα χρόνο. Το όλο εγχείρημα είναι μέρος της απόφασης του ΝΑΤΟ να αναπτύξει τα πυραυλικά συστήματα κοντά στα τουρκικά σύνορα με τη Συρία.

Το ΝΑΤΟ έλαβε την απόφαση να παραδώσει στην Τουρκία Patriot για να ενισχύσει την αεράμυνα της σε ενδεχόμενη απειλή από τη Συρία, έπειτα από πιεστικό αίτημα της Άγκυρας για την αντιμετώπιση των βλημάτων SSM τύπου SCUD που υπάρχουν στο συριακό οπλοστάσιο.

ΗΠΑ, Γερμανία και Ολλανδία έχουν συμφωνήσει να παρέχουν δύο συστοιχίες η κάθε μία για την προστασία της Τουρκίας που είναι κράτος -μέλος του ΝΑΤΟ.

Η έλλειψη σχετικής δυνατότητας από πλευράς τουρκικών ΕΔ είναι χαρακτηριστική καθώς το τουρκικό πρόγραμμα αντιαεροπορικού-αντιβαλλιστικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς, γνωστό σαν T-LORAMIDS, έχει επανειλημμένως αναβληθεί επ’ αόριστον λόγω υψηλού κόστους και άλλων εξοπλιστικών προτεραιοτήτων, παρά το γεγονός ότι υφίσταται σημαντικό κενό στην αντιαεροπορική/αντιβαλλιστική άμυνα της χώρας.

Αντίθετα η Ελλάδα απέκτησε 6 συστοιχίες Patriot PAC3 με 200 συνολικά βλήματα ΜΙΜ-104D PAC-2GEM και 125 ΜΙΜ-104Α, τα οποία προτάσσουν μια αδιαπέραστη ασπίδα αντιαεροπορικής/αντιβαλλιστικής άμυνας σε συνδυασμό με δύο συστοιχίες συστημάτων S-300.

Υπενθυμίζεται οτι το τουρκικό πρόγραμμα που φιλοδοξούσε να καλύψει αυτό το κενό με προϋπολογισμό 4 δισ.$ είχε σαν υποψηφιότητες το Eurosam  Aster 30, το αμερικανικό Patriot, το ρωσικό  S-300 και το κινεζικό HQ-9.  

Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία νεότερη εξέλιξη που να υποδεικνύει ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε φάση υλοποίησης προκαλώντας υπόνοιες για αναβολή ή και συνολική ακύρωση.

Στην παρούσα περίοδο τα συστήματα Patriot θα βρίσκονται μεν σε τουρκικό έδαφος αλλά υπό πλήρη νατοϊκό έλεγχο προσανατολισμένα να αντιμετωπίσουν τυχόν νέα επίθεση με βλήματα SCUD από το έδαφος της Συρίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.