ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Αίγυπτος: Δεκάδες νεκροί από τα βίαια επεισόδια (vid)

Αίγυπτος: Δεκάδες νεκροί από τα βίαια επεισόδια (vid)

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν στην Αίγυπτο, μετά την καταδίκη σε θάνατο 21 από τους κατηγορουμένους για την ποδοσφαιρική τραγωδία στην πόλη Πόρτ Σάιντ τον περασμένο χρόνο.

Θωρακισμένα οχήματα και η στρατιωτική αστυνομία ξεχύθηκαν στους δρόμους του Πορτ Σάιντ, όπου οι διαδηλωτές έκαιγαν ελαστικά και ακούγονταν πυροβολισμοί εις διαμαρτυρία για το γεγονός ότι άνθρωποι από την πόλη τους κατηγορήθηκαν πέρυσι για το θάνατο 74 ατόμων κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ποδοσφαίρου.

Οι συγκρούσεις στο Πορτ Σάιντ ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και των αστυνομικών δυνάμεων. Οπαδοί της Αλ-Μασρί και οι οικογένειες των κατηγορούμενων υποστηρίζουν ότι η υπόθεση έχει πολιτικά κίνητρα. Στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο Πορτ Σάιντ για να επιβάλουν την τάξη.

Η ετυμηγορία ανακοινώθηκε λίγες ώρες μετά την ανάπτυξη στρατευμάτων στη γειτονική πόλη Σουέζ μετά από τις αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ αστυνομικών και αντικυβερνητικών διαδηλωτών, κατά τις οποίες 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμα 530 τραυματίστηκαν, με αφορμή τη χθεσινή δεύτερη επέτειο της λαϊκής εξέγερσης που οδήγησε στην πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, έκανε έκκληση για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής “σωτηρίας” με στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα.

Τα πολύνεκρα επεισόδια στο Στάδιο Πορτ Σάιντ είχαν σημειώθηκαν μεταξύ οπαδών της Αλ-Μασρί και της Αλ-Αχλί. Οι συγκρούσεις εκτυλίχθηκαν μετά το τέλος του αγώνα των δύο ομάδων, όπου η γηπεδούχος ομάδα Αλ-Μάρσι είχε νικήσει με 3-1. Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο και κατά τη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων έχασαν τη ζωή τους 74 άνθρωποι, ενώ πάνω από 1000 τραυματίστηκαν. Πρόκειται για τη χειρότερη ποδοσφαιρική τραγωδία στη χώρα.

Εν τω μεταξύ, επεισόδια ξέσπασαν και στο κέντρο του Καΐρου, όπου αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με διαδηλωτές.

Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας της Αιγύπτου, με επικεφαλής του τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, καταδίκασε σήμερα τα βία επεισόδια που σημειώνονται στη χώρα και κάλεσε για έναν ευρύ εθνικό διάλογο για την επίλυση των πολιτικών διαφορών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.