ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Γάλλοι Commandos προστατεύουν τις εγκαταστάσεις ουρανίου σε Μάλι και Νίγηρα

Γάλλοι Commandos προστατεύουν τις εγκαταστάσεις ουρανίου σε Μάλι και Νίγηρα

Εντολή να προστατεύσουν τις στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις εξόρυξης ουρανίου, τόσο στο Μάλι όσο και στον γειτονικό Νίγηρα, έχουν λάβει οι ειδικές δυνάμεις της Γαλλίας από την κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ, όπως ανέφερε στρατιωτική πηγή από το Παρίσι.

Οι επιχειρήσεις που διεξάγονται στο βόρειο Μάλι από τις 11 Ιανουαρίου έχουν προκαλέσει την αντίδραση των ισλαμιστών ανταρτών, οι οποίοι απειλούν σε αντίποινα να πλήξουν γαλλικούς στόχους σε όλη την περιοχή. Προφανώς δε, ανάμεσα στις επιλογές τους ξεχωρίζει ο κρατικός όμιλος Areva, ο οποίος είναι σήμερα ο μεγαλύτερος επενδυτής στον Νίγηρα (όπου διαστηριοποιείται εδώ και πέντε δεκαετίες, ενώ διαθέτει κάπου 2.700 εργαζομένους), ενώ έχει μεγάλη παρουσία και στο Μάλι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ουράνιο που προέρχεται από τις δύο αυτές χώρες καλύπτει μεγάλο μέρος (πάνω από το 20%-25%) από τις ανάγκες σε πρώτη ύλη των 58 πυρηνικών αντιδραστήρων οι οποίοι λειτουργούν σήμερα στη Γαλλία και παράγουν το μεγαλύτερο ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η χώρα. Έτσι, η ανησυχία του Παρισιού είναι δικαιολογημένη, πολύ περισσότερο, καθώς υπάρχει προηγούμενο τέτοιων επιχειρήσεων από την πλευρά των ισλαμιστών -σήμερα, μάλιστα, εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη τεσσάρων Γάλλων που είχαν απαχθεί από την οργάνωση AQIM τον Σεπτέμβριο του 2010.

Στο μεταξύ, πάντως, την ώρα που η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορεί τον στρατό του Μάλι ότι προβαίνει σε «εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες» με θύματα αντικαθεστωτικούς (με την ανοχή, φυσικά, των Γάλλων), στο στρατόπεδο των ισλαμιστών δείχνουν να έχουν προκληθεί ρήγματα.

Έτσι, στελέχη της φυλής των Τουαρέγκ και της οργάνωσης Ανσάρ Ντίν, που είχαν συμβάλει αποφασιστικά στην κατάληψη του βόρειου Μάλι, δηλώνουν τώρα έτοιμα να διαπραγματευτούν μια εκεχειρία και μια συνολική λύση.

Επίσης, ο ιμάμης Μαχμούντ Ντίκο, επικεφαλής του Ανώτατου Ισλαμικού Συμβουλίου, αποκήρυξε τους ένοπλους και τους κατηγόρησε ότι έρχονται από άλλες χώρες και θέλουν να επιβάλουν ένα νόμο του Ισλάμ, ο οποίος είναι ξένος προς τις παραδόσεις του Μάλι, ενώ, παράλληλα, στήριξε τη γαλλική επέμβαση. «Να δείτε ότι θα υπάρξουν στο μέλλον πολλά μικρά παιδιά με το όνομα Ολάντ», δήλωσε ένας άλλος ανώτατος κληρικός.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων Defencenet.gr                       

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.