ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Οι Γάλλοι κυνηγούν τους αντάρτες στα βουνά

Οι Γάλλοι κυνηγούν τους αντάρτες στα βουνά

Στα απομακρυσμένα βουνά του βόρειου Μάλι έχουν απωθήσει τους ισλαμιστές αντάρτες οι γάλλοι στρατιώτες. Στα βουνά αυτά, στο αφιλόξενο τοπίο της ερήμου, οι αντάρτες πιστεύεται ότι έχουν οδηγήσει τους γάλλους ομήρους που συνεχίζουν να κρατούν.

Στην περιοχή Εσελ, χαμένη ανάμεσα στα όρη Τεγκαργκάρ του βορειοανατολικού Μάλι, κυριαρχεί ένας βράχος ψηλός σαν πενταώροφο κτίριο που αποτελεί για τους Τουαρέγκ ιερό τόπο στοχασμού. Ο οποίος όμως βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της Επιχείρησης Σερβάλ του γαλλικού στρατού για να απαλλαγεί το βόρειο Μάλι από τους ισλαμιστές αντάρτες. Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του BBC, «τα όρη Τεγκαργκάρ δίνουν νέο νόημα στον όρο “απομακρυσμένος”».

Το γειτονικό Κιντάλ είναι η μεγαλύτερη πόλη της περιοχής –  και απέχει 1.400 χλμ από την πρωτεύουσα Μπαμάκο.

Η πόλη αυτή των 40.000 κατοίκων βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε εξέγερσης των Τουαρέγκ κατά της κεντρικής κυβέρνησης του Μάλι από το 1962 μέχρι σήμερα. Το γύρω τοπίο είναι «αφυδατωμένο και άχρωμο, σπαρμένο με μαύρα βράχια που ψήνονται στον ανελέητο ήλιο. Είναι το ιδανικό μέρος για να προσποιηθεί κάποιος ότι προσσεληνώθηκε στο φεγγάρι».   

Δυστυχώς για τον γαλλικό στρατό, τα όρη Τεγκαργκάρ αποτελούν ιδανικό τόπο για αντάρτες. Οι βροχές που πέφτουν κάθε χρόνο γεμίζουν λιμνούλες με πόσιμο νερό – προς χρήση νομάδων με κοπάδια αλλά και ανταρτών. Οι πολυάριθμες σπηλιές προσφέρουν καταφύγιο από τις αμμοθύελλες αλλά και τα εχθρικά ελικόπτερα. Οι φτωχοί ντόπιοι νομάδες μπορούν εύκολα να πειστούν να διαθέσουν κατσίκες και καμήλες για να τραφούν οι αντάρτες. Τα σύνορα της Αλγερίας είναι αρκετά κοντά και αρκετά «τρύπια» ώστε να διατηρείται η τροφοδοσία σε καύσιμα και πυρομαχικά.

Η Γαλλία έχει βάλει στο στόχαστρο την γειτονική αεροπορική βάση την οποία δεν είναι σαφές γιατί δεν έχει καταλάβει ακόμη. Από εκεί θα μπορούσε να επιθεωρεί την περιοχή από αέρος καθώς κάθε κομβόι με περισσότερα από τρία οχήματα 4×4 τραβάει την προσοχή και έχει πολλές πιθανότητες να αποτελέσει στόχο εχθρικών πυρών.

Η οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQIM) και οι σύμμαχοί της γνωρίζουν την περιοχή απ’ έξω κι ανακατωτά. Πρωτοεγκαταστάθηκαν εκεί το 2003, χρησιμοποιώντας τα όρη Ταγκαργκάρ και τις ατελείωτες πεδιάδες της ερήμου για να κρύβουν δυτικούς ομήρους και να εκπαιδεύουν νεοστρατολογηθέντες. Ο στρατός του Μάλι τους άφησε γενικώς ανενόχλητους, εκτός από ένα μικροεπεισόδιο το 2009 και σήμερα η χώρα πληρώνει το τίμημα.

Στόχος της Γαλλίας και της διεθνούς κοινότητας, εκτός από την Επιχείρηση Σερβάλ και τον παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, είναι να αποκαταστήσουν την ειρήνη της περιοχής αυτής. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει, όχι μόνο να απαλλαγεί η περιοχή από τους ισλαμιστές οπλοφόρους, αλλά και να βρεθούν μακροχρόνιες λύσεις στα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα του βόρειου Μάλι. «Προς το παρόν, τα προβλήματα αυτά μοιάζουν τόσο τεράστια και αμετακίνητα όσο ο βράχος στο Εσελ», διαπιστώνει ο απεσταλμένος του BBC.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.