ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Χ.Ακάρ: «Ξεκίνησε η λειτουργία του κοινού στρατηγείου Τουρκίας-ΗΠΑ ανατολικά του Ευφράτη»

Χ.Ακάρ: «Ξεκίνησε η λειτουργία του κοινού στρατηγείου Τουρκίας-ΗΠΑ ανατολικά του Ευφράτη»

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ, Hulusi Akar, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι το Κοινό Κέντρο Επιχειρήσεων για την ίδρυση και τη διαχείριση μιας “ασφαλούς ζώνης” (σσ ζώνης εθνοκάθαρσης Κούρδων η σωστή ονομασία) στη βορειοανατολική Συρία είχε αρχίσει επίσημα τη λειτουργία του με πλήρη ισχύ.

Παρόλο που καμία πλευρά δεν έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες για το κέντρο, όπως το μέγεθος της ζώνης ή τη δομή διοίκησης των δυνάμεων που λειτουργούν εκεί, ο Akar δήλωσε: “Η διοίκηση του κέντρου είναι υπό έναν Αμερικανό στρατηγό και έναν Τούρκο στρατηγό”.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η πρώτη κοινή πτήση με ελικόπτερο θα διεξαχθεί αργότερα την ημέρα και ότι οι υλοποιήσεις στον τομέα ως μέρος της πρώτης φάσης του σχεδίου ασφαλούς ζώνης είχαν ήδη αρχίσει. Τα τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν εργασίες επιτήρησης στην περιοχή της ασφαλούς ζώνης την περασμένη εβδομάδα ως προετοιμασία για την πτήση με ελικόπτερο.

“Έχουμε αρχίσει να καταστρέφουμε τις τρομοκρατικές θέσεις και τους στόχους”, πρόσθεσε ο Akar κι επανέλαβε επίσης ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει το δικαίωμά της αυτοάμυνας σε πλήρη έκταση σε περίπτωση επίθεσης κατά των τουρκικών παρατηρητηρίων ή της παρουσίας της στο Idlib.

Μετά από μακροχρόνιες συζητήσεις, η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν την Πέμπτη για την έναρξη της πρώτης φάσης του σχεδίου ασφαλούς ζώνης στη βόρεια Συρία.

Ο Akar και ο Αμερικανός ομόλογός του Mark Esper συζήτησαν το θέμα σε τηλεφωνική συνομιλία Σύμφωνα με δήλωση του Εθνικού Υπουργείου Άμυνας, οι αρχηγοί της άμυνας συμφώνησαν επίσης να διεξάγουν συνάντηση στην Άγκυρα το συντομότερο δυνατόν μεταξύ των τουρκικών και αμερικανικών στρατιωτικών αντιπροσωπειών για τον περαιτέρω συντονισμό της διαδικασίας.

Η πρώτη κοινή επιχείρηση

Κοινές περιπολίες πάνω από τη βόρεια Συρία ξεκίνησαν τουρκικά και αμερικανικά ελικόπτερα όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ.

Οι περιπολίες γίνονται στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο χωρών για την εγκαθίδρυση μιας «ασφαλούς ζώνης», όπως αναφέρεται στη βόρεια Συρία.

Οι πτήσεις έγιναν πάνω από την περιοχή της Tal Abyad.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://twitter.com/eha_news/status/1165260142868402177?s=20

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.