Οι Κούρδοι μιλάνε για «συμμαχία με την Δαμασκό» έναντι των Τούρκων αλλά είναι αργά πλέον – Προσπαθούν να σώσουν την Ράκα

Οι Κούρδοι μιλάνε για «συμμαχία με την Δαμασκό» έναντι των Τούρκων αλλά είναι αργά πλέον – Προσπαθούν να σώσουν την Ράκα

Η τουρκική προέλαση συνεχίζεται κανονικά ενώ η Άγκυρα αποστέλλει δεκάδες άρματα μάχης στην συριακή πόλη Manbij για να «αναπληρώσει» το κενό που αφήνουν οι Αμερικανοί και φαίνεται πόσο ανεδαφικό είναι να εξαγγέλλουν οι Κούρδοι συμμαχίες τις οποίες πλέον δεν μπορούν να συνάψουν επί της ουσίας.

Αντίθετα δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες ότι ο συριακός Στρατός έχει εισέλθει στην πόλη της Manbij.

Αυτό που έχει εξακριβωθεί είναι ότι ο συριακός Στρατός έχει λάβει θέσεις βόρεια και δυτικά της πόλης απέναντι από τις τουρκικές δυνάμεις. Πιθανότατα οι Τούρκοι να επιτρέψουν στους Σύρους να καταλάβουν κάποιο κομμάτι της πόλης, αλλά άμα το θέλουν και μάλλον κατόπιν συνεννοήσεως με την Μόσχα.

Και φυσικά δεν επιβεβαιώνονται οσοι λενε για κατάληψη της Κομπάνι από τα κυβερνητικά στρατεύματα. Αυτό είναι πρακτικά αδύνατο να συμβεί καθώς θα πρέπει να διασχίσουν 300 χιλιόμετρα μέσα από ένα μέτωπο το οποίο ελέγχουν οι τουρκικές δυνάμεις. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο κατόπιν συμφωνίας με την Άγκυρα.

Όχι αδύνατο καθώς βρίσκεται η Μόσχα πίσω από την αναγκαστική προσέγγιση Κούρδων και Σύρων.

Ο βασικός στόχος των Τούρκων είναι να μην υπάρχει περίπτωση ποτέ να δημιουργηθεί κουρδικό κράτος στα σύνορά τους. Ακόμα και μια επιστροφή των Κούρδων στον συριακό εθνικό κορμό θα αποτελούσε μια ικανοποιητική λύση για τους ίδιους, δεδομένου ότι ήδη έχουν καταλάβει αρκετά συριακά εδάφη για να μπορούν να ελέγχουν την κατάσταση μελλοντικά.

Ο σύμβουλος του Ερντογάν Γιασίν Ακτάι, αναφορικά με την πιθανότητα να αναπτυχθούν συριακές στρατιωτικές δυνάμεις ανατολικά του Ευφράτη, δήλωσε τα εξής: «Εάν ο στρατός του συριακού καθεστώτος προσπαθήσει να εισέλθει στη βορειοανατολική Συρία, η Τουρκία θα απαντήσει, οπότε μπορεί να υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των δύο στρατών».

Τι σημαίνει αυτό; Πως ότι γίνει θα γίνει με την άδεια της Άγκυρας.

Οι Σύροι μπορούν να φτάσουν μέχρι εκεί που τους επιτρέπουν οι πενιχρές δυνάμεις τους να φτάσουν. Πλέον μιλάμε για έναν εξαθλιωμένο Στρατό που μετακινείται με φορτηγάκια και βανάκια. Ούτε για αστείο δεν μπορούν να «κοντράρουν» μια πραγματικά ισχυρή στρατιωτική δύναμη όπως η Τουρκία.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην περιφέρεια της Ταλ Τάμερ, νότια της μεθοριακής πόλης Ρας αλ Αΐν, όπου διεξάγονται μάχες, μετέδωσε νωρίς το πρωί της Δευτέρας (14.10.2019) ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Και το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA επιβεβαίωσε την άφιξη «μονάδων του αραβικού συριακού στρατού» στην Ταλ Τάμερ.

Η Τελ Τάμερ βρίσκεται σε έναν στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο, τον M4, που εκτείνεται από το ανατολικό τμήμα της Συρίας ως το δυτικό. Πρόκειται για τον αυτοκινητόδρομο που σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, ελέγχουν ήδη οι τουρκικές δυνάμεις.

Η Τελ Τάμερ βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Ρας Αλ Αΐν, η οποία αποτελεί ένα από τα σημεία στα οποία επικεντρώνεται η τουρκική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης».

Η κινητοποίηση των συριακών στρατευμάτων έρχεται λίγες ώρες μετά τη συμφωνία (με τη μεσολάβηση της Ρωσίας) στην οποία κατέληξαν οι Κούρδοι με τον Μπασάρ αλ Άσαντ, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την τουρκική επέμβαση.

Οι Κούρδοι εδώ και πέντε χρόνια, είχαν ημιαυτόνομο καθεστώς.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Κούρδων της Συρίας διευκρίνισε ότι η «προκαταρκτική στρατιωτική» συμφωνία ανάμεσα στις κουρδικές δυνάμεις και τη Δαμασκό περιορίζεται στην ανάπτυξη των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία και οι δύο πλευρές θα συζητήσουν για τα πολιτικά ζητήματα αργότερα.

Η συμφωνία αυτή προβλέπει την είσοδο των κυβερνητικών δυνάμεων στις συνοριακές περιοχές από την πόλη Μάνμπιτζ ως την Ντέρικ στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, δήλωσε στο Reuters ο Μπάντραν Τζία Κουρντ.

Για να γίνουν όλα αυτά όμως πρέπει να συμφωνήσει η Άγκυρα. Αλλιώς τίποτα δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί.

Στην πραγματικότητα περισσότερο πρόκειται για «wishful thinking» των Κούρδων οι οποιοι πληρώνουν την απρονοησία τους να προδώσουν την συριακή κυβέρνηση και να συμπράξουν με τους Αμερικανούς.

Νομίζοντας πως οι Αμερικανοί θα ήταν εκεί. Προβαίνουν σε συμφωνίες οι οποίες δεν μπορούν να εφαρμοστούν πλεόν. Οριακά οι συριακές κυβενρητικές δυνάμεις μποροούν να καλύψουν μικρής κλίμακας επιχειρήσεις δυτικά του Ευφράτη

Ακόμα και για την περιφέρεια της Ιντλίμπ που είναι ζωτικής σημασίας για την λήξη του πολέμου οι Σύροι αδυνατούν να παρατάξουν δυνάμεις τέτοιες που θα προβούν σε μια συστηματική εκστρατεία ενός μηνός για την εκκαθάισή της και αρκούνται σε επιχειρήσεις μικρής κλίμακας υποστηριζόμενοι πάντα από την ρωσική Αεροπορία διότι η συριακή δεν υφίσταται πλέον αλλά και από μια μοίρα ρωσικού Πυροβολικού και ορισμένες μονάδες εθελοντών της Βάγκνερ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Κούρδοι το μόνο που έχουν να διαπραγματευτούν είναι η Ράκα. Όπως μόνο το pronews.gr έχει γράψει η Ράκα είναι ο πραγματικός αντικειμενικός στόχος της τουρκικής εισβολής και όχι η δημιουργία ασφαλούς ζώνης στα τουρκοσυριακά σύνορα.

Έτσι βάσει της συμφωνίας που συνήψαν με την Δαμασκό οι Κούρδοι φαίνεται ότι επιστρέφουν την πόλη στην συριακή διοίκηση.

Βέβαια και εδώ τίθεται ένα ζήτημα πως θα υπερσαπιστεί η συριακή διοίκηση τη Ράκα αφού είναι εξίσου απομακρυσμένη η πόλη από τις εναπομείνασες συριακές βάσεις στην δυτική Συρία.

Πιθανόν σε πρώτη φάση να είναι αρκετή η πινακίδα «Συριακή Αραβική Δημοκρατία» στην πόλη προκειμένου η Τουρκία να μην έχει δικαιολογία να καταλάβει μια περιοχή που ανήκει στην Συρία και «δεν βρίσκετε υπό τον έλεγχο των τρομοκρατών».

Μάλιστα πριν λίγο ένα μικρό κονβόι περί τα 10 ημοφορτηγά του συριακού Στρτού ππροσπαθεί να φτάσει στην Ράκα για να αναλάβει τυπικά την διοίκηση της πόλης από τους Κούρδους.

Το ερώτημα είναι αν θα καταφέρουν να σταματήσουν εκεί τους Τούρκους. Εδώ πλέον θα μιλήσει η διπλωματία και η Μόσχα ο μοναδικός παράγον που θα μπορούσε να δράσει ανασχετικά και… πειστικά στην τουρκική εισβολή.

Πάντως σε ότι αφορά την Μanbij οι Αμερικανοί έχουν γνωστοποιήσει ότι το δικό τους τομέα θα τον παραδώσουν στον συριακό Στρατό.

Όλα αυτά ενώ σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» συνεχίζεται χωρίς σταματημό και οι Τούρκοι έχουν σκοτώσει 550 «τρομοκράτες», όπως χαρακτηρίζει η Άγκυρα του Κούρδους μαχητές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.