Guardian: «2000 Σύροι ισλαμιστές έχουν φτάσει στη Λιβύη»

Guardian: «2000 Σύροι ισλαμιστές έχουν φτάσει στη Λιβύη»

Φαίνεται πως και τα ξένα μέσα αρχίζουν και «ανακαλύπτουν» σιγά-σιγά πως χιλιάδες Σύροι ισλαμιστές από τη Συρία έχουν μεταφερθεί στη Λιβύη.

Σε 2.000 ανεβάζει αποκλειστικό δημοσίευμα του Guardian τον αριθμό των Σύρων ισλαμιστών που έχουν αναπτυχθεί στη Λιβύη και ανήκουν στον Συριακό Εθνικό Στρατό ο οποίος χρηματοδοτείται από την Τουρκία.

Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται πηγές σε Λιβύη, Τουρκία και Συρία οι οποίες αναφέρουν ότι στις 24 Δεκεμβρίου έφυγαν από τη Συρία 300 ισλαμσιτές τους οποίους ακολούθησαν πέντε ημέρες αργότερα, 350 άνδρες.

Οι 650 αυτοί μαχητές έφτασαν με αεροπλάνο στην Τρίπολη και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε προκεχωρημένες θέσεις στα ανατολικά της πρωτεύουσας της Λιβύης, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Κατά τις ίδιες πηγές άλλοι 1.350 Σύροι μαχητές πέρασαν στην Τουρκία στις 5 Ιανουαρίου με κάποιους εξ αυτών να βρίσκονται ήδη στη Λιβύη και άλλους να εκπαιδεύονται ακόμα σε κέντρα στη νότια Τουρκία ενώ προς Λιβύη ταξιδεύουν και άνδρες της Islamist Sham Legion. Σημειώνεται ότι στις 5 Ιανουαρίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει την αποστολή τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη για να στηρίξουν τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

Το δημοσίευμα σημειώνει επικαλούμενο πηγές του Συριακού Εθνικού Στρατού ότι οι μαχητές αυτοί έχουν υπογράψει εξάμηνα συμβόλαια με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) του Φαγιέζ αλ Σάρατζ για 2.000 ευρώ το μήνα, «μισθός» αυξημένος κατά πολύ σε σχέση με τα 90 δολάρια που βγάζουν από τις μάχες στη Συρία.

Η ίδια πηγή λέει ότι οι μισθοφόροι αυτοί έχουν λάβει την υπόσχεση ότι θα τους απονεμηθεί η τουρκική υπηκοότητα, «ένα καρότο που χρησιμοποιεί η Άγκυρα ως δέλεαρ για να εντάξει μαχητές στο μισθολόγιο για αρκετά χρόνια».

Η Τουρκία, σύμφωνα με τον Guardian, καλύπτει και τα ιατρικά έξοδα των τραυματιών ενώ έχει αναλάβει την ευθύνη και για τον επαναπατρισμό των σορών των νεκρών στη Συρία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Guardian υποστηρίζει τέλος ότι ήδη τέσσερις εξ αυτών των μισθοφόρων έχουν χάσει τη ζωή τους αν και οι μονάδες στις οποίες ανήκουν επιμένουν ότι οι τέσσερις σκοτώθηκαν σε μάχη κατά κουρδικών δυνάμεων στην βορειοανατολική Συρία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.