ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Μεσανατολικό: Απέρριψε τμήματα του σχεδίου Ντ. Τραμπ η ΕΕ – «Πολύ αυστηρές προϋποθέσεις»

Μεσανατολικό: Απέρριψε τμήματα του σχεδίου Ντ. Τραμπ η ΕΕ – «Πολύ αυστηρές προϋποθέσεις»

Ο Ζοσέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε πως οι προτάσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ παραβιάζουν «διεθνώς συμφωνημένες παραμέτρους».

Σύμφωνα με το σχέδιο για το μεσανατολικό των ΗΠΑ, το Ισραήλ θα κρατήσει τους οικισμούς του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, επισημαίνοντας πως οι προτάσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ παραβιάζουν «διεθνώς συμφωνημένες παραμέτρους».

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ απορρίπτουν τους ισραηλινούς οικισμούς σε εδάφη που το Ισραήλ κατέλαβε και κατέχει μετά τον πόλεμο του 1967 και τα οποία περιλαμβάνουν τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τα Υψώματα του Γκολάν. Ο Ζοζέπ Μπορέλ επανέλαβε τη θέση αυτή αναφορικά με το μεσανατολικό, θέση που με τον τρόπο του κατέστησε σαφές πως είναι η πάγια θέση των Βρυξελλών.

Όχι σε προσάρτηση οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας

«Βήματα προς την προσάρτηση, αν γίνουν, δεν θα μπορούσαν να περάσουν χωρίς να αμφισβητηθούν», αναφέρει ο Μπορέλ σε δήλωσή του, με την οποία σκλήρυνε τη γλώσσα έναντι του σχεδίου του Τραμπ, σε σύγκριση με προηγούμενη τοποθέτησή του τον περασμένο μήνα, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος το είχε παρουσιάσει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατά την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπένιαμιν Νετανιάχου, είχε παρουσιάσειτο σχέδιό του για την δημιουργία δύο κρατών (Ισραήλ και Παλαιστίνης), όπου στην περίπτωση της ίδρυσης Παλαιστινιακού κράτους, κάνει λόγο για «πολύ αυστηρές προϋποθέσεις».

Τι προτείνει ο Τραμπ για το Μεσανατολικό

Σύμφωνα με το σχέδιο Τραμπ, οι Παλαιστίνιοι θα έχουν το δικαίωμα σε ένα κράτος, αλλά υπό προϋποθέσεις. Θα πρέπει να αναγνωρίσουν το Ισραήλ ως «Εβραϊκό κράτος», «να απορρίψουν την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της» και να ενισχύσουν τα θεσμικά τους όργανα. Εάν συμφωνήσουν να διαπραγματευτούν και τελικά να αποκτήσουν κράτος, θα πρέπει να είναι «αποστρατιωτικοποιημένο».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επίσης, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν την προσάρτηση από το Ισραήλ στο έδαφός του των οικισμών που ανέγειρε στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Περίπου το 30% της Δυτικής Όχθης θα καταλήξει έτσι επισήμως στο εβραϊκό κράτος, μειώνοντας την περιοχή της Παλαιστίνης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.