ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Μεγάλη είναι η νίκη που πέτυχε η Δαμασκός με την ανακατάληψη της Καφράνμπελ (φωτό)

Μεγάλη είναι η νίκη που πέτυχε η Δαμασκός με την ανακατάληψη της Καφράνμπελ (φωτό)

Mια ακόμα μεγάλη νίκη πέτυχαν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις καθώς ανέκτησαν την Καφράνμπελ, νοτιοδυτικά της πόλης της Ιντλίμπ, μία από τις πρώτες πόλεις που είχαν εξεγερθεί κατά του Σύρου προέδρου Άσαντ.

Υποστηριζόμενες από την ρωσική Αεροπορία, οι δυνάμεις της Δαμασκού ανακατέλαβαν την πόλη καθώς και άλλα 18 χωριά και κοινότητες, τις τελευταίες 48 ώρες όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο έχει έδρα στο Λονδίνο και τάσσεται κατά του Μ.Άσαντ ενώ απηχεί απόψεις και γραμμές προερχόμενες από την βρετανική ΜΙ6.

Η οργάνωση αυτή παρακολουθεί τις εξελίξεις στα συριακά μέτωπα από το 2011, όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις για λογαριασμό των δυτικών κυβερνήσεων.

Νωρίτερα, το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν από αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην πόλη Ιντλίμπ και στις κοινότητες Μπινίς και Μααρέτ Μισρίν. Οι δύο αυτές πόλεις απέχουν περίπου 55 χλμ. βορείως της Καφράνμπελ. Προφανώς οι δύο πόλεις αποτελούν τον επόμενο στόχ των συριακών στρατευμάτων (που πλέο αποτελούνται κυρίως από ανεκπαίδευτους κληρωτούς ακόμα και πολύ μεγάλης ηλικίας, αφού ότι καλύτερο διέθεται ο συριακός Στρατός έχει χαθεί στα πεδία των μαχών εδώ και αρκετά χρόνια).

Από το 2012 η Καφράνμπελ ελεγχόταν από τους ισλαμιστές αντάρτες της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία) και ακόμα κυριαρχούν σε μεγάλο μέρος της επαρχίας αυτής. Τις τελευταίες εβδομάδες η Δαμασκός κατάφερε να ανακαταλάβει σχεδόν τη μισή επαρχία.

H Kαφράνμπελ θεωρούνταν η πιο «αντι-Άσαντ» πόλη της Συρίας και μόλίς ξεκίνησε η εξέγερση το 2011 ήταν άμεση η εξόντωση της συριακής φρουράς αλλά και όσως υπήρχε υποψία ότι ήταν φιλοκυβερνητικοί.

Όλα δείχνουν πως στους αμέσως επόμενους μήνες η Δαμασκός θα καταφέρει να έχει αποκαταστήσει το συριακό εθνίκό έδαφος σε ποσοστό τουλάχιστον 95%.

Θα απομένει μόνο η τουρκική ζώνη ασφαλείας και οι πετρελαιοπηγές σε Ντέιρ Εζόρ και Χαζάκα όπου διατηρούνται αμερικανικές φρουρές. Πάντως ρεαλιστικά πολύ δύσκολα θα μπορέσουν οι ΗΠΑ να διατηρήσουν την παρουσία τους στην Συρία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.