Αφγανιστάν: Τζιχαντιστές εκτόξευσαν ρουκέτες κατά αεροπορικής βάσης των ΗΠΑ

Αφγανιστάν: Τζιχαντιστές εκτόξευσαν ρουκέτες κατά αεροπορικής βάσης των ΗΠΑ

Πέντε ρουκέτες έπληξαν σήμερα μια σημαντική αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, αλλά δεν προκάλεσαν απώλειες, δήλωσε η υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ δύναμη, σε μια επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Η επίθεση σημειώθηκε μερικές εβδομάδες μετά τη συμφωνία των Ταλιμπάν και των Ηνωμένων Πολιτειών για την αποχώρηση των υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεθνών στρατευμάτων με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας από τους Ταλιμπάν. Οι μαχητές του ΙΚ δεν περιελήφθησαν στη συμφωνία.

«Πέντε ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον του διαδρόμου προσγείωσης της Μπαγκράμ νωρίς σήμερα», ανέφερε η υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ αποστολή στον λογαριασμό της στο Twitter, αναφερόμενη στην κύρια αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, βόρεια της Καμπούλ. «Δεν υπήρξαν απώλειες».

Σε ανακοίνωσή του στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης το ΙΚ ανέφερε πως οι μαχητές του έθεσαν στο στόχαστρο σημείο προσγείωσης ελικοπτέρων στην Μπαγκράμ. Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ανέφερε στο Twitter ότι η οργάνωσή του δεν βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Το αφγανικό παρακλάδι του ΙΚ, γνωστό ως Ισλαμικό Κράτος Χορασάν (ISIS-K), από μια παλαιά ονομασία της περιοχής, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο ανατολικό Αφγανιστάν το 2014, και από τότε έχει επεκταθεί και σε άλλες περιοχές, ιδίως στον βορρά. Ο αμερικανικός στρατός εκτιμά τη δυναμικότητά του στους 2.000 μαχητές. Αφγανοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως ο αριθμός είναι υψηλότερος.

Μαχητές του ΙΚ, που πολεμούν εναντίον ξένων και αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων όπως και οι Ταλιμπάν έχουν πραγματοποιήσει μερικές από τις πιο φονικές επιθέσεις σε αστικά κέντρα του Αφγανιστάν τα τελευταία χρόνια.

Οι Ταλιμπάν, στο πλαίσιο της συμφωνίας τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεσμεύθηκαν να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες με την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ αφγανική κυβέρνηση αλλά ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί. Η αφγανική κυβέρνηση άρχισε την απελευθέρωση κρατουμένων Ταλιμπάν από φυλακή κοντά στη βάση Μπαγκράμ, ως βήμα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης ενόψει των συνομιλιών με τους Ταλιμπάν. 100 μέλη των Ταλιμπάν σχεδιάζεται να αφεθούν ελεύθεροι σήμερα από μια φυλακή κοντά στη βάση, μετά την απελευθέρωση χθες 1.000 μελών των Ταλιμπάν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα αφήσει ελεύθερους 5.000 κρατουμένους Ταλιμπάν, με τους τελευταίους να απελευθερώνουν 1.000 μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας σε αντάλλαγμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.