Ο Ολάντ θέλει να δώσει όπλα στους ισλαμιστές στη Συρία

Ο Ολάντ θέλει να δώσει όπλα στους ισλαμιστές στη Συρία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande ευχήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες “οι Ευρωπαίοι να άρουν το εμπάργκο” όπλων προς τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης, μια επιλογή υπέρ της οποίας τάχθηκαν και οι Βρετανοί, εξετάζεται όμως με επιφυλακτικότητα από τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

“Επιθυμούμε οι Ευρωπαίοι να άρουν το εμπάργκο… είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την εξέγερση, οπότε είμαστε έτοιμοι να φθάσουμε μέχρι εκεί. Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας”, δήλωσε ο Ολάντ στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Γαλλία θα πρέπει “πρώτα να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους της”, καθώς η Συρία δεν περιλαμβάνεται επίσημα στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής που είναι αφιερωμένη κυρίως στην “επανεκκίνηση” της ευρωπαϊκής οικονομίας.

“Πιστεύουμε ότι η πολιτική μετάβαση πρέπει να είναι η λύση για τη Συρία”, δήλωσε ο Hollande. Αλλά “δεν μπορούμε να αφήσουμε ένα λαό να σφαγιάζεται από ένα καθεστώς το οποίο προς το παρόν δεν επιθυμεί μια πολιτική μετάβαση”, πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος και ο Βρετανός πρωθυπουργός, David Cameron, που έχουν την ίδια άποψη για ζήτημα αυτό, είχαν κατ΄ ιδίαν συνάντηση πριν από τη σύνοδο κορυφής, δήλωσε διπλωματική πηγή.

Το ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσης προμήθειας όπλων στη Συρία αποτελεί αντικείμενο μεγάλων διαφορών στους κόλπους των 27, με αρκετές χώρες να προειδοποιούν για τον κίνδυνο μιας αυξημένης στρατιωτικοποίησης της σύγκρουσης, εις βάρος της αναζήτησης μιας πολιτικής λύσης.

Ο Βέλγος σοσιαλιστής πρωθυπουργός Έλιο ντι Ρούπο τόνισε ότι τα θέματα αυτά είναι “εξαιρετικά πολύπλοκα” και δεν θα μπορούσαν να λυθούν με ένα “ναι ή όχι”. “Δεν υπάρχει καμία καλή λύση, οπότε πρέπει να επιλέξουμε τη λιγότερο κακή”, είπε κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Jean-Claude Juncker εξέφρασε την ελπίδα ότι “η Ευρωπαϊκή Ένωση που υπερηφανεύεται ότι θέλει να εφαρμόσει μια κοινή εξωτερική πολιτική, πρέπει να συμφωνήσει σε μια ενιαία γραμμή”.

“Έχουμε ήδη μιλήσει πολύ σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αποφασίστηκε να μην παρέμβουμε, αλλά αν η Γαλλία και η Βρετανία έχουν κάποια νέα επιχειρήματα, θα τα ακούσουμε”, δήλωσε από την πλευρά του, ο Ολλανδός Μαρκ Ρούτε.

Πάντως ούτε ο κ. Κάμερον ούτε η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel έθεσαν δημόσια το θέμα αυτό κατά την άφιξή τους.

Οι 27 αποφάσισαν στο τέλος Φεβρουαρίου να επεκτείνουν τις κυρώσεις κατά της Συρίας, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο για τα όπλα, για τρεις μήνες, μέχρι την 1η Ιουνίου. Ήραν ωστόσο, τους περιορισμούς στην προμήθεια μη φονικού εξοπλισμού και τη χορήγηση τεχνικής βοήθειας “για να βοηθήσουν την αντιπολίτευση και να προστατεύσουν τους αμάχους”.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.