Εισαγγελέας Αρείου Πάγου «κόβει την όρεξη» στην κυβέρνηση: «Κρατούμενος δεν μπορεί να εξαναγκαστεί σε τεστ για κορωνοϊό»

Εισαγγελέας Αρείου Πάγου «κόβει την όρεξη» στην κυβέρνηση: «Κρατούμενος δεν μπορεί να εξαναγκαστεί σε τεστ για κορωνοϊό»

H εγκύκλιος του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειου Πλιώτα έφερε τα πάνω κάτω, καθώς επεσήμανε την εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας στο στάδιο της προδικασίας, υπό τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, όπως ισχύουν από χθες 16 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Πλιώτας επισημαίνει στην εγκύκλιο ότι οι δράστες αυτόφωρου πλημμελήματος ή κακουργήματος ή συλληφθέντα δυνάμει εντάλματος σύλληψης, δεν μπορούν να εξαναγκαστούν να υποστούν σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο για τον κορωνοϊό.

Όπως αναφέρει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, «οι διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας περί ταχείας προσαγωγής ενώπιον του εισαγγελέας ή ανακριτή, δηλαδή τα άρθρα 275, 276, 279, 417-419 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ισχύουν και είναι εφαρμοστέα. Τα οριζόμενα στις ΚΥΑ δεν καθιστούν ανενεργές τις ρυθμίσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, οι οποίες άλλωστε αποτελούν «εκτελεστικές» του άρθρου 6 του Συντάγματος διατάξεις και συμπλέουν με το άρθρο 5 της ΕΣΔΑ».

Πάντως, ο κ. Πλιώτας αναφέρει πως «επιβάλλεται η παράλληλη διερεύνηση των νομίμων προϋποθέσεων στοιχειοθέτησης τυχόν ποινικής ευθύνης του υπό προσαγωγή αρνούμενου να υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο self-test, για τέλεση αδικημάτων» όπως είναι η απείθεια (άρθρο 169 Ποινικού Κώδικα) και η διάδοση μεταδοτικής ασθένειας (άρθρο 285 Ποινικού Κώδικα).

Απευθυνόμενος προς τις εισαγγελικές αρχές, τονίζει πως θα πρέπει να είναι αυστηροί πως προς τα λοιπά υγειονομικά μέτρα όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων από τους κατηγορούμενους που αρνούνται να υποβληθούν σε τεστ για τον κορωνοϊό.

Τέλος, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αναφέρεται και στη δυνατότητα να αφεθεί ελεύθερος ένας κρατούμενος-αρνητής self test.

Αναφέρει σχετικά:

«Επισημαίνεται ακόμη η με τη συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου 279 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, δυνατότητα του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, επί αυτοφώρων πλημμελημάτων, να δώσει εντολή να αφεθεί ελεύθερος ο συλληφθείς και να μην εφαρμοστεί η προβλεπόμενη για τα αυτόφωρα εγκλήματα διαδικασία του άρθρου 418 παρ. 1 εδάφιο α΄ και 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.