Δύσκολες στιγμές περνά ο εθελοντής πυροσβέστης Στέργιος Λάππας, που με δύναμη ψυχής μπήκε στη μάχη με την φωτιά στο χωριό Καπελίτσα Γορτυνίας τον περασμένο Αύγουστο και, παρότι έχασε την όρασή του από το ένα μάτι, δεν χάνει την πίστη του.

«Προσεύχομαι στον Θεό κάθε ημέρα για να μου δώσει δύναμη και να μπορέσω να σταθώ στα πόδια μου όσο πιο γρήγορα γίνεται. Και για να βοηθήσω τους δικούς μου ανθρώπους…» εξομολογείται στην «Ορθόδοξη Αλήθεια».

Ήταν πρωί της 8ης Αυγούστου, όταν η φωτιά κατέκαιγε για τρίτη ημέρα την ορεινή Αρκαδία και προχωρούσε ακάθεκτη προς το χωριό Καπελίτσα, θέτοντας σε συναγερμό τους κατοίκους του. Τότε, ο Στέργιος Λάππας μαζί με άλλα άτομα από το ίδιο χωριό έτρεξε να συνδράμει εθελοντικά το έργο της πυρόσβεσης.

«Την πρώτη ημέρα ήρθαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και κατάφεραν να θέσουν υπό μερικό έλεγχο τη φωτιά. Ομως, οι συνεχείς αναζωπυρώσεις και ο δυνατός αέρας τη δυνάμωσαν. Δεν έχω εμπειρία στον τομέα της δασοπυρόσβεσης, αλλά να σβήσουμε κάποιες μικρές εστίες όλοι μας μπορούμε να το πράξουμε! Αποφάσισα να πάρω μέρος σε αυτόν τον πόλεμο, επειδή δεν μπορούσα να βλέπω τα δάση και τα σπίτια μας να χάνονται» αναφέρει ο κ. Λάππας.

Όπως εξηγεί, η ομάδα που συστάθηκε εκείνη την ώρα ανέλαβε τις αναζωπυρώσεις. «Είχαμε τρακτέρ και βυτιοφόρα. Καθώς περνούσε η ώρα, όμως, εξαντλούνταν τα αποθέματα του νερού, ο αέρας δυνάμωνε, και έτσι αποφασίσαμε να μετακινηθούμε σε άλλο σημείο, επειδή κινδυνεύαμε να εγκλωβιστούμε. Υστερα από λίγες ώρες, αποφασίσαμε να επιστρέψουμε στο ίδιο σημείο. Είχαμε ξεμείνει πλέον από νερό και προσπαθούσαμε να σβήσουμε τη φωτιά χρησιμοποιώντας κλαδιά. Οι φλόγες μπήκαν στο χωριό και έκαψαν σπίτια» περιγράφει. Ωστόσο, οι επόμενες ώρες έμελλε να αποβούν μοιραίες για τον ίδιο, αφού, τη στιγμή που χτυπούσε με κλαδιά τις μικροεστίες για να τις σβήσει, ξαφνικά εξερράγη ένα αντικείμενο που βρισκόταν στο σημείο.

Αμέσως μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Πύργου. Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε για εκείνον το μαρτύριο. «Με έστειλαν με ασθενοφόρο στην Πάτρα και την επόμενη ημέρα αποφασίστηκε η μεταφορά μου στην Αθήνα. Έχω κάνει ως τώρα δύο επεμβάσεις, μία για συρραφή βολβού και άλλη μία για να αφαιρέσουν το αντικείμενο από το μάτι, η οποία όμως δεν στέφθηκε με επιτυχία. Ακολουθώ θεραπεία με κολλύρια για να ηρεμήσει το μάτι και μετά οι γιατροί θα προσπαθήσουν να αφαιρέσουν το αντικείμενο. Εάν τα καταφέρουν, θα κάνουμε άλλο ένα χειρουργείο για αισθητικούς λόγους. Τα πράγματα, όμως, είναι δύσκολα. Μου είπαν ότι μόνο με θαύμα θα επανέλθει το μάτι στην προηγούμενη κατάστασή του! Η εκτέλεση των αγροτικών εργασιών θα είναι από εδώ και πέρα δύσκολη. Πιστεύω, όμως, ότι θα τα καταφέρω» λέει και συνεχίζει: «Πιστεύω στον Θεό και, ύστερα από αυτό που μου έτυχε, πιστεύω ακόμη περισσότερο! Δεν σας κρύβω ότι αναρωτήθηκα γιατί έτυχε αυτό σε μένα. Αμέσως, όμως, ευχαρίστησα τον Θεό, επειδή θα μπορούσε να ήταν και χειρότερα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κάνει προσπάθειες να στηρίξει τον Στέργιο, συγκεντρώνοντας χρήματα. Ο αριθμός λογαριασμού για όποιον επιθυμεί να βοηθήσει είναι στην Εθνική Τράπεζα: GR 6201100970000009761968610.