Folli Follie: Για τις 10 Ιανουαρίου προσδιορίστηκε η δίκη της οικογένειας Κουτσολιούτσου & των συγκατηγορουμένων τους

Τι αναφέρει το βούλευμα

Folli Follie: Για τις 10 Ιανουαρίου προσδιορίστηκε η δίκη της οικογένειας Κουτσολιούτσου & των συγκατηγορουμένων τους

Για τις 10 Ιανουαρίου προσδιορίστηκε η δίκη ενώπιον Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου και τους συγκατηγορούμενούς τους, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις, για το μεγάλο σκάνδαλο της Folli – Follie.

Σύμφωνα με βούλευμα που εξέδωσε το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, ο ιδρυτής της Folli Follie Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο γιος του Τζώρτζης (και οι δυο έχουν κριθεί προφυλακιστέοι μετά τις απολογίες τους στην ανάκριση) η σύζυγός του Καίτη μαζί με τα υπόλοιπα κατηγορούμενα διευθυντικά στελέχη του ομίλου, κατά περίπτωση, θα δικαστούν για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία από κοινού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ, απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ με προξενειθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ, χειραγώγηση της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση. Επιπλέον, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος θα δικαστεί και για το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Στο παραπεμπτικό βούλευμα, αναφέρεται πως η ζημία από τη δράση της «εγκληματικής οργάνωσης» υπολογίζεται στα 413.078.346,17 ευρώ. Είναι, ωστόσο, αδύνατο, όπως αναφέρουν οι δικαστές μέλη του δικαστικού συμβουλίου, να αποτιμηθεί το συνολικό μέγεθος της οικονομικής βλάβης.

Σε ό,τι αφορά στην απώλεια για τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, (ασφαλιστικοί φορείς, κ.λπ.), αυτή αποτιμάται στο ποσό των 3.988.701,39 ευρώ ενώ για τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου σε 409.089,644 ευρώ.

Η εγκληματική δράση των κατηγορουμένων ξεκινάει – σύμφωνα με το βούλευμα – τουλάχιστον από το 2006 και χαρακτηρίζεται από ένα «όργιο» πλαστογραφήσεων τραπεζικών εγγράφων, εικονικών συναλλαγών και δήθεν θυγατρικών εταιρειών στην Ασία, οι οποίες όμως στην πραγματικότητα δεν είχαν καμία εμπορική δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώθηκε και από τον έλεγχο της A&M, η εταιρεία της Folli – Follie στην Κίνα, επί σειρά ετών παρουσίαζε εικονικά τραπεζικά υπόλοιπα σε νόμιμους τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως επίσης και εικονικά τραπεζικά υπόλοιπα σε ανύπαρκτους εικονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και κατασκεύαζε bank statements για να τεκμηριωθούν τα εν λόγω υπόλοιπα.

Ενδεικτικά αρκεί να αναφερθεί πως σε ένα μόνο τραπεζικό λογαριασμό η εταιρεία μέσω των ψευδών στοιχείων εμφάνιζε υπόλοιπο 70.000.000 ευρώ αν και το πραγματικό διαθέσιμο ήταν μόλις 60 ευρώ!

Ακολούθως, οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, κατηγορούνται ότι έστελναν στην Ελλάδα τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις των δήθεν εταιρειών στη Κίνα, και ζητούσαν αυτές να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς των εταιρειών του άλλου ομίλου τους, οποίος δραστηριοποιούνταν στην χώρα μας, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

​​​​​​​Σύμφωνα με το βούλευμα, «σκοπός της εγκληματικής οργάνωσης ήταν να παρέχει μια εξωραϊσμένη και παραπλανητική εικόνα ως προς τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου εντός και εκτός Ελλάδος, να εμφανίζει την εταιρία Folli Follie ως μία υγιή, φερέγγυα, κερδοφόρα επιχείρηση, με μεγάλους ετήσιους τζίρους, σταθερά ετήσια κέρδη, ταμειακά διαθέσιμα, προοπτικές ανάπτυξης και περαιτέρω κερδοφορίας και να την καταστήσει ελκυστική επένδυση, αφού με τα ψευδή στοιχεία κατάρτιζε συμφέρουσες επιχειρηματικές συμφωνίες και είχε άνετη πρόσβαση σε δανεισμό μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, μεταθέτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο (πιστωτικό, επενδυτικό κλπ), εν γνώσει των μελών της εγκληματική οργάνωση, σε τρίτους.

Ακόμη, το βούλευμα αποδίδει αρχηγικό ρόλο στην «εγκληματική οργάνωση» που είχε συσταθεί στους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, οι οποίοι «έχοντας από κοινού τη γενική εξουσία διοίκησης και διαχείρισης των εταιρικών πραγμάτων, καθώς επίσης και την ευθύνη για τη σύνταξη αξιόπιστων ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων, απαλλαγμένων από ουσιώδες σφάλμα, ενεργώντας με κοινό δόλο συνέλαβαν και κατάστρωσαν το σε βάθος χρόνου το εκτελεσθέν σχέδιο της κατασκευής πλαστών τραπεζικών παραστατικών (bank statements) και βάσει αυτών των ψευδών οικονομικών καταστάσεων από τον υποόμιλο στην Ασία, της καταχώρισης σημαντικού σε αξία όγκου εικονικών συναλλαγών στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, τις οποίες ενέκριναν και υπέγραφαν, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι οι διαδικασίες ελέγχου των πραγματικών οικονομικών μεγεθών της εταιρίας ευχερώς θα προσέκρουαν σε διαδικαστικά εμπόδια, εξαπατώντας, τελικά, κατά αυτόν τον τρόπο, και το επενδυτικό κοινό».

Επίσης, οι δυο κατηγορούμενοι αποφάσισαν να εκτελέσουν «το εγκληματικό τους σχέδιο μέσω του Ομίλου FF Asia, αποτελούμενου από δεκαοκτώ εταιρίες, συμπεριλαμβανομένης της FF Group Sourcing Limited (FFGS), η οποία είναι μια από τις πλήρως ελεγχόμενες θυγατρικές της εταιρίας Folli Follie, καθώς και η μητρική εταιρία του Ομίλου FF Asia, κατέχει εξ ολοκλήρου τις υπόλοιπες δέκα επτά εταιρίες του Ομίλου FF Asia, και σ’ αυτή (FFGS) ενοποιούνται τα οικονομικά αποτελέσματα όλων των εταιριών του ομίλου της Ασίας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πλέον, όμως, της απόδοσης αρχηγικού ρόλου στην εγκληματική οργάνωση στους παραπάνω δυο κατηγορούμενους, το βούλευμα αναφέρεται και σε ενέργειες του πατέρα και του υιού Κουτσολιούτσου που στόχο είχαν να αποτρέψουν κάθε έλεγχο που θα αποκάλυπτε τη δράση τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.