ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Νομοσχέδιο για πλήρη αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ

Νομοσχέδιο για πλήρη αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας προβαίνει σε πλήρη αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ, με νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο προβλέπονται σύσταση νέων υπηρεσιών, σύντμηση τμημάτων, τράπεζα DNA, απορρόφηση των δημοτικών αστυνομικών και αλλαγές στην οργανωτική δομή καταργώντας 6.700 κενές οργανικές θέσεις.

Επίσης, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το «Έθνος», δημιουργούνται 200 νέες θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού, που θα καλυφθούν με νέες προσλήψεις, αυξάνονται τα άτομα που υπηρετούν στην ΕΚΑΜ (Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα) και προβλέπεται αλλαγή στην Ακαδημία Αστυνομίας.

Στόχος του υπουργείου είναι η νομοθετική πρωτοβουλία να αναδιοργανώσει το δομικό σχήμα και το λειτουργικό πλαίσιο της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να καταστεί αυτή πιο σύγχρονη, ευέλικτη και αποτελεσματική, τόσο σε επιτελικό όσο και επιχειρησιακό επίπεδο. Σύμφωνα με το προωθούμενο νομοσχέδιο, προβλέπεται αναβάθμιση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, δημιουργία Τράπεζας DNA και δακτυλικών αποτυπωμάτων στα πρότυπα ξένων αντίστοιχων υπηρεσιών όπως το FBI. Θα τηρούνται εθνικά αρχεία γενετικών τύπων (DNA) με σκοπό την εξασφάλιση της ανταλλαγής δεδομένων και πληροφοριών στο πλαίσιο της διασυνοριακής συνεργασίας, ιδίως όσον αφορά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του διασυνοριακού εγκλήματος. Παράλληλα θα δημιουργηθεί και ειδικός κλάδος Αλλοδαπών και Μετανάστευσης.

Η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος και η Αντιτρομοκρατική θα ενοποιηθούν σε μια υπηρεσία με εθνική αρμοδιότητα. Η δύναμη της ΕΚΑΜ θα αυξηθεί από 200 σε 300 άτομα, ενώ προβλέπεται η πρόσληψη ατόμων για να καλύψουν τις 200 νέες θέσεις επιστημονικού προσωπικού που θα δημιουργηθούν.

Παράλληλα, στην Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας Βορείου Ελλάδος συγκροτείται Υποδιεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων με έδρα τη Θεσσαλονίκη, όπου θα υπάγεται και τμήμα της ΕΚΑΜ, κάτι που θα γίνει και στην Κρήτη.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η Δημοτική Αστυνομία θα απορροφηθεί και θα αλλάξει όνομα, με στόχο την καταπολέμηση των εγκλημάτων της γειτονιάς.

Αναβαθμίζεται η Αστυνομική Ακαδημία, ενώ θα δοθεί και ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ασφάλειας, όπου θα συγκροτηθεί μια νέα, ευέλικτη, καθετοποιημένηδομή των υπηρεσιών με μείωση των ιεραρχικών επιπέδων για τη διευκόλυνση λήψης και διαβίβασης εντολών.

Η κατάργηση 6.700 οργανικών θέσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους» όλες οι συντμήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων και υπηρεσιών θα γίνει με Προεδρικά Διατάγματα, ενώ η κατάργηση των 6.700 οργανικών θέσεων εντάσσεται στην ανάγκη νέας δομής.

Η Ελληνική Αστυνομία είναι ένα από τα μεγαλύτερα αστυνομικά σώματα παγκοσμίως και γίνεται αντιληπτό ότι αυτό πρέπει να αλλάξει. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της Eurostat, η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται στην ενδέκατη θέση σε στελέχωση στον κόσμο. Το σχέδιο για την αναδιοργάνωση προβλέπει τη δημιουργία ενός σώματος περίπου 45-48 χιλιάδων αστυνομικών, αντί των 55 χιλιάδων που απασχολούνται σήμερα. Όπως τονίζουν βέβαια, οι θέσεις αυτές δεν αφορούν πρόσωπα, καθώς είναι ήδη κενές, είτε από συνταξιοοδτήσεις, είτε από αποχωρήσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.