ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Άλλες τέσσερις ημέρες επιφυλακή για τον κορονοϊό MERS

Άλλες τέσσερις ημέρες επιφυλακή για τον κορονοϊό MERS

Λήξη συναγερμού θα σημάνει την ερχόμενη Πέμπτη στις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας σε ό,τι αφορά τη διασπορά του φονικού κορονοϊού MERS από τον 69χρονο ασθενή που «έφερε» τον επικίνδυνο ιό  από την αραβική χερσόνησο στη χώρα μας τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Τότε θα αποκλειστεί οριστικά το ενδεχόμενο της μόλυνσης με τον νέο κορονοϊό κάποιου από τα 73 άτομα που αποτέλεσαν την ομάδα επαφών του ασθενή.

Ωστόσο, η μάχη των αρμοδίων να θωρακίσουν τη χώρα απέναντι στον κορονοϊό MERS μόλις αρχίζει, δεδομένης της κομβικής θέσης της Ελλάδας ως πύλης εισόδου στην Ευρώπη από τις χώρες της αραβικής χερσονήσου.

Μόνον ο ελληνικός πληθυσμός που διατηρεί ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας της χώρας μας με την αραβική χερσόνησο υπολογίζεται σε περίπου 240.000 Έλληνες.

Σε αυτούς δε προστίθενται δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που καθημερινά ταξιδεύουν από τις αραβικές χώρες προς την Ευρώπη με ενδιάμεσο σταθμό τα αεροδρόμια «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα και «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) καταρτίζουν επιχειρησιακά πλάνα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Το κρούσμα που αφορά στον 69χρονο Έλληνα, μόνιμο κάτοικο στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος μολύνθηκε με τον νέο κορονοϊό που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα, είναι το δέκατο κρούσμα που καταγράφεται στην Ευρώπη – από τον Σεπτέμβριο του 2012 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός και η λοίμωξη που προκαλεί, έχει εμφανιστεί στη Βρετανία, στη Γαλλία, στη Γερμανία και στην Ιταλία.

Ο ΠΟΥ έχει βάλει από τα μέσα Μαρτίου στο μικροσκόπιο τις χώρες της αραβικής χερσονήσου, καθώς καταγράφηκε έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού MERS, με «θύματά» του κυρίως επαγγελματίες υγείας και άλλους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.

Τα μέχρι τώρα επίσημα στοιχεία αναφέρουν 254 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων τα 93 είχαν μοιραία κατάληξη, ενώ στη Γηραιά Ήπειρο η θανατηφόρα πορεία του ιού αποτυπώνεται με ακόμη πιο σαφή τρόπο, καθώς από τους 10 ανθρώπους με λοίμωξη κορονοϊού MERS κατέληξαν οι μισοί.

Η υψηλή θνητότητα του ιού είναι μία από τις λίγες – και αρνητικές – διαπιστώσεις στις οποίες έχουν καταλήξει οι επιστήμονες, καθώς ο νέος κορονοϊός παραμένει ουσιαστικά άγνωστος και αχαρτογράφητος για την επιστημονική κοινότητα τους τελευταίους 19 μήνες οπότε και ενέσκηψε.

Εικάζουν αλλά δεν γνωρίζουν λόγου χάρη εάν ο ιός εντοπίστηκε στις νυχτερίδες και μεταδόθηκε στη συνέχεια στις καμήλες που βρέθηκαν να νοσούν από τον MERS σε περιοχές της αραβικής χερσονήσου.

Η υψηλή θνητότητα των ασθενών σε συνδυασμό με την έλλειψη εμβολίου για τον νέο κορονοϊό και θεραπείας για τη λοίμωξη δεν αφήνουν περιθώριο στους ειδικούς: η αποφυγή της διασποράς και της μετάδοσης είναι μονόδρομος, αλλά τα μοναδικά όπλα που είναι διαθέσιμα στον πληθυσμό είναι τα μέτρα ατομικής υγιεινής.

Το προσεκτικό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι, η κάλυψη του στόματος ή της μύτης σε περίπτωση βήχα ή φταρνίσματος, η αποφυγή επαφής με ασθενείς που έχουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού είναι οι τρεις βασικές συμβουλές των επιστημόνων για την προστασία από τον κορονοϊό.

Επιπλέον, το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά σε όσους ταξιδεύουν προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής και εμφανίσουν αναπνευστική λοίμωξη να παρατείνουν την παραμονή τους μέχρι την πλήρη ανάρρωση ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μετάδοσης.

Κάτι που δεν τηρήθηκε, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τόσο στην περίπτωση του Έλληνα ασθενή όσο και τριών άλλων που ταξίδεψαν έχοντας εμφανίσει τη λοίμωξη στη Σαουδική Αραβία στις χώρες καταγωγής τους (Ιορδανία, Μαλαισία, Φιλιππίνες αντιστοίχως) τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Τα ανησυχητικά συμπτώματα είναι τα κλασικά συμπτώματα κάθε λοίμωξης του αναπνευστικού, δηλαδή πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, δύσπνοια.

Οι ειδικοί συνιστούν σε όποιον εμφανίσει αυτά τα συμπτώματα μέσα σε 14 ημέρες μετά από ταξίδι στην αραβική χερσόνησο ή επαφή με ταξιδιώτη από την ίδια περιοχή, να επισκεφθεί αμέσως γιατρό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.