ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Πάτρα: Κατασκοπικό και δικαστικό θρίλερ με τον 32χρονο από την Γεωργία

Πάτρα: Κατασκοπικό και δικαστικό θρίλερ με τον 32χρονο από την Γεωργία

Σε πρωτοφανές δικαστικό – κατασκοπικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση σύλληψης τον Απρίλιο στην Πάτρα του 32χρονου Γεωργιανού David Akhalaia, ο οποίος το διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2004 έως τον Μάρτιο του 2006 διετέλεσε επικεφαλής του Τμήματος Συνταγματικής Ασφάλειας του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας του.

Ο Akhalaia συνελήφθη από Ελληνες αστυνομικούς, ενώ προσπαθούσε να ταξιδέψει με πλαστό διαβατήριο στη Δυτική Ευρώπη.Οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν (στις 22 Απριλίου 2014) από την Iντερπόλ Γεωργίας ότι εις βάρος του Akhalaia εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης, το οποίο είχε εκδοθεί την 18η Απριλίου, τέσσερα 24ωρα πριν από τη σύλληψή του στην Πάτρα.Η «Ερυθρά Αγγελία» αφορούσε καταδίκη του Akhalaia για υπέρβαση δημόσιας εξουσίας και άσκηση βίας εναντίον δύο Γεωργιανών υπηκόων.

Από τα έγγραφα που κοινοποιήθηκαν στην Εισαγγελία Εφετών Πάτρας, ο Akhalaia φέρεται ότι ως προϊστάμενος του Τμήματος Συνταγματικής Ασφάλειας βασάνισε δύο Γεωργιανούς κατά τη διάρκεια ανάκρισης για υπόθεση εξύβρισης (σε κεντρικό εστιατόριο της Τιφλίδας) της Tamar Salakaia, συζύγου του τότε υπουργού Εσωτερικών.Από τα πρακτικά της δίκης που βρίσκονται στη διάθεση της «Κ» προκύπτει ότι κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ο Akhalaia ρωτούσε να μάθει ποιος από τους δύο υπόπτους είχε σχολιάσει τις ερωτικές επιδόσεις της σύζυγου του υπουργού.

Την 9η Μαΐου κι ενώ ο 32χρονος παρέμενε κρατούμενος στις φυλακές Πάτρας, κοινοποιήθηκε στις ελληνικές αρχές αίτημα έκδοσης εις βάρος του. Σε αυτό, οι αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης της Γεωργίας είχαν προσθέσει νέες βαρύτερες κατηγορίες εις βάρος του, για τις οποίες, περιέργως, δεν είχαν εκδοθεί διεθνή εντάλματα σύλληψης.

Σύμφωνα, για παράδειγμα, με κατηγορητήριο που συντάχθηκε την 22α Απριλίου 2014 (ημέρα σύλληψης του Akhalaia στην Πάτρα), ο 32χρονος τον Ιανουάριο του 2006 δολοφόνησε τρεις Γεωργιανούς, που κατά πληροφορίες επρόκειτο να μετάσχουν σε σχέδιο μαζικής απόδρασης κρατουμένων από φυλακή της Τιφλίδας.

«Περίπου στις 9.15 μ.μ. της 12ης Ιανουαρίου 2006 ο David Akhalaia και άλλα μασκοφόρα άτομα ακολούθησαν τα θύματα και ξεκίνησαν να πυροβολούν προς το μέρος τους χωρίς προειδοποίηση (…) Ο David Akhalaia πλησίασε τον S.G. και τον πυροβόλησε στο κεφάλι, σαν να τον εκτελούσε», αναφέρουν τα δικαστικά έγγραφα.

Παρομοίως, ο Akhalaia κατηγορείται ότι την 27η Ιανουαρίου 2006 μαζί με αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών δολοφόνησε άτομο ονόματι Sandro Girgvliani ύστερα από διαπληκτισμό τους σε μπαρ της Τιφλίδας.

Αφορμή υπήρξε το γεγονός ότι ο Girgvliani είχε τυχαία εντοπίσει τη σύντροφό του στην παρέα του Akhalaia.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο (συντάχθηκε την 10η Μαρτίου 2014) ο 32χρονος και οι άνθρωποι που τον συνόδευαν μετέφεραν τον άτυχο άνδρα στο νεκροταφείο Okrokana στα προάστια της Τιφλίδας, όπου τον έγδυσαν και τον δολοφόνησαν.

Για να καλύψει τα ίχνη του, ο Akhalaia κατηγορείται ότι ήρθε σε συμφωνία με τέσσερις υφισταμένους του.

Συμφώνησαν να συλληφθούν ως δράστες της δολοφονίας και να εκτίσουν ποινή φυλάκισης 18 μηνών και ταυτόχρονα να εισπράξουν αμοιβή 100.000 δολαρίων έκαστος.Την περασμένη Πέμπτη, το Συμβούλιο Εφετών Πατρών αρνήθηκε να αποφασίσει υπέρ της έκδοσης του 32χρονου (επικαλούμενο «κρείσσονες αποδείξεις») και ζήτησε συμπληρωματικές πληροφορίες για την υπόθεση του Akhalaia.

Στο μεταξύ, ήρε την προσωρινή κράτηση του 32χρονου επιβάλλοντάς του εγγύηση 100.000 ευρώ. «Η απόφαση έχει διττή ερμηνεία. Διαλαμβάνει τα σταλθέντα στοιχεία ως ανεπαρκή για την έκδοση του 32χρονου. Η υπεράσπιση εικάζει ότι δεν υπάρχουν άλλα επιβαρυντικά στοιχεία διότι εάν υπήρχαν, θα είχαν ήδη κοινοποιηθεί στις ελληνικές δικαστικές αρχές», δήλωσε στην «Κ» ο συνήγορός του κ. Αλέξανδρος Παπαστεριόπουλος.

ΠΗΓΗ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.