Στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως η ελληνική Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως η ελληνική Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Ομιλία πραγματοποίησε την Πέμπτη 16/10 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΠΕ στην Ηλιούπολη ο Ταξίαρχος, Μανώλης Σφακιανάκης, Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε σεμινάριο που πραγματοποίησε ο ΟΠΣΑ με θεματική ενότητα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, Social Media (Σελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης) – Επιρροές στη Νεολαία – Κίνδυνοι – Πρόληψη – Προστασία».

«Πολεμάμε για το Διαδίκτυο, δεν είμαστε εχθροί του Διαδικτύου» τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης.

Όπως είπε ο κ. Σφακιανάκης, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελλάδας, απαρτίζεται αυτή τη στιγμή από 80 εμπειρότατους αστυνομικούς οι οποίοι ταξιδεύουν σε όλη τη χώρα.

Το 2015 η Δίωξη θα αναλάβει την εκπαίδευση αστυνομικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο στους τομείς της κυβερνοασφάλειας αλλά και της εγκληματικότητας μέσω πιστωτικών καρτών.

1068 αποτροπές αυτοκτονιών νέων τον τελευταίο χρόνο

Συγκλονιστικά ήταν τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σφακιανάκης για το cyberbullying (εκφοβισμός νέων μέσω διαδικτύου) το οποίο στη χώρα μας παραμένει ακόμη σε χαμηλά επίπεδα σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη. Σε αρκετές περιπτώσεις η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει κληθεί ν’ αποτρέψει απόπειρες αυτοκτονιών νέων ανθρώπων σε ζωντανή σύνδεση με chat rooms του Διαδικτύου. Όπως τόνισε, μέσω του cyberalert, της «κόκκινης» γραμμής της Δίωξης που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, έχουν ειδοποιηθεί οι αρμόδιοι αστυνομικοί και χάρη στην ταχύτατη κινητοποίησή τους έχουν αποτραπεί κατά το τελευταίο έτος 1068 απόπειρες αυτοκτονίας νέων σε πραγματικό χρόνο στο Διαδίκτυο. Σε 180-200 από αυτές τις διασώσεις οι νέοι νοσηλεύτηκαν σε εντατικές μονάδες νοσοκομείων αλλά όλες οι περιπτώσεις είχαν θετική έκβαση.

Η Δίωξη διαθέτει επίσης τμήμα το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με την καταπολέμηση της διακίνησης παιδικής πορνογραφίας μέσω διαδικτύου,εντοπίζοντας τα ηλεκτρονικά «ίχνη» των παιδόφιλων μέσα σε chatrooms όπου έρχονται σε επαφή με τα ανυποψίαστα θύματά τους.

Μπορεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να «πολεμάει» όλες τις σύγχρονες μορφές εγκληματικότητας μέσω διαδικτύου, αλλά ο κ. Σφακιανάκης επιμένει πως ο διαδικτυακός κόσμος και τα social media είναι μαγικά και δίνουν πολλές ευκαιρίες αλλά όλα πρέπει να γίνονται με μέτρο και με όλα τα απαραίτητα προστατευτικά «κλειδιά» που έχουμε στη διάθεσή μας.

Στην εκδήλωση έγινε και δεύτερη εισήγηση με θέμα «Παιδεία και Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία για την στήριξη των Νέων με ολική ποιότητα στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό και την εξεύρεση εργασίας», την οποία ανέπτυξε ο κ. Ιωάννης Λυμπέρης, π. Γενικός Διευθυντής Σιβιτανιδείου Ιδρύματος, Διευθυντής ΙΕΚ Ηλιούπολης.

Ο κ. Λυμπέρης αναφέρθηκε στα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες της παιδείας του τόπου μας καθώς και στις εξαρτήσεις που την καθιστούν «όμηρο» συμφερόντων, αναποτελεσματική και ζημιογόνο. Όπως είπε, «ας αναρωτηθούμε γιατί η Ελλάδα παράγει τόσους πολλούς επιστήμονες τους οποίους η οικονομία του τόπου δεν μπορεί να απορροφήσει. Οι άνεργοι επιστήμονες του τόπου μας φεύγουν για τα ξένα σε αναζήτηση δουλειάς και έτσι κάποιες άλλες κοινωνίες επωφελούνται από τις υπηρεσίες τους χωρίς να έχουν καταβάλει το ελάχιστο από την δαπάνη μορφώσεώς τους».

Ο κ. Λυμπέρης υπογράμμισε την ανάγκη διασύνδεσης της τεχνολογικής επαγγελματικής εκπαίδευσης με τις τοπικές κοινωνίες, τους δήμους και τις περιφέρειες, για να εντοπίζονται οι επαγγελματικές ανάγκες κάθε περιοχής. Τέλος κατέληξε λέγοντας πως πέρα από την επαγγελματική κατάρτιση, η ποιοτική μάθηση μπορεί να προφυλάξει τους νέους από τους κινδύνους του διαδικτύου στους οποίους έκανε αναφορά ο κ. Σφακιανάκης.

Ολιγόλεπτες παρεμβάσεις έκαναν οι κ.κ. Γεώργιος Μιαούλης, καθηγητής ΤΕΙ Αθηνών και Βασιλική Σωτηρίου Κουτουλάκου, νομικός, διευθύντρια Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης, Δήμου Πειραιά.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Θεόδωρος Γεωργάκης, δικηγόρος Παρ΄ Αρείω Πάγω, π. Δήμαρχος Ηλιούπολης και πρόεδρος του ΟΠΣΑ. Μεταξύ άλλων το παρών έδωσαν ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης, π. Πρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Β΄ Αθήνας, ο κ. Γεώργιος Χρυσικός, Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και η κ. Δημητρούλα Χρυσικού, Αεροπαγίτης, ο κ. Γεώργιος Σανιδάς, Εισαγγελέας Αρείου Πάγου ε.τ., ο κ. Ιωάννης Καραβοκύρης, Πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου ε.τ. , ο κ. Κωνσταντίνος Μπακάλης, Πρόεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ε.τ., ο κ. Ιωάννης Σακελαρίου, Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ε.τ., η κα Άννα Ατσαλάκη, Εφέτης Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, ο κ. Γεώργιος Μποροδήμος, Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου ε.τ., ο κ. Παύλος Καμάρας, Πρόεδρος Ένωσης Δημάρχων Αττικής, η κ. Μαρία Ανδρούτσου, Δήμαρχος Αγ. Δημητρίου, ο κ. Γεώργιος Οικονόμου, Πρύτανης Πανεπιστημίου Πειραιά, ο κ. Άγγελος Κότιος, Καθηγητής Κοσμήτωρ Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο κ. Δονάτος Παπαγιάννης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, αντιπροσωπεία της Σιβιτανιδείου Σχολής με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Γεώργιο Κοτονιά, καθώς και σπουδαστές των ΙΕΚ Ηλιούπολης, του Σιβιτανιδείου Ιδρύματος και πολλοί άλλοι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.