Σημαντικό πλήγμα της ΕΛΑΣ στη διακίνηση λαθρομεταναστών

Σημαντικό πλήγμα της ΕΛΑΣ στη διακίνηση λαθρομεταναστών

Σημαντικό πλήγμα στη διακίνηση παράτυπων μεταναστών κατάφερε η ΕΛΑΣ με την εξάρθρωση πολυμελούς κυκλώματος που δρούσε στη χώρα μας. Όπως ανακοινώθηκε συνελήφθησαν έξι αλλοδαποί, πέντε υπήκοοι Συρίας, ηλικίας 24, 38, 45, 49 και 58 ετών και ένας 31χρονος Ιρακινός ενώ αναζητούνται άλλοι έξι αλλοδαποί άνδρες. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών και παράβαση του νόμου σχετικά με τη μετανάστευση. 

Αναλυτικότερα, και όπως προέκυψε από την έρευνα, οι συλληφθέντες από κοινού με τους συνεργούς τους είχαν συστήσει δομημένη εγκληματική οργάνωση με διαρκή δράση, τα μέλη της οποίας είχαν διακριτούς ρόλους και διευκόλυναν την προώθηση παράνομων μεταναστών σε χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχοντάς τους πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, έναντι χρηματικής αμοιβής, την οποία εισέπρατταν με τη μέθοδο της «hawala».

Ειδικότερα, ο 38χρονος συλληφθείς, ο οποίος είχε ηγετικό ρόλο στην οργάνωση, μαζί με τους συνεργούς τους εντόπιζαν αλλοδαπούς, οι οποίοι στερούνταν εγγράφων για τη νόμιμη παραμονή τους στη χώρα. Στη συνέχεια κατάρτιζαν και τους προμήθευαν με πλαστά έγγραφα για τη διευκόλυνση παραμονής τους στην Ελλάδα ή της εξόδου τους από αυτή, έναντι του χρηματικού ποσού των 3.500 ευρώ το άτομο. Άλλα μέλη της οργάνωσης ήταν υπεύθυνα για την παρακολούθηση της ολοκλήρωσης της δράσης τους, καθώς παρακολουθούσαν από ασφαλή απόσταση την κίνηση των αλλοδαπών «πελατών» τους και την επιτυχή έξοδό τους από τη Χώρα.

Άλλα μέλη της οργάνωσης, όπως ο 58χρονος, ο 31χρονος και ο 45χρονος από τους συλληφθέντες, είχαν το ρόλο του «εγγυητή χρημάτων», οι οποίοι είτε διατηρούσαν οι ίδιοι, είτε εργάζονταν σε διάφορα καταστήματα, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου των Αθηνών και παράλληλα με τη νόμιμη δραστηριότητά τους μετέφεραν χρηματικά ποσά με τη μέθοδο της «hawala».

Συγκεκριμένα, ο αλλοδαπός έδινε τα χρήματα στον «εγγυητή», ο οποίος με τη σειρά του κατέγραφε τη συναλλαγή και έδινε στον εν λόγω αλλοδαπό έναν κωδικό, τον οποίο μετά την ασφαλή μετάβαση στον προορισμό επιλογής του, έδινε στον υπεύθυνο λαθροδιακινητή για να εισπράξει από τον «εγγυητή» την αμοιβή του. 

Επίσης, στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε ότι οι συλληφθέντες εμπλέκονται σε υπόθεση αρπαγής, εκβίασης και πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών σε βάρος 28χρονου υπηκόου Συρίας, για την οποία διενεργείται σχετική έρευνα. 

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην οικία του 38χρονου και σε δύο καταστήματα που λειτουργούσαν σαν καταστήματα εγγύησης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 

• Πλήθος φωτοαντίγραφων διαβατηρίων άγνωστων αλλοδαπών.

• Πλήθος κενών υπεύθυνων δηλώσεων. 

• Πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων στην αραβική γλώσσα με αναφορές σε χρηματικά ποσά.

• Ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής.

• Πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM.

• Το χρηματικό ποσό των 1.950 ευρώ και των 200 δολαρίων. 

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.