Το Τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής μαζί με τους συναδέλφους τους της Δίωξης Εκβιαστών έχουν τον πρώτο λόγο στις έρευνες για την υπόθεση του εκδότη Παναγιώτη Μαυρίκου, ο οποίος βρήκε φρικτό θάνατο το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν κάτω από άγνωστες συνθήκες το πολυτελές τζιπ που οδηγούσε τυλίχθηκε στις φλόγες.

Ολα δείχνουν εγκληματική ενέργεια καθώς είναι αδύνατον να υπήρξε αυτανάφλεξη εν κινήσει της Porsche Cayenne που οδηγούσε. Τέτοιο περιστατικό παγκοσμίως δεν έχει ξανασυμβεί. Η ταχύτητα με την οποία κάηκε το αυτοκίνητο και απανθρακώθηκε ο οδηγός του και το γεγονός ότι δεν κατάφερε να βγει ο εκδότης, δείχνουν ότι όλα έγιναν σε δευτερόλεπτα.

Ηδη ερευνάται που ήταν παρκαρισμένο το αυτοκίνητο πριν το πάρει και το οδηγήσει σήμερα το πρωί ο Π.Μαυρίκος. Εκεί θα τοποθετήθηκε ο μηχανισμός που προκάλεσε την ανάφλεξη και τον θάνατό του.

Οι ίδιοι αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση εξετάζουν ως βασικό σενάριο αυτό της δολιοφθοράς στο αυτοκίνητό του και δίνουν πολύ μικρή πιθανότητα στην εκδοχή η φωτιά στην Porsche Cayenne του εκδότη να ξέσπασε συνεπεία μηχανικής βλάβης ή διαρροής καυσίμου.

Ωστόσο, ούτως ή άλλως, καθοριστικές απαντήσεις για τη συνέχεια των ερευνών αναμένεται να δώσει το ίδιο το αυτοκίνητο του εκδότη. Οπως έχει διαπιστωθεί ήδη δεν φέρει ίχνη σύγκρουσης, γεγονός που διαψεύδει πληροφορίες που αρχικά είχαν γίνει γνωστές και ήθελαν να είχε προηγηθεί σύγκρουση σε στηθαίο της Αττικής Οδού. Το καμμένο αυτοκίνητο έχει μεταφερθεί σε χώρο των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της Ασφάλειας και οι πραγματογνώμονες θα το εξετάσουν ενδελεχώς. 

Από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι ιδιοκτήτρια του αυτοκινήτου που ανεφλέγη στην Αττική Οδό, λίγα λεπτά πριν από τις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης, ήταν η σύζυγος του εκδότη της «Ακρόπολης» στις αστυνομικές αρχές σήμανε συναγερμός. Επί τόπου έσπευσαν κλιμάκια του ΤΕΕΜ (Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών), αλλά και ειδικοί των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων, αναζητώντας κάθε αξιοποιήσιμο στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει στη διακρίβωση της αλήθειας. 

Η απανθρακωμένη σορός του Παναγιώτη Μαυρίκου μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ, όπου λίγο αργότερα έφθασε η σύζυγός του. Οι αστυνομικοί είχαν επικοινωνήσει μαζί της όταν διαπίστωσαν ότι το καμμένο αυτοκίνητο ήταν στο όνομά της και εκείνη τούς είχε απαντήσει ότι το οδηγούσε ο σύζυγός της. Ο πρώτος που επιβεβαίωσε ότι ο άνθρωπος που είχε απανθρακωθεί μέσα στο τζιπ ήταν ο εκδότης, ήταν ο δικηγόρος του Αλέξης Κούγιας. Οι αστυνομικοί ενημέρωσαν τη σύζυγο του εκδότη ότι είχε τραυματισθεί σοβαρά και της ζήτησαν να μεταβεί στο ΚΑΤ, αφού δεν ήθελαν να της πουν από το τηλέφωνο ότι ήταν ήδη νεκρός και μάλιστα υπό φρικτές συνθήκες. 

Πώς ξέσπασε η φωτιά

Ολα έγιναν λίγα λεπτά πριν από τις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης. Ο 42χρονος Παναγιώτης Μαυρίκος, που είχε βρεθεί πρόσφατα στο επίκεντρο της δημοσιότητας εξαιτίας της εμπλοκής του στο κύκλωμα των «εκβιαστών- δημοσιογράφων» και είχε αφεθεί ελεύθερος υπό όρους, οδηγούσε το αυτοκίνητό του στο ρεύμα της Αττικής Οδού προς Ελευσίνα. Λίγο πριν από την έξοδο που οδηγεί στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας, ξαφνικά, το αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκδότης φαίνεται να αντιλήφθηκε την τελευταία στιγμή ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, αφού προσπάθησε να σταματήσει. Εμεινε στην αριστερή λωρίδα και το αυτοκίνητο λαμπάδιασε. 

Αλλοι οδηγοί, έκαναν προσπάθεια να σβήσουν τη φωτιά με πυροσβεστήρες που είχαν στα αυτοκίνητά τους. Οπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες, η Cayenne μέσα στην οποία κάηκε ζωντανός ο Παναγιώτης Μαυρίκος δεν ήταν φρακαρισμένη στο τοιχείο της Αττικής Οδού. Όμως το πολυτελές αυτοκίνητο ήταν κλειδωμένο και δεν ήταν δυνατόν να ανοίξει απ’ έξω. Μετά από αγωνιώδεις προσπάθειες, λίγα λεπτά αργότερα καταφέρνουν να σπάσουν το παράθυρο του συνοδηγού. Το αυτοκίνητο λαμπαδιάζει και η φωτιά καίει για τουλάχιστον 15 λεπτά.

Περίπου στις 15:15 στο σημείο φτάνουν πρώτα αυτοκίνητα με υπαλλήλους της Αττικής Οδού. Στη συνέχεια έρχονται άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας και τελευταίοι φτάνουν οι άνδρες της Πυροσβεστικής που καταφέρνουν να σβήσουν τη φωτιά. 

Στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών θα σταλεί η σορός του Παναγιώτη Μαυρίκου από το νοσοκομείο ΚΑΤ όπου διακομίστηκε αμέσως μετά το τροχαίο – θρίλερ προκειμένου να διενεργηθεί η νεκροτομή.

Γιατί δεν επετράπη στη σύζυγο και στη μητέρα του να αναγνωρίσουν τη σορό

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές η σορός του οδηγού της Porsche είναι πλήρως απαθρακωμένη.

Παρά το γεγονός ότι εκλήθησαν η μητέρα του και η συζυγός του στο νοσοκομείο για έμμεση, ανεπίσημη αναγνώριση του οδηγού του οχήματος, αυτό τελικώς δεν έγινε, καθώς οι ειδικοί εκτίμησαν ότι δεν θα εισέφερε κάτι νέο στη διαδικασία, ενώ θα επιβάρυνε δραματικά τις δύο γυναίκες οι οποίες βρίσκονται σε κατάσταση σοκ.

Σε ανάλογες περιπτώσεις η αναγνώριση ενός νεκρού από τους οικείους του α’ βαθμού γίνεται ουσιαστικά μέσω της αναγνώρισης αντικειμένων που αυτός έφερε πάνω του.

Αυτό που θα γίνει ενδεχομένως είναι να επιβεβαιωθεί η απανθράκωση ως τελική αιτία θανάτου του Παναγιώτη Μαυρίκου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στη συνέχεια θα εξεταστεί  από το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής εάν μπορεί να ληφθούν τοξικολογικά και ιστολογικά δείγματα από τη σορό για να γίνουν σχετικές εξετάσεις.