ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Σύσκεψη για την “εισαγόμενη” λύσσα!

Σύσκεψη για την “εισαγόμενη” λύσσα!

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο με αφορμή το δεύτερο κρούσμα λύσσας που παρουσιάστηκε εντός λίγων ημερών στη Δυτική Μακεδονία, με το τελευταίο στην τοπική κοινότητα Ιεροπηγής Καστοριάς με σκοπό την εντατικοποίηση των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του περιστατικού.

Στη σύσκεψη της Περιφερειακής Ενότητας παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχες Καστοριάς, Δημήτρης Σαββόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής Κτηνιατρικής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Ζώης Γακίδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Καστοριάς, εκπρόσωποι των Δήμων, κυνηγητικοί σύλλογοι, υπηρεσιακοί παράγοντες των Διευθύνσεων Κτηνιατρικής, Υγείας, Δασών και ιατρός του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς.

Κατά την έναρξη της συζήτησης έγινε αναφορά στο κρούσμα το οποίο εμφανίστηκε στην περιοχή της Καστοριάς σε κοπάδι βοσκού, σε απόσταση περίπου 800 μέτρων από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και εικάζεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι την ασθένεια μετάφερε άρρωστο ζώο από τα όμορα κράτη Αλβανίας ή Σκοπίων. Το συγκεκριμένο τσομπανόσκυλο εμφάνισε αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά στην αρχή της εβδομάδας, ενώ, έπειτα δάγκωσε σκυλιά του ιδίου κοπαδιού καθώς και πρόβατα. Το σκυλί θανατώθηκε από τον ιδιοκτήτη του και σε συνεργασία την Κτηνιατρική υπηρεσία στάλθηκε άμεσα δείγμα σε διαπιστευμένο εργαστήριο για έλεγχο, όπου και απεδείχθη ότι ήταν θετικό στον ιό της λύσσας. Τα οχτώ σκυλιά και δύο πρόβατα τα οποία δαγκώθηκαν από το μολυσμένο σκύλο έχουν ήδη θανατωθεί και δείγμα τους έχει, επίσης, αποσταλεί για έλεγχο, ενώ από το πρωί σήμερα πραγματοποιείται προληπτικός εμβολιασμός ποιμενικών σκύλων στην συγκεκριμένη περιοχή.

Ο συντονισμός των ενεργειών είναι μονόδρομος στον περιορισμό εμφάνισης νέων κρουσμάτων και όλοι φορείς συνέκλιναν στο ότι το πιο σημαντικό είναι να γίνει εμβολιασμός όλων των ποιμενικών και κυνηγητικών σκύλων, σε γεωγραφική ζώνη έκτασης και βάθους 30 χλμ. από τα σύνορα της χώρας, καθώς και των αδέσποτων με υπευθυνότητα των δήμων.

Οι δήμοι θα πρέπει άμεσα να δημιουργήσουν καταφύγιο στο οποίο θα συλλέγονται τα ζώα, θα εμβολιάζονται, θα τσιπάρονται και αν κρίνεται απαραίτητο θα τίθενται υπό παρακολούθηση, ανάλογα με την συμπεριφορά τους

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.