Επιχείρηση «κόκκινος υδράργυρος» από ΕΛΑΣ και ΕΥΠ

Επιχείρηση «κόκκινος υδράργυρος» από ΕΛΑΣ και ΕΥΠ

Στα ίχνη κυκλώματος διακίνησης «κόκκινου υδραργύρου» με επίκεντρο την Αθήνα βρίσκονται οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας μας, τις οποίες «συνδράμουν» και πράκτορες ξένων μυστικών υπηρεσιών.

Η εξιχνίαση της υπόθεσης αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τις αρχές ασφαλείας, λόγω των πολλαπλών κινδύνων που εγκυμονεί η ανεξέλεγκτη κατοχή και διακίνηση ραδιενεργού υλικού.

Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ, όπως αναφέρει η εφημερίδα το Βήμα της Κυριακής, διαθέτουν ήδη επιβεβαιωμένες πληροφορίες για ρώσους και βούλγαρους λαθρέμπορους, οι οποίοι έχουν μεταφέρει και επιχειρούν να πουλήσουν, αντί πολλών εκατομμυρίων ευρώ, στην Ελλάδα σημαντικές ποσότητες «κόκκινου υδραργύρου» και πλουτωνίου.

Στα χέρια των ελλήνων αξιωματικών έφτασαν μάλιστα και δείγματα του πυρηνικού υλικού, ενώ γι’ αυτό το θέμα ενημερώθηκε και ερευνητικό κέντρο στην Αθήνα.

Στελέχη των αρχών ασφαλείας, προκειμένου να προσεγγίσουν τους λαθρέμπορους, έστησαν ολόκληρη επιχείρηση, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει 62χρονος έλληνας επιχειρηματίας.

Τα ραντεβού για την «παραλαβή» του ραδιενεργού υλικού πραγματοποιούνται σε περιοχή της Κηφισιάς. Για το θέμα ενημερώθηκε και η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Έναυσμα γι’ αυτή τη μυστική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ υπήρξαν πληροφορίες που περιήλθαν στην κατοχή τους πριν από περίπου δύο μήνες, σύμφωνα με τις οποίες στη χώρα μας βρίσκονται ένας 45χρονος Βούλγαρος, πρώην αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του, μαζί με δύο Ρώσους «αγνώστων λοιπών στοιχείων», ηλικίας 37 ως 40 ετών, οι οποίοι κατέχουν σημαντικές ποσότητες υλικών που χρησιμοποιούνται σε πυρηνικά όπλα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σε στελέχη της Ασφάλειας Αττικής και στην Γ’ Διεύθυνση Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ, οι αλλοδαποί λαθρέμποροι φέρεται να κατείχαν περίπου δέκα κιλά «κόκκινου υδραργύρου» για το οποίο απαιτούσαν συνολικά περίπου επτά εκατομμύρια ευρώ.

 Σε δεύτερη φάση έγινε γνωστό ότι, εκτός από τον «κόκκινο υδράργυρο», είχαν στην κατοχή τους και 10 συσκευασίες «πλουτωνίου 241» βάρους 6,7 γραμμαρίων τις οποίες κοστολογούσαν προς 600.000 ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ., ο «κόκκινος υδράργυρος» είναι οξείδιο του υδραργύρου με μεγάλη τοξικότητα που χρησιμοποιούσαν οι Σοβιετικοί στο πυρηνικό τους οπλοστάσιο. Σύμφωνα με μία εκδοχή, χρησιμοποιούνταν ως πυροκροτητής στις πυρηνικές κεφαλές και γενικά στη βιομηχανία κατασκευής πυρηνικών όπλων.

Από τους λαθρέμπορους, «ο κόκκινος υδράργυρος» πωλείται σε υπερενισχυμένα μεταλλικά φιαλίδια, «σαν μείγμα απεμπλουτισμένου ουρανίου και πλουτωνίου».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr            

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.