«Χαμένοι στο διάστημα»! – Συνέντευξη Τύπου Τζανακόπουλου-Τόσκα με διαστημικές αναφορές σε «πειστήρια εμπρησμών»

«Χαμένοι στο διάστημα»! – Συνέντευξη Τύπου Τζανακόπουλου-Τόσκα με διαστημικές αναφορές σε «πειστήρια εμπρησμών»

Εκτακτη συνέντευξη Τύπου παραχωρούν αυτή την στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μαζί με τους Aρχηγούς της Aστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του διευθύνοντος σύμβουλος του ΨΗΠΤΕ, Γεώργιου Ματζούρη που παρουσίασε στοιχεία της… Υπηρεσίας Διαστήματος για να δικαιολογήσουν την τραγωδία των 84 νεκρών και των δεκάδων αγνοουμένων στην περιοχή Μάτι και Νέου Βουτζά της Ραφήνας.

Ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ δήλωσε «Περήφανος» γιατί έκοψε την λεωφόρο Μαραθώνος με αποτέλεσμα να πάνε όλα τα αμάξια στο Μάτι και να γίνει ότι έγινε, ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής ότι «Δεν θα άλλαζε τίποτα απ’ότι έκανε», ο Ν.Τόσκας είπε ότι «Παραιτήθηκε για συνειδησιακούς λόγους αλλά ο πρωθυπουργός δεν έκανε δεκτή την παραίτησή του» και ο Τζανακόπουλος ότι περίπου ότι «Λυπούμαστε, αλλά έγινε ότι έγινε»!

«Συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό η διυπουργική επιτροπή για να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να διαβιβαστεί ο φάκελος στις δικαστικές αρχές, καθώς και να δοθούν στη δημοσιότητα «όλα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας».

Σύμφωνα με τον κ. Τόσκα υπάρχουν «σοβαρές ενδείξεις και σημαντικά ίχνη που δείχνουν εμπρησμό» και γενικά όλοι είπαν έμμεσα ή άμεσα ότι πρόκειται για εμπρησμούς!

Η παρουσίαση της Υπηρεσίας Διαστήματος έγινε δύο φορές για να τεκμηριωθεί η εμπειρία του εμπρησμού. Πώς; Υπήρξαν εστίες που άναψαν εν σειρά! Πόσο παράλογο; Τα κουκουνάρια πετάγονται σε απόσταση μέχρι και 150 μέτρων! Αυτό δεν χρειάζονται δορυφόροι για να το καταγράψουν…

Eίπε μάλιστα ότι τα στοιχεία προέρχονται από αυτούς τουςδορυφόρους:

1. «International Charter for Space and Major Disasters» μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

2. Copernicus Emergency Management Service.

3. Ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel 2.

4. To Fire Management System της NASA.

5. Το γαλλικό δορυφορικό σύστημα Pleiades.

Τη συνέντευξη Τύπου άνοιξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Παράλληλη υποχρέωση της πολιτείας και της κυβέρνησης είναι να διερευνήσουν τα αίτια της τραγωδίας. Συνεδρίασε υπό τον πρβθυπουργό διηπουργική. Είχε δοθεί εντολή από Τσίπρα προκειμένου να επικοινωνήσει με ξένα κράτη, προκειμένου να δοθεί το δορυφορικό στίγμα των πυρκαγιών. Τα κλιμάκια επιβεβαίωσαν τα ίχνη των δορυφόρων. Έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα και έχει δοθεί σχετικός φάκελος στις αρμόδιες δικαστικές αρχές», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή να διερευνηθούν ταχύτατα και μεθοδικά όλα τα στοιχεία και να μην μείνει τίποτε αναπάντητο», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ανακοίνωσε ότι κατόπιν της επιβεβαίωσης από μικτά κλιμάκια της Πυροσβεστικής και του Στρατού, των πληροφοριών που συλλέχθηκαν από δορυφόρους αναφορικά με τις εστίες των πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να διαβιβαστεί ο φάκελος των σχετικών στοιχείων στις δικαστικές αρχές, καθώς και να διεξαχθεί η σημερινή συνέντευξη τύπου προκειμένου όλα τα αποδεικτικά στοιχεία να τεθούν σε γνώση του ελληνικού λαού.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι με την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, τον Στρατό και τις άλλες διοικητικές αρχές να εξακολουθούν με αμείωτη ένταση να δίνουν τη δύσκολη μάχη για την αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφικών πυρκαγιών που οδήγησαν στον άδικο χαμό δεκάδων συνανθρώπων μας, παράλληλη υποχρέωση της κυβέρνησης και των αρχών είναι να διερευνήσουν ενδελεχώς τα αίτια της τραγωδίας αλλά και να ενημερώνουν τους πολίτες για την πορεία των ερευνών.

Ο κ. Τζανακόπουλος ενημέρωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο συνεδρίασε πριν από λίγο υπό τον πρωθυπουργό διυπουργική επιτροπή προκειμένου να εξετάσει τα στοιχεία που συνέλεξαν όλες οι αρμόδιες αρχές για τα αίτια των καταστροφικών πυρκαγιών, μετά από εντολές που είχε δώσει.

Ανέφερε ειδικότερα ότι ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στον υπουργό ‘Αμυνας ο οποίος επικοινώνησε με σύμμαχες χώρες και ζήτησε στοιχεία τόσο από δορυφόρους όσο και από UAV προκειμένου να εξακριβωθούν με ακριβή τρόπο τα στίγματα των πρώτων εστιών φωτιάς τόσο στην Κινέτα όσο και στο Νταού Πεντέλης.

Επίσης είχε δώσει εντολή στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να ενεργοποιήσει τον ΕΛΔΟ, ο οποίος με τη σειρά του πήρε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από ευρωπαϊκά και διεθνή δορυφορικά συστήματα.

Κατόπιν της συλλογής όλων των πληροφοριών αξιολογήθηκαν τα πρώτα στοιχεία και ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να μικτά κλιμάκια της Πυροσβεστικής και του Στρατού να ελέγξουν τα σημεία.

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε, τέλος, ότι ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να διαβιβαστεί σχετικός φάκελος με τα στοιχεία στις δικαστικές αρχές, καθώς και να διεξαχθεί η σημερινή συνέντευξη Τύπου προκειμένου όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση να τεθούν σε γνώση του ελληνικού λαού.

Τη σκυτάλη πήρε ο διευθύνων σύμβουλος του ΨΗΠΤΕ, Γεώργιος Ματζούρης, ο οποίος τόνισε: «Εκλήθη ο διαστημικός οργανισμός να δώσει στοιχεία για τις φωτιές. Η υπηρεσία έδωσε στην πυροσβεστική στοιχεία για την πιθανή έναρξη.

Στην προβολή φαίνονται οι αρχικές. Στην Κινέτα, 12:03 εμφανίζεται η πρώτη πυρκαγιά. 12:35 καταγράφεται από τα δορυφορικά δεδομένα 13 εστίες πυρκαγιές κοντά σε οδικό δίκτυο. Οι εστίες προκαλούν εύλογα ερωτηματικά.

Οι δορυφορικές αποτυπώσεις παραδόθηκαν στην Προστασία του Πολίτη. Παράλληλα, στην Ανατολική Αττική εμφανίζονταικ θερμικά στοιχεία πυρκαγιάς. Επικρατούσαν άνεμοι 120 χλμ την ώρα, με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να επεκταθεί πολύ σύντομα στην παραλία».

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας έκανε λόγο για εγκληματικές ενέργειες και εμπρησμό, καθώς υπάρχουν στοιχεία που παραπέμπουν στο συγκεκριμένο συμπέρασμα: «Πρώτα θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου οδύνη για το χαμό τόσων ανθρώπων. Είναι υποχρέωση όλων μας η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Σε ότι αφορά τις έρευνες που γίνονται από την πυροσβεστική και την αστυνομία, θα ήθελα να τονίσω ότι έχουμε σοβαρά ίχνη και στοιχεία για εγκληματική ενέργεια, για εμπρησμό. Παρουσιάστηκαν πολλές άλλες εστίες και πυρκαγιές, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Σε ότι αφορά την πυρκαγιά που ξεκίνησε στην Πεντέλη. Εκεί μας προβληματίζουν αρκετά ζητήματα.

Δεν σας κρύβω ότι υπάρχει εύρημα που μας έχει οδηγήσει σε ανακριτικές έρευνες που προχωρούν πολύ γρήγορα. Μας προβληματίζει και ο τελευταίος εμπρησμός στη Νέα Μάκρη, που απείχαν το ένα μέτωπο από το άλλο 300 μέτρα.

Θα ήθελα να τονίσω τις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούσαν σε όλη την περιοχή και να μην ξεχνάμε την ιδιαίτερη αυτοθυσία των πυροσβεστών, αστυνομικών και εθελοντών, που βοήθησαν για τον περιορισμό των απωλειών».

Σε σχετική ερώτηση και μετά από 84 νεκρούς, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Τερζούδης απάντησε: «Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό, γιατί δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα διαφορετικό».

Στη συνέχεια απάντησε σε ερώτηση ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας, Νίκος Τόσκας, αποκαλύπτοντας ότι έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η οποία δεν έγινε δεκτή: «Οι πολιτικές ευθύνες αφορούν εμένα. Προσπαθώ να βρω ποια είναι τα λάθη και ποιοι έχουν την ευθύνη, σας λέω ότι δεν μπορώ να βρω μεγάλα λάθη επιχειρησιακά σε όλη αυτήν την κατεύθυνση των επιχειρήσεων.

Φυσικά οι απώλειες είναι μεγάλες και μας έχουν συγκλονίσει όλους, πάνω απ’ όλους εμάς που διαχειριστήκαμε αυτήν την κατάσταση. Την επομένη μέρα της τραγωδίας, ζήτησα, για λόγους συνειδησιακούς, την παραίτησή μου από τον πρωθυπουργό και εκείνος μου είπε ότι είναι η ώρα της πάλης. Εγώ έθεσα την παραίτησή μου στον κ. πρωθυπουργό και δεν την έκανε δεκτή».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε: «Έχουμε μιλήσει για διάφορα συμφέροντα σε άλλες περιοχές που έχουμε υπόπτους που έκαναν παράνομες πράξεις. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ξέρω τη στόχευση, αλλά έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία που μας δείχνουν εγκληματική ενέργεια».

Aς δούμε ορισμένες ακόμα από τις ατάκες των υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων:

Τόσκας: Προσπαθώ να βρω τα λάθη και δεν τα βρίσκω – Έθεσα την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό και δεν την έκανε δεκτή

Τόσκας: Δεν υπάρχει ενέργεια χωρίς λάθη. Θα έρθει η ώρα που θα μιλήσουμε και για λάθη. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες – Σε Κινέτα, ανατολική Αττική και Κορινθία τα τρία σημεία έναρξης, σύμφωνα με εικόνες που προβάλλονται – ​Σοβαρές ενδείξεις εμπρησμού. Για την Πεντέλη υπάρχει εύρημα που μας έχει οδηγήσει σε ανακριτικές έρευνες. Με προβληματίζει και ο τελευταίος εμπρησμός χθες τα μεσάνυχτα στην περιοχή της Νέας Μάκρης.

Αρχηγός ΕΛΑΣ: Σε λιγότερο από μιάμιση ώρα η φωτιά είχε γιγαντωθεί – Οι συνθήκες ήταν ακραίες

Αρχηγός Πυροσβεστικής: Ριπές ανέμων με ταχύτητα 120 χλμ/ώρα – Το σύνολο των εναέριων μέσων συμμετείχε στην Κινέτα

Τζανακόπουλος: Κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού βρέθηκαν με τη βοήθεια δορυφόρων και του ΕΛΔΟ τα στίγματα των σημείων απ΄οπου ξεκίνησαν οι πυρκαγιές

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.