ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ηλίας Ψινάκης: «Υπεύθυνη η Πυροσβεστική για τη φωτιά στο Μάτι»

Ηλίας Ψινάκης: «Υπεύθυνη η Πυροσβεστική για τη φωτιά στο Μάτι»

Στην Πυροσβεστική για «εσφαλμένη εκτίμηση της πορείας της φωτιάς», απέδωσε ο Ηλίας Ψινάκης την ευθύνη για τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στο Μάτι. Τι κατέθεσε στις εισαγγελικές αρχές.

Τη δική του εκδοχή για όσα εξελίχθηκαν τη νύχτα της 23ης Ιουλίου στην ανατολική Αττική παρουσίασε ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, σε υπόμνημα που κατέθεσε στις εισαγγελικές αρχές, στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης της φονικής πυρκαγιάς, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 99 άτομα.

Ο κ. Ψινάκης, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, απέδωσε την ευθύνη στην πυροσβεστική, η οποία είχε «εσφαλμένη εκτίμηση της πορείας της φωτιάς», ενώ διαβεβαίωσε ότι οι υπηρεσίες του δήμου ήταν «απόλυτα προετοιμασμένες, σε πλήρη ετοιμότητα, επιφυλακή και συντονισμό για την αντιμετώπιση της κατάστασης».

Ξεκαθάρισε δε, ότι ο δήμος Μαραθώνα παρείχε «από τις πρώτες στιγμές κάθε δυνατή βοήθεια και αρωγή τους πληγέντες», ενώ εξέφρασε τη θλίψη του για τα δεκάδες θύματα της πύρινης τραγωδίας.

Στο 29 σελίδων υπόμνημά του, ο κ. Ψινάκης επεσήμανε ότι «η πυρκαγιά δεν έγινε αντιληπτή από επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, αλλά από το άκουσμα σειρήνας διερχόμενου πυροσβεστικού οχήματος».

Ανέφερε επίσης, ότι «η κινητοποίηση του επικεφαλής της πολιτικής προστασίας του δήμου ήταν άμεση, πολύ πριν η πυρκαγιά περάσει τα διοικητικά όρια του δήμου Μαραθώνα». «Αμέσως μόλις ζητήθηκε συνδρομή του δήμου για απομάκρυνση πολιτών, ο δήμος ανταποκρίθηκε ακαριαία» διαβεβαίωσε.

Συμπλήρωσε δε, πως το σύνολο του προσωπικού του δήμου διατέθηκε υπό τις εντολές της πυροσβεστικής, και δήλωσε με νόημα ότι «δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπήρχε οτιδήποτε άλλο που μπορούσε να κάνει ο δήμος».

Για το ζήτημα της εκκένωσης, ο κ. Ψινάκης επεσήμανε ότι «αυτό είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Πυροσβεστικής, η οποία ουδέποτε έστειλε επίσημα ή ανεπίσημα σήμα για οργανωμένη εκκένωση του δήμου». Διευκρίνισε επίσης, ότι «όταν η καταστροφή απειλεί περισσότερους του ενός δήμους, αρμόδια για την απόφαση εκκένωσης είναι η Περιφέρεια».

«Κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να συμβεί αφού η Πυροσβεστική εκτιμούσε, καταφανώς εσφαλμένα, πως η φωτιά κατευθυνόταν προς Διώνη. Δυστυχώς, υπήρξε μία ομιχλώδης εικόνα σε σχέση με τον τρόπο που κινούνταν η φωτιά».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή θα κληθεί ενώπιον των εισαγγελικών λειτουργών η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα καταθέσει και η ίδια μέσω υπομνήματος. Υπενθυμίζεται ότι στις εισαγγελικές αρχές έχουν κληθεί για κατάθεση συνολικά 21 άτομα από την τοπική αυτοδιοίκηση και τα σώματα ασφαλείας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.