ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Φρούριο από το πρωί το κέντρο της Αθήνας για τα δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Α.Γρηγορόπουλου

Φρούριο από το πρωί το κέντρο της Αθήνας για τα δέκα χρόνια από τη δολοφονία του  Α.Γρηγορόπουλου

Φρούριο από το πρωί το κέντρο της Αθήνας – απροσπέλαστο για τους πολίτες και τα αυτοκίνητα – καθώς στις 12 το μεσημέρι μαθητές και φοιτητές θα συγκεντρωθούν στα Προπύλαια, ενώ στις 6 το απόγευμα, επίσης στα Προπύλαια, είναι προγραμματισμένη η συγκέντρωση διαφόρων ομάδων αντιεξουσιαστών που θα κινηθούν προς το σημείο που δολοφονήθηκε πριν 10 χρόνια ο 15χρονος μαθητής Αλέξης Γρηγορόπουλος.

Σε συνεχείς συσκέψεις των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ αποφασίστηκε να «οχυρωθεί» το κέντρο της Αθήνας με βάση το πλάνο που χρησιμοποιήθηκε στο Πολυτεχνείο, καθώς υπάρχει ανοιχτός ο κίνδυνος τρομοκρατικού χτυπήματος ή ακόμα και κάποιοι να προσπαθήσουν μα μιμηθούν τα «κίτρινα γιλέκα» και τα άγρια επεισόδια στο Παρίσι. Συνολικά θα διατεθούν περισσότεροι από 2.500 αστυνομικοί, drones και ελικόπτερο, όπως και η «αύρα» της ΕΛ.ΑΣ ο γνωστός ως ΑΙΑΝΤΑΣ που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Πολυτεχνείο, με σκοπό οι δυο συγκεντρώσεις να μην καταλήξουν στο γνωστό κλεφτοπόλεμο στους δρόμους της Αθήνας και έξω από το Πολυτεχνείο.

Σύμφωνα με το πλάνο, ένστολοι αλλά και αστυνομικοί με πολιτικά θα λάβουν μέρος στα μέτρα, ενώ όλη η δύναμη της αστυνομίας θα είναι σε επιφυλακή. Άδειες και ρεπό ανακλήθηκαν ενώ ένας μεγάλος αριθμός αστυνομικών που υπηρετούν σε γραφεία θα βγουν στους δρόμους. Η κατάσταση- λένε οι πληροφορίες από την Αστυνομία – μοιάζει «εκρηκτική» καθώς κάποιοι από τον σκληρό πυρήνα των αντιεξουσιαστών ενδεχομένως να προσπαθήσουν να προκαλέσουν επεισόδια. Άλλωστε τα ξημερώματα της Δευτέρας πραγματοποίησαν καταδρομική επίθεση στην έδρα των ΜΑΤ στην Καισαριανή και το βράδυ τηςε Τρίτης στην οικία του Αλέκου Φλαμπουράρη.

Μέτρα και μπλοκαρισμένοι δρόμοι

Σύμφωνα με πληροφορίες: Από νωρίς το πρωί λαμβάνουν μέτρα 2.500 ένστολοι. Από αυτούς οι 1500, θα ανήκουν στην Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων. Θα είναι δηλαδή διμοιρίες της ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης), διμοιρίες της ΥΑΤ (Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης) και της ΟΠΚΕ (Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας).

Άνδρες της Ασφάλειας, της Τροχαίας, των τοπικών αστυνομικών Τμημάτων αλλά και ειδικοί φρουροί ασχολούνται αποκλειστικά με τις εκδηλώσεις και τις δυο πορείες. Στο σχέδιο δράσης συμπεριλαμβάνεται και μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής. Οχήματα και άνδρες βρίσκονται σε προκαθορισμένα σημεία προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αν και όποτε χρειαστεί.

Διπλασιάζονται οι φρουρές σε αστυνομικά τμήματα του κέντρου και δημόσια κτίρια, ενώ δόθηκε εντολή άμεσα να επικαιροποιηθεί το πλάνο με τους πιθανούς στόχους, υπό τον φόβο ενός «επετειακού» χτυπήματος.

Παράλληλα από της 12 το πρωί θα αρχίζουν να κλείνουν και οι δρόμοι καθώς θα ξεκινήσει μαθητική πορεία από τα Προπύλαια , μέσω των δρόμων Εδουάρδου Λω, Πεσμαζόγλου, πλατείας Κοραή, Σταδίου, Σύνταγμα και τελικό σημείο τη Βουλή. Στις 6 το απόγευμα θα ξεκινήσει η συγκέντρωση από τα Προπύλαια στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο 15χρονος μαθητής στα Εξάρχεια.

Οι τρεις φάσεις

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αξίζει να τονισθεί πως το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ, χωρίζεται σε τρεις φάσεις. Το πρώτο σκέλος αφορά την φρούρηση με ισχυρές δυνάμεις και διμοιρίες των ΜΑΤ του Πολυτεχνείου, της Βουλής, κυβερνητικών κτιρίων και αστυνομικών υπηρεσιών. Παράλληλα μικρότερες δυνάμεις θα φρουρούν εταιρείες – στόχους Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών συμφερόντων. Η δεύτερη φάση αφορά την επόπτευση όλων των δρόμων όπου θα γίνου συγκεντρώσεις, αλλά και οι δυο προγραμματισμένες πορείες. Το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ Κι θα κατευθύνει από αέρος τις κινήσεις των δυνάμεων. Σκοπός θα μην υπάρξουν καταστροφές και λεηλασίες καταστημάτων και ειδικά η απογευματινή συγκέντρωση να μην φύγει από την περιοχή των Εξαρχείων. Η τρίτη φάση αφορά την περίπτωση της δημιουργίας των επεισοδίων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.