Σημειώματα Ρουβίκωνα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης υπέρ «Κίτρινων Γιλέκων» (φωτο)

Σημειώματα Ρουβίκωνα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης υπέρ «Κίτρινων Γιλέκων» (φωτο)

Παρέμβαση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τετάρτης τα μέλη της αναρχικής συλλογικότητας Ρουβίκωνας.

Στο κείμενο, που συνυπογράφει ο Ρουβίκωνας με την Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, τονίζεται ότι η παρέμβαση έγινε σε ένδειξη αλληλεγγύης «στους αγωνιζόμενους και στις αγωνιζόμενες, στις εξεγερμένες και στους εξεγερμένους της Γαλλίας».


Το κείμενο του Ρουβίκωνα που αναρτήθηκε προ ολίγου στο Indymedia:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Το κίνημα αυτό είναι δημοσίως γνωστό ως “κίτρινα γιλέκα” λόγω των σχετικών διακριτικών που φέρουν οι διαδηλωτές που το απαρτίζουν. Ξεκίνησε τον Μάιο του 2018 μέσα από το διαδίκτυο, όταν συλλέγονταν υπογραφές κατά της θέσπισης ενός μέτρου αύξησης των τιμών των καυσίμων που ανήγγειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, για το 2019. Τα “κίτρινα γιλέκα”, όμως, συναντήθηκαν στον δρόμο για πρώτη φορά στις 11 Νοεμβρίου, στην εκατοστή επέτειο από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, διαμαρτυρόμενα ενάντια στις πολιτικές λιτότητας, τον πληθωρισμό, τη διαφθορά και την κυβερνητική αυθαιρεσία. Με κέντρο το Παρίσι οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν και σε άλλες πόλεις της γαλλικής επικράτειας παίρνοντας σε σχεδόν καθημερινή βάση έναν συγκρουσιακό χαρακτήρα, είτε με επιθέσεις κατά των δυνάμεων καταστολής είτε με απαλλοτριώσεις και χτυπήματα σε καπιταλιστικούς στόχους όπως είναι τα καταστήματα πολυεθνικών. Στον αγώνα συμμετέχουν δυναμικά και νεολαίοι, μαθητές και φοιτητές, σωματεία και πολιτικές οργανώσεις, αντιφασιστικές, μεταναστευτικές και οικολογικές πρωτοβουλίες».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.