ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Eιδικοί για την βόβμα στον ΣΚΑΪ: «Πρόκειται για μια αυτοσχέδια κατευθυντική νάρκη με εκρηκτικά στη βάση» (φωτο)

Eιδικοί για την βόβμα στον ΣΚΑΪ: «Πρόκειται για μια αυτοσχέδια κατευθυντική νάρκη με εκρηκτικά στη βάση» (φωτο)

Βασισμένος στις κατευθυντικές νάρκες τύπου «Κλέιμορ» (Claymore) και πιθανώς εμπλουτισμένος με μύδρους (βλήματα – θραύσματα) ήταν, σύμφωνα με ειδικούς, ο μηχανισμός που χρησιμοποίησαν οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης στον ΣΚΑΪ.

Αυτό υποστήριξε ο Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος, Καθηγητής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων – Δ/ντης του Κέντρου Ελέγχου Οπλων, μιλώντας νωρίτερα, την Τρίτη, σε εκπομπή της ΕΡΤ.

«Πρόκειται για μια αυτοσχέδια, κατευθυντική νάρκη τύπου “Claymore” (σ.σ. αμερικανικής έμπνευσης το πρώτο σχέδιο). Δηλαδή ένα μεταλλικό δοχείο που τοποθετήθηκε μέσα στον σάκο, με εκρηκτικά στη βάση, το οποίο στόχευσε σαν ένα μικρό κανόνι στην περιοχή» σημείωσε αρχικά ο Δρ. Λιόλιος.

«Και θέλω να δω αν είχε μύδρους (σ.σ. βλήματα/θραύσματα) μέσα. Διότι θα ήταν εξαιρετικά κουτό να χρησιμοποιήσουν μόνο το ωστικό κύμα μιας τέτοιας συσκευής. Δεν είναι κάτι που συνηθίζουν οι τρομοκράτες» τόνισε ο Δ/ντης του Κέντρου Ελέγχου Οπλων και προσέθεσε: «Κοιτούσα στα βίντεο και έχω την εντύπωση ότι πρόκειται για θραύσματα. Και αν πράγματι υπήρχε μια τέτοια, κατευθυντική νάρκη, τότε σκοπός ήταν να εστιάσει τους μύδρους και τα θραύσματα σε συγκεκριμένο σημείο».

Ο Δρ. Λιόλιος υποστήριξε ότι με την ομάδα του μελέτησαν την απόσταση από το σημείο μηδέν (της έκρηξης) μέχρι το κτίριο, υπολογίζοντάς την στα δέκα μέτρα.
«Δεν μπορεί να ήταν δέκα κιλά ΤΝΤ, ή για να το πούμε πιο σωστά, δέκα κιλά ισοδύναμου ΤΝΤ. Οι προσομοιωτές μας δείχνουν ότι θα είχαν σπάσει όλα τα τζάμια σε αυτή την περίπτωση» είπε ακολούθως ο Θεόδωρος Λιόλιος.

Σε ό,τι αφορά το εκρηκτικό «κοκτέιλ» που χρησιμοποιήθηκε στη βόμβα ο καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων είπε ότι «δεν περιμένω να είναι ANFO. Το ANFO χρειάζεται εκατοντάδες κιλά. Ακούμε για 10 – 15 κιλά εκρηκτικής ύλης. Αυτό που έχει σημασία είναι το ισοδύναμο ΤΝΤ. Και για όσους λένε ότι θα μπορούσε να ισοπεδωθεί το κτίριο, αυτό δεν είναι δυνατό με μια συσκευή που βρίσκεται σε τόσο μικρό χώρο. Θα χρειάζονταν εκατοντάδες κιλά ισοδύναμου ΤΝΤ» είπε καταλήγοντας ο Δρ. Λιόλιος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Να σημειωθεί, τέλος, ότι από τα πρώτα στοιχεία που συλλέγουν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ προκρίνεται το σενάριο να χρησιμοποιήθηκε συνδυασμός εκρηκτικών υλών στον μηχανισμό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.