Έκρηξη ΣΚΑΪ: «Ήταν μια αυτοσχέδια νάρκη που στόχευσε σαν μικρό κανόνι – Μπορούσε να ισοπεδώσει όλο το κτήριο» (φώτο)

Έκρηξη ΣΚΑΪ: «Ήταν μια αυτοσχέδια νάρκη που στόχευσε σαν μικρό κανόνι – Μπορούσε να ισοπεδώσει όλο το κτήριο» (φώτο)

Συνεχίζονται οι έρευνες των αρχών για τον εντοπισμό των δραστών της βομβιστικής επίθεσης στο κανάλι του ΣΚΑΪ τα ξημερώματα της Δευτέρας. Από την έκρηξη σημειώθηκαν εκτεταμένες ζημιές σχεδόν σε όλους τους ορόφους του κτιρίου.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και διευθυντή του Κέντρου Ελέγχου Όπλων ο μηχανισμός που χρησιμοποίησαν οι δράστες ήταν αυτοσχέδιος και βασισμένος στις κατευθυντικές νάρκες τύπου «Κλέιμορ» (Claymore) και πιθανώς εμπλουτισμένος με βλήματα, όπως δήλωσε σε εκπομπή της ΕΡΤ.

«Δηλαδή ένα μεταλλικό δοχείο που τοποθετήθηκε μέσα στον σάκο, με εκρηκτικά στη βάση, το οποίο στόχευσε σαν ένα μικρό κανόνι στην περιοχή» εξήγησε ο καθηγητής.

«Θέλω να δω αν είχε μύδρους (σ.σ. βλήματα/θραύσματα) μέσα. Διότι θα ήταν εξαιρετικά κουτό να χρησιμοποιήσουν μόνο το ωστικό κύμα μιας τέτοιας συσκευής. Δεν είναι κάτι που συνηθίζουν οι τρομοκράτες» συνέχισε.

«Κοιτούσα στα βίντεο και έχω την εντύπωση ότι πρόκειται για θραύσματα. Και αν πράγματι υπήρχε μια τέτοια, κατευθυντική νάρκη, τότε σκοπός ήταν να εστιάσει τους μύδρους και τα θραύσματα σε συγκεκριμένο σημείο».

Η απόσταση από το σημείο της έκρηξης μέχρι το κτίριο υπολογίστηκε στα δέκα μέτρα, ενώ απέρριψε τον ισχυρισμό ότι χρησιμοποιήθηκαν δέκα κιλά ισοδύναμου ΤΝΤ.

Μια αυτοσχέδια νάρκη τύπου Claymore

«Δεν μπορεί να ήταν δέκα κιλά ΤΝΤ, ή για να το πούμε πιο σωστά, δέκα κιλά ισοδύναμου ΤΝΤ. Οι προσομοιωτές μας δείχνουν ότι θα είχαν σπάσει όλα τα τζάμια σε αυτή την περίπτωση» είπε ο Θεόδωρος Λιόλιος. Εξήγησε ότι ήταν αδύνατον να ισοπεδωθεί ολόκληρο το κτίριο.

«Δεν περιμένω να είναι ANFO. Το ANFO χρειάζεται εκατοντάδες κιλά. Ακούμε για 10 – 15 κιλά εκρηκτικής ύλης. Αυτό που έχει σημασία είναι το ισοδύναμο ΤΝΤ. Και για όσους λένε ότι θα μπορούσε να ισοπεδωθεί το κτίριο, αυτό δεν είναι δυνατό με μια συσκευή που βρίσκεται σε τόσο μικρό χώρο. Θα χρειάζονταν εκατοντάδες κιλά ισοδύναμου ΤΝΤ».

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ΕΛΑΣ χρησιμοποιήθηκε συνδυασμός εκρηκτικών υλών.

Οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής χαρακτήρισαν την έκρηξη «τέλεια», καθώς τα υλικά εξαϋλώθηκαν. Έγινε υπερπροσπάθεια για να συλλεχθούν έστω και τα πιο μικρά θραύσματα, ώστε να αναλυθούν στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αυτό υποδηλώνει έμπειρους τρομοκράτες.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έχουν στραφεί σε δύο πρόσωπα τα οποία είναι αταυτοποίητα και έχουν το παρατσούκλι «σγουρομάλλης» και «ξανθός» και τα πρόσωπα Τριαντόπουλος ή Παπαδόπουλος σύμφωνα με τις πλαστές ταυτότητες που είχαν βρεθεί σε γιάφκα στο κέντρο της Αθήνας, τον Νοέμβριο του 2017.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας πίσω από την έκρηξη της βόμβας με στόχο το κτήριο «βλέπουν» την «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» καθώς είναι η μόνη ενεργή τρομοκρατική οργάνωση που έχει στο δυναμικό της τόσο έμπειρο κατασκευαστή βομβών, τόσο ισχυρή εκρηκτική ύλη όπως αυτή που χρησιμοποιήθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, αλλά και άτομα έμπειρα και αποφασισμένα για τέτοια χτυπήματα.

Πριν από περίπου ένα χρόνο, άλλωστε, υπήρξε ανάλογο χτύπημα στο Εφετείο Αθηνών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!


ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.