Ανάληψη ευθύνης για την βόμβα στον Άγιο Διονύσιο στο Κολωνάκι (βίντεο-φωτο)

Ανάληψη ευθύνης για την βόμβα στον Άγιο Διονύσιο στο Κολωνάκι (βίντεο-φωτο)

Ανάληψη ευθύνης για την βόμβα στον Άγιο Διονύσιο στο Κολωνάκι στις 27 Δεκεμβρίου του 2018.

Σε ισπανική ιστοσελίδα αναλαμβάνει την ευθύνη για το χτύπημα στον Άγιο Διονύσιο ομάδα αναρχικών, που υπογράφει ως «Εικονοκλαστική Σέχτα».

Υπενθυμίζεται ότι η έκρηξη σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης 27 Δεκεμβρίου , στις 07:10, έξω από τον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου, στο Κολωνάκι, από την οποία τραυματίστηκαν ένας αστυνομικός και ο νεωκόρος της εκκλησίας.

Ο αστυνομικός που τραυματίστηκε νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, ενώ ο νεωκόρος, μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών, πήρε εξιτήριο από τον «Ευαγγελισμό».

Ο αστυνομικός υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου οι γιατροί του αφαίρεσαν τα θραύσματα από το αριστερό χέρι και το αριστερό πόδι και η γενική κατάστασή του έχει σταθεροποιηθεί. Βελτιωμένη είναι και η κατάσταση με το αιμάτωμα που είχε εμφανίσει στο αριστερό του μάτι. Την Παρασκευή , προχώρησαν σε καθαρισμό των τραυμάτων ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με την απώλεια της ακοής του -το σοβαρότερο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει- οι γιατροί εκτιμούν ότι είναι προσωρινή και θα επανέλθει. Απόψε, ο τραυματίας αστυνομικός αναμένεται να βγει από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και να μεταφερθεί σε απλό θάλαμο νοσηλείας.

Ο μηχανισμός
Οπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, ο μηχανισμός αποτελούνταν από δύο μπουκάλια με εύφλεκτο υγρό, τα οποία ήταν δεμένα με ταινία και πάνω τους ήταν προσαρμοσμένα καλώδια και ένα ρολόι. Το γεγονός πως δεν συνδεόταν ο μηχανισμός με ANFO ή ΤΝΤ «δείχνει» πως οι δράστες είχαν σκοπό τον… πειραματισμό, αν και ο μηχανισμός τοποθετήθηκε σε κεντρικό σημείο. Εντονη ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως οι δράστες δεν πήραν κάποιο προειδοποιητικό τηλεφώνημα, γεγονός που σημαίνει πως μπορεί να είχαμε θρηνήσει θύματα.

Οπως φαίνεται στο βίντεο που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο Alpha μία ισχυρή λάμψη φωτίζει την περιοχή, ενώ ένας περίοικος τρέχει προς το σημείο για να βοηθήσει τους τραυματίες.

Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο σημείο και άρχισαν να συλλέγουν στοιχεία αλλά και τα απομεινάρια από τον αυτοσχέδιο μηχανισμό. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως αναζητείται βίντεο από κάμερες ασφαλείας σε μία προσπάθεια να εντοπιστούν και να ταυτοποιηθούν οι δράστες. Στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχουν αρκετές καφετέριες και επιχειρήσεις με τους αστυνομικούς να ευελπιστούν πως οι τρομοκράτες έχουν κάνει κάποιο λάθος… απειρίας και πως ενδεχομένως να μην είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους τόσο κατά την άφιξή τους στο σημείο όσο και κατά τη διαφυγή τους.

Εως τώρα δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις από την Αντιτρομοκρατική σχετικά με το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτή την έκρηξη έξω από την εκκλησία στο Κολωνάκι. Σημειωτέον δε ότι κατά το παρελθόν βομβιστική ενέργεια έξω από εκκλησίες έχουν πραγματοποιήσει στα πρώτα τους… βήματα τα μέλη της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς. Ειδικότερα, το 2009 στόχοι είχαν γίνει η εκκλησία της Αγίας Τριάδας στον Πειραιά και οι εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, και τότε δεν είχε υπάρξει προειδοποιητικό τηλεφώνημα.

«Δεν έχω δει τον νεωκόρο, μόνο τον αστυνομικό να είναι πεσμένος κάτω τραυματισμένος από την έκρηξη. Η έκρηξη ήταν ισχυρή, όχι όμως ισχυρότατη», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αυτόπτης μάρτυρας, Νίκος Ζάπας.

«Είδαμε κάτω τον αστυνομικό, δεν μπορούμε να πούμε ότι είχε πλήρως τις αισθήσεις του», τόνισε. «Δεν υπήρχε προειδοποίηση, έχουμε τυφλό χτύπημα σε κατοικημένη περιοχή», σχολίασε ο ίδιος άνδρας.

Ποιους «βλέπει» η ΕΛ.ΑΣ.
«Νεόκοπους» τρομοκράτες που… πειραματίζονται με επικίνδυνο τρόπο «βλέπουν» οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. πίσω από το τυφλό χτύπημα που σημειώθηκε χθες το πρωί έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου στο Κολωνάκι.

Αυτό είναι ένα συμπέρασμα που βγάζουν οι ανώτατοι αξιωματικοί λόγω της συνδεσμολογίας του μεικτού (εμπρηστικού και εκρηκτικού) μηχανισμού που τοποθέτησαν οι άγνωστοι έξω από τον Ιερό Ναό, όπου τραυματίστηκε -ευτυχώς ελαφρά- ο νεωκόρος και ένας αστυνομικός από το τμήμα Εξαρχείων που προσπάθησε να απομακρύνει το κουτί παπουτσιών αλλά εξερράγη στα χέρια του. Ο νεωκόρος, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, ήταν εκείνος που εντόπισε το ύποπτο κουτί παπουτσιών όταν προσήλθε στον ναό για να τον ανοίξει και αμέσως ειδοποίησε την αστυνομία.

Συναγερμός στους κόλπους της Εκκλησίας μετά την βόμβα στο Κολωνάκι

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο σημείο έφτασε ένα περιπολικό με τον αστυνομικό να λέει στον νεωκόρο «κάνε στην άκρη, αναλαμβάνουμε εμείς από εδώ». Παράλληλα έφτασε και στο σημείο κλιμάκιο του τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών της ΕΛ.ΑΣ., ωστόσο οι αστυνομικοί δεν πρόλαβαν να κάνουν αρκετά πράγματα, καθώς ο μηχανισμός εξερράγη στα χέρια του αστυνομικού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.