Aφήνουν ελεύθερους τους Τσέχους κατασκόπους!

Aφήνουν ελεύθερους τους Τσέχους κατασκόπους!

Ελεύθεροι θα αφεθούν σύντομα, αλλά χωρίς να αποσυρθούν τυπικά οι κατηγορίες περί κατασκοπείας οι δύο Τσέχοι που συνελήφθησαν στην Λήμνο να φωτογραφίζουν και να βιντεοσκοπούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων και την περιοχή αποθήκευσης, αλλά και ανάπτυξης των πυραύλων εδάφους-επιφανείας Exocet MM-40.

Υποτίθεται ότι οι δύο Τσέχοι εργαζόντουσαν για εταιρεία κατασκευής βιντεοπαιχνιδιών και είχαν συληφθεί στις 9 Σεπτεμβρίου, με εξαιρετικά επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια υλικό στις κάμερές τους.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του γαλλικού πρακτορείου, η τσεχική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη πως «μετά από σειρά διαπραγματεύσεων ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης σαμαράς ενημέρωσε την Τρίτη σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, τον Τσέχο ομόλογό του Πετρ Νέτσας για την απελευθέρωση των δύο Τσέχων».

Όπως είχε αποκαλύψει τo defencenet.gr τον περασμένο Νοέμβριο, η απελευθέρωση των δύο Τσέχων κατηγορούμενων για κατασκοπεία είχε τεθεί από τον Τσέχο πρωθυπουργό ως προϋπόθεση για να συναινέσει στην καταβολή της δόσης στην Ελλάδα! σε ανώτατο επίπεδο

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τσεχίας, Κάρελ Σρολ, είπε ότι ο καθένας από τους δύο Τσέχους θα καταβάλει εγγύηση ύψους 5.000 ευρώ. «Μετά την καταβολή της εγγύησης δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα για να επιστρέψουν στην Τσεχία» συμπλήρωσε και διευκρίνισε πως «η έρευνα (για την υπόθεση) θα συνεχιστεί».!

Ο Μάρτιν Πέζλαρ και ο Ιβάν Μπούχτα, είχαν υποστηρίξει ότι σχεδίαζαν το φουτουριστικό παιχνίδι «Arma 3», η δράση του οποίου τοποθετείται στη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο.

Η εταιρεία για την οποία εργάζονται, η Bohemia Interactive Studio, βεβαίωσε ότι οι δύο άνδρες έκαναν διακοπές στην Ελλάδα, αλλά όχι ότι τους είχε δώσει εντολή να κινηματογραφήσουν τις ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Όπως αναφέρουν στο defencenet.gr πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών, πολλές φορές η τουρκική υπηρσία πληροφοριών χρησιμοποιεί άτομα με τέτοιο ακριβώς προφίλ, όπως οι συλληφθέντες, για να μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση σε λεπτομέρειες των ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, αφού οι δορυφόροι μπορούν να αποτυπώσουν πολλά, αλλά όχι τα κενά στην ασφάλεια των στρατοπέδων που θέλουν κοντινή φωτογράφιση.

Παλαιότερα είχαν συλληφθεί Ολλανδοί, Ουκρανοί, Πολωνοί, Βρετανοί κλπ που υποδύονταν τους plane spotters (χομπίστες αεροφωτογραφιών), οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις είχαν αποδειχθεί πράκτορες των Τούρκων.

Αν τους ξαναδείτε τους Τσέχους, γράψτε μας!

Ελλάδα: Ο ορισμός του κράτους που μπορούν να εκβιάζουν ακόμα και πρώην κομμουνιστικές χώρες...

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.