Απολογήθηκε ο Mr Bitcoin: «Φυλακίζομαι μόνο για την τεχνογνωσία μου» – Η επιθυμία που εξέφρασε

Απολογήθηκε ο Mr Bitcoin: «Φυλακίζομαι μόνο για την τεχνογνωσία μου» – Η επιθυμία που εξέφρασε

Για διαστρέβλωση της ιστορίας του έκανε λόγο ο Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστός ως «mr bitcoin», ο οποίος απολογήθηκε στο τριμελές πλημμελειοδικείο Πειραιά.

«H ιστορία μου έως σήμερα έχει διαστρεβλωθεί εντελώς καθώς με εμφανίζουν ως ένα Ρώσο χάκερ που έκλεψε εκατομμύρια δολάρια. Τα δύο ανήλικα παιδιά μου, που ζουν στη Μόσχα, είναι καταβεβλημένα θεωρώντας ότι λόγω και της ασθένειας της μητέρας τους μπορεί να μείνουν ορφανά» είπε ο 39χρονος Ρώσος, καθώς εξετάζεται το αίτημα για άρση της προσωρινής κράτησής του.

Ο Αλεξάντερ Βίνικ κρατείται στις φυλακές 20 μήνες, με βάση τέσσερα διεθνή αιτήματα έκδοσης (δύο από τη Ρωσία, ένα από τις ΗΠΑ και ένα από τη Γαλλία), φέρεται ως διαχειριστής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας BCT, μέσω της οποίας γίνονταν συναλλαγές με bitcoin.

Σήμερα ζυγίζει, όπως είπε, 54 κιλά από 80 που ήταν μετά από 92 ημέρες απεργία πείνας.

Απευθυνόμενος προς τους δικαστές, είπε ότι σίγουρα έχουν έτοιμη την απόφασή τους την οποία δεν πρόκειται να ανακοινώσουν σήμερα και δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει την απεργία πείνας.

«Δεν μπορείτε να αγνοήσετε την αμερικανική εντολή και είστε ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη» τόνισε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, προσθέτοντας ότι από την πρώτη μέρα της κράτησής του έχει υποστεί δεκάδες προσαγωγές για ακροαματικές διαδικασίες και υφίσταται ψυχολογική πίεση.

Εξέφρασε την επιθυμία του να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ καθώς δεν πρόκειται να δει ξανά την οικογένειά του ενώ αναφερόμενος στο αμερικανικό αίτημα έκδοσης και το κατηγορητήριο είπε ότι στηρίζεται στο σκεπτικό ότι μέσω του συστήματος που διαχειριζόταν μπορούσε να γίνει διακίνηση «μαύρου χρήματος» κάτι όμως που, όπως ο ίδιος υποστήριξε, δεν είναι εφικτό αφού το bitcoin δεν είναι κάποιο νόμισμα.

«Φυλακίζομαι μόνο για την τεχνογνωσία μου που απειλεί την ηγεμονία των τραπεζών και του δολαρίου» τόνισε προσθέτοντας ότι «το BCT είναι ανεξάρτητο από τις τράπεζες και τις κυβερνήσεις».

Ο Βίνικ αποκάλυψε ότι πρώην δημόσιο στέλεχος της Ρωσίας που εγκατέλειψε τη Ρωσία και ζει στη Τσεχία -και είναι ιδιοκτήτης εταιρείας συστήματος πληρωμών που μνημονεύεται και στο αμερικανικό κατηγορητήριο- τον ενέπλεξε στην όλη υπόθεση καταθέτοντας ανακριβή στοιχεία για τον ίδιο.

Νωρίτερα η συνήγορός του Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέθεσε στο δικαστήριο δεκάδες έγγραφα που αφορούν τη δικαστική διαδικασία έως σήμερα την απεργία πείνας του Βίνικ και την κατάσταση της υγείας του αλλά και ότι κρατείται πέραν των 18 μηνών χωρίς δικαστική απόφαση.

Η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι είναι επιβεβλημένο για λόγους ανθρωπισμού ο άνθρωπος αυτός να επιστρέψει στη χώρα του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σημειώνεται ότι ο Αλεξάντερ Βίνικ συναινεί στο αίτημα έκδοσής του στη Ρωσία και να έχει τη δυνατότητα να έχει μία δίκαιη δίκη με πρόσβαση στα έγγραφα. Οι γαλλικές αρχές έχουν υπαναχωρήσει στο αίτημά τους για έκδοση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.