Ξεκίνησε η δίκη Κώστα Πάσσαρη για τις δολοφονίες των αστυνομικών – Απών ο κακοποιός

Ξεκίνησε η δίκη Κώστα Πάσσαρη για τις δολοφονίες των αστυνομικών – Απών ο κακοποιός

Ξεκίνησε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη του Κώστα Πάσσαρη, ο οποίος κρατείται στις ρουμανικές φυλακές, για τις δολοφονίες δυο αστυνομικών και τον τραυματισμό ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου σε νοσοκομείο της Αθήνας το 2001.

Η δίκη άρχισε 18 χρόνια μετά τις παραπάνω κακουργηματικές πράξεις με το εδώλιο του κατηγορούμενου να παραμένει άδειο, δεδομένου ότι οι ρουμανικές αρχές αρνήθηκαν την έκδοση του Κώστα Πάσσαρη στη χώρα μας. Το αιτιολογικό τους ήταν ότι οι ελληνικές αρχές στο αίτημά τους περί έκδοσης δεν προσδιόρισαν το χρόνο που θα διαρκέσει η δίκη του διαβόητου κακοποιού.

Σήμερα, με την έναρξη της διαδικασίας, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για νέα αναβολή της υπόθεσης με το σκεπτικό ότι υπάρχει κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων (εκρήξεις κ.λπ).

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής ζήτησαν την σύντομη διακοπή της δίκης προκειμένου να εκδοθεί ο Πάσσαρης στη χώρα μας ώστε να δικαστεί για σειρά κακουργηματικών πράξεων μεταξύ αυτών και για τις δολοφονίες.

«Είμαστε στα όρια της παραγραφής… », ανέφερε η πολιτική αγωγή με τον συνήγορο υπεράσπισης να τονίζει με τη σειρά του ότι «οι ανθρωποκτονίες παραγράφονται το 2026».

Τρεις αναβολές στη δίκη μέχρι σήμερα

Μέχρι σήμερα η εκδίκαση της υπόθεσης Πάσσαρη έχει αναβληθεί τρεις φορές. Η έκδοση του διαβόητου κακοποιού στη χώρα μας έχει μπλέξει εδώ και χρόνια στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Από την πλευρά τους οι συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι βρέθηκαν και σήμερα στο δικαστήριο δηλώνοντας παράσταση πολιτικής αγωγής, διαμαρτύρονται καθώς όλα αυτά τα χρόνια αναμένουν την τιμωρία των υπευθύνων για το χαμό των δικών τους ανθρώπων.

Το θέμα της παραγραφής των αδικημάτων που φέρεται να εχει διαπράξει ο Κώστας Πάσσαρης και συμπεριλαμβάνονται σε τρεις ογκωδέστατες δικογραφίες τέθηκε στο δικαστήριο.

Ο Κώστας Πάσσαρης, ο οποίος αναμένεται να αποφυλακιστεί από τις ρουμανικές φυλακές τους επόμενους μήνες, «θα μεταφερθεί μετά την έκτιση της ποινης του υποχρεωτικά στην Ελλάδα», όπως σημείωσε ο συνήγορός του.

Μάλιστα όπως πρόσθεσε ο συνήγορος, ο εντολέας του «θέλει ο ίδιος να προσαχθεί και να ακουστεί, να πει αυτά που έγιναν, να αποδεχθεί τις ευθύνες του και να ζητήσει συγγνώμη».

Τα εγκλήματα του Κώστα Πάσσαρη

Ο Κώστας Πάσσαρης κατηγορούνταν για σειρά ληστείων την διετία 1999–2000, μαζί με δύο Ρουμάνους συνεργούς του. Στις 19 Φεβρουαρίου 2000 οι τρεις ληστές εντοπίστηκαν από την αστυνομία στην Πλατεία Βάθης. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών με αποτέλεσμα να τραυματισθούν δύο αστυνομικοί και να σκοτωθεί ο ένας συνεργός του, Ίον Bασίλι. Ο Πάσσαρης και ο Γκόρεα κατάφεραν να διαφύγουν. Τότε, ο Πάσσαρης είχε τηλεφωνήσει στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και είχε απειλήσει την αστυνομία με αντίποινα, δηλώνοντας, «θα σκοτώσω τρεις αστυνομικούς για να εκδικηθώ».

Τρεις ημέρες αργότερα η Ασφάλεια Αττικής καταφέρνει και συλλαμβάνει τον Πάσσαρη στην Πλατεία Αμερικής. Πάνω του είχε ένα πιστόλι και μια χειροβομβίδα.

Το ίδιο απόγευμα, αστυνομικοί σκοτώνουν τον άλλο συνεργό του, Νικολάε Γκόρεα σε ένοπλη συμπλοκή στην Πετρούπολη, αφού πρώτα είχε αρνηθεί να παραδοθεί. Ο Πάσσαρης οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η διπλή δολοφονία των αστυνομικών και η απόδραση

Μετά από παράπονά του για κρίσεις επιληψίας, στις 7 Φεβρουαρίου 2001 το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ενέκρινε τη μεταγωγή του Πάσσαρη στο νοσοκομείο, σε συνεννόηση με το Τμήμα Μεταγωγών της Αστυνομίας.

Στις 16 του ίδιου μήνα δύο αρχιφύλακες του Τμήματος Μεταγωγών, οι Aθανάσιος Δρακόπουλος (47 ετών) και Διονύσιος Aλεβιζόπουλος (49 ετών) και ο σωφρονιστικός υπάλληλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης Ανδρέας Φυσέκης (33 ετών) ανέλαβαν να συνοδεύσουν τον Πάσσαρη από τις φυλακές Κορυδαλλού στο Γ. Γεννηματάς: Γενικό Νοσοκομείο Αθήνας.

Άγνωστο πώς, ο Πάσσαρης είχε καταφέρει να προμηθευτεί ένα πιστόλι. Με την είσοδό στο νοσοκομείο, και ενώ φορούσε χειροπέδες, κατάφερε με γρήγορες κινήσεις να πυροβολήσει και να σκοτώσει τους δύο αστυνομικούς, καθώς και να τραυματίσει σοβαρά τον Φυσέκη, ο οποίος τελικά κατάφερε να επιζήσει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Πάσσαρης δραπέτευσε, εκμεταλλευόμενος την σύγχυση και τον πανικό, και συνέχισε την εγκληματική του δράση με νέες ληστείες, αλλά και με την δολοφονία της Βουλγάρας ιερόδουλης Μπλάνκα Σλάβτσεβα, αφού πρώτα είχαν συνευρεθεί ερωτικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.