Οι αποδράσεις από τις φυλακές Κορυδαλλού που έγραψαν ιστορία

Οι αποδράσεις από τις φυλακές Κορυδαλλού που έγραψαν ιστορία

Έφυγαν με ελικόπτερα, οχήματα, ακόμη και από τρύπες στο πάτωμα της αστυνομικής κλούβας!

Δεν είναι η πρώτη φορά που κρατούμενοι καταφέρνουν να αποδράσουν και να μην γίνουν αντιληπτοί παρά μόνον αφού περάσουν αρκετές ώρες από τη φυγή τους. Ενώ άλλοι έχουν αποδράσει με τρόπο που θυμίζει κινηματογραφική ταινία.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τις περιπτώσεις φυλακισμένων που απέδρασαν διεκδικώντας τον… τίτλο του «μαιτρ των αποδράσεων».

Πρώτος στη λίστα είναι ο Βασίλης Παλαιοκώστας
Ο βαρυποινίτης έχει κάνει συνολικά τέσσερις αποδράσεις, ενώ τις δυο από αυτές… εγκατέλειψε τις φυλακές με ελικόπτερο. Πρώτη «κινηματογραφική» απόδραση ήταν αυτή που έγινε το καλοκαίρι του 2006 όταν το ελικόπτερο προσγειώθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού και παρέλαβε μαζί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα και τον Αλκέτ Ριζάι. Οι δυο κακοποιοί έγιναν άφαντοι μέσα σε μόλις 35 δευτερόλεπτα.

Στις 22 Φεβρουαρίου του 2009 και πάλι ελικόπτερο πήρε από τη φυλακή τους δυο βαρυποινίτες. Το ελικόπτερο κατέβηκε χαμηλά πάνω από τα κελιά της απομόνωσης του Κορυδαλλού και οι συνεργοί των δυο κακοποιών τους πέταξαν μια σκάλα με την οποία τους τράβηξαν πάνω. Ο Ριζάι συνελήφθη μετά την απόδραση.

Ακολουθεί και ο αδελφός Παλαιοκώστας, Νίκος
Ο επιλεγόμενος και «αγρίμι του βουνού» είναι ο έτερος της οικογένειας Παλαιοκώστα, ακολουθώντας κατά πόδας τον αδελφό του Βασίλη. Ο Νίκος Παλαιοκώστας μετρά δυο αποδράσεις, το 1988 από τις φυλακές Τρικάλων και το 1990 από τις φυλακές Κορυδαλλού κατά τη διάρκεια εξέγερσης κρατουμένων.

Μάλιστα, όπως λένε οι αρχές, αρκετές φορές κατάφεραν να αποτρέψουν σχέδιο απόδρασής του με χαρακτηριστική την περίπτωση που προέβλεπε εισβολή με θωρακισμένο αυτοκίνητο στις φυλακές της Λάρισας.

Βαγγέλης Ρωχάμης, το… συνώνυμο των αποδράσεων
Το όνομα του Βαγγέλη Ρωχάμη έχει ταυτιστεί με τις αποδράσεις. Στα 22 χρόνια που εξέτισε στη φυλακή κατάφερε να αποδράσει 10 φορές!

Ο Βαγγέλης Ρωχάμης έχει χαρακτηριστεί ως «μαιτρ των αποδράσεων» με χαρακτηριστική την περίπτωση που δραπέτευσε ανοίγοντας τις πόρτες της φυλακής με κλειδιά που μάζευε για περίπου ένα χρόνο. Μετά τις αποδράσεις του, προτιμούσε – αντί να κρύβεται- να γλεντά την ελευθερία του στα μπουζούκια ενώ οι Αρχές τον αναζητούσαν.

Ο Σορίν Ματέι και οι αιματοβαμμένες αποδράσεις
Οι περισσότεροι θυμούνται με τρόμο την αιματηρή απόδραση του Σορίν Ματέι που κατέληξε στο μακελειό της οδού Νιόβης και το θάνατο της νεαρής Αμαλίας Γκινάκη. Πριν από εκείνο το μοιραίο βράδυ, ο Ματέι είχε αποδράσει ήδη 7 φορές ακόμη από τη φυλακή. Για πρώτη φορά κατάφερε να διαφύγει από τα χέρια της αστυνομίας το 1995, όταν κατά τη διάρκεια δίκης του για ληστεία στα δικαστήρια της Ευελπίδων, έφυγε μέσα από τις τουαλέτες.

Ο 26χρονος βρέθηκε νεκρός στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού λίγο πριν καταθέσει για το μακελειό της οδού Νιόβης.

Ο αδίστακτος Κώστας Πάσσαρης
Στις 16 Φεβρουαρίου του 2001 ο Κώστας Πάσσαρης, προφασίστηκε ότι έπασχε από επιληπτικές κρίσεις για να μεταφερθεί στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας. Εκεί εκτέλεσε τους δυο από τους τρεις φρουρούς του και διέφυγε.

Παρά το ανθρωποκυνηγητό πέρασε τα σύνορα και έφτασε στη Ρουμανία, όπου τελικά συνελήφθη.

Κώστας Σαμαράς, ο Έλληνας «Πεταλούδας»
Κατάφερε να αποδράσει πέντε φορές στα 16 χρόνια που πέρασε στη φυλακή. Η πιο εντυπωσιακή απόδραση του ήταν το 1991, όταν κατά τη μεταγωγή του, έξυσε με λεπίδι το ξύλινο πάτωμα της κλούβας και βγήκε από μια τρύπα! Ο Κώστας Σαμαράς έχει το παρατσούκλι «Πεταλούδας».

Πίτερ Σέντομ ο ισοβίτης που απέδρασε ως γιατρός
Το 2002, ο 33χρονος Αμερικανός Πίτερ Σέντομ έφυγε από τις φυλακές Κορυδαλλού χωρίς να τον σταματήσει κανείς. Με τη βοήθεια της ψυχολόγου των φυλακών Κορυδαλλού και ερωμένης του, Όλγας Ατζαμόγλου, ντύθηκε γιατρός, φόρεσε περούκα, σκούρο κοστούμι και γυαλιά μυωπίας και έφυγε ανενόχλητος περνώντας από πέντε φρουρούς.

Το ζευγάρι διέφυγε στη Λατινική Αμερική όπου και οι δυο βρέθηκαν νεκροί από ναρκωτικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όλια Κρίκοβιτς, η πρώτη γυναίκα που δραπέτευσε
Τον Ιούλιο του 2012 η κρατούμενη ως μέλος της συμμορίας των «Ροζ Πανθήρων» Όλια Κρίκοβιτς, έγινε η πρώτη γυναίκα που απέδρασε από τις φυλακές Κορυδαλλού. Η 43χρονη κρατούμενη κατάφερε να πείσει ένα σωφρονιστικό υπάλληλο να της ανοίξει την πόρτα για να παραλάβει χρώματα. Όταν η πόρτα άνοιξε, ο υπάλληλος δέχτηκε επίθεση από το φίλο της ενώ στη συνέχεια διέφυγαν.α

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.