Υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών αύριο Σάββατο

Υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών αύριο Σάββατο

Η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών προειδοποιεί ότι στο υψηλότερο επίπεδο επικινδυνότητας («εν δυνάμει μη ελεγχόμενες») αναμένεται να βρεθούν αύριο οι ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές της χώρας μας, με βάση τον πυρο-μετεωρολογικό δείκτη του Haines.

Ο συγκεκριμένος δείκτης αποτιμά την αναμενόμενη συμπεριφορά των δασικών πυρκαγιών με βάση το “προφίλ” της κατώτερης τροπόσφαιρας (0 – 3 χλμ.). Η παρουσία θερμών και πολύ ξηρών αερίων μαζών πάνω από την Ελλάδα το Σάββατο αποτελεί στοιχείο που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνισης ακραίας συμπεριφοράς πυρκαγιών. Η ανάπτυξη των δεικτών για τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών γίνεται στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος DISARM: Drought and fIre ObServatory and eArly waRning system, στο οποίο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr είναι συντονιστής.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, βαθμιαία αυξημένες στα βόρεια ηπειρωτικά με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά τμήματα της Μακεδονίας και τη Θράκης, καθώς και πολύ υψηλές θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά, αναμένονται το Σάββατο.

Η θερμοκρασία, σε υψηλά επίπεδα, θα κυμανθεί από 23 έως 38 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 26 έως 40 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 41-42 βαθμούς Κελσίου), 21 έως 36 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στη Δυτική Στερεά έως τους 37 – 38 βαθμούς Κελσίου), 26 έως 33 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 36 βαθμούς στην Κρήτη, 26 έως 35 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, που βαθμιαία τις βραδινές ώρες στο Βορειοδυτικό Αιγαίο θα στραφούν σε βορειοδυτικούς ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, στο Νότιο Αιγαίο από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και αργότερα ισχυροί 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και από τις απογευματινές ώρες από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται το Σάββατο στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 37 βαθμούς, αλλά στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς, που τις βραδινές ώρες θα στραφούν σε βορειοδυτικούς μέτριους έως ισχυρούς 5-6 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια και ζέστη, με νεφώσεις στα γύρω ορεινά τις θερμές ώρες της ημέρας, αναμένονται το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ, που από τις βραδινές ώρες θα στραφούν σε βορειοδυτικούς μέτριους έως ισχυρούς 5-6 μποφόρ, με τάση ενίσχυσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.