ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ξεκίνησε η έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου – Περισσότεροι κατά 50% οι αλλοδαποί φέτος

Ξεκίνησε η έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου – Περισσότεροι κατά 50% οι αλλοδαποί φέτος

Στη σημαντική αύξηση των προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν στην Ελλάδα φέτος, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, αναφέρεται η Zeit. Η κατάσταση έχει προκαλέσει ανησυχία στην κυβέρνηση και για αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη.

Η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ξεκίνησε στις 12:00 και σε αυτή μετέχουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσος και ο υφυπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Η σύσκεψη συγκλήθηκε μετά τα στοιχεία για τις αυξημένες αφίξεις προσφύγων τις τελευταίες ημέρες στα νησιά, καθώς καταγράφηκαν περισσότερες από 2.300.

Χαρακτηριστικό της ανησυχίας που έχουν προκαλέσει οι αυξημένες προσφυγικές ροές του τελευταίου διαστήματος είναι πως η σημερινή είναι η δεύτερη σύσκεψη από τις αρχές Σεπτεμβρίου για το θέμα- είχε προηγηθεί διυπουργική- ενώ στις 31 Αυγούστου είχε συνεδριάσει και το ΚΥΣΕΑ με το ίδιο αντικείμενο.

Αύξηση κατά 50% στις αφίξεις προσφύγων

Στο δημοσίευμά της, η Zeit κάνει αναλυτική αναφορά στα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. «Από την αρχή της χρονιάς έφτασαν σχεδόν 50% περισσότεροι πρόσφυγες από ό,τι πέρυσι την ίδια χρονική περίοδο. Σύμφωνα με τον ΔΟΜ μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου έφτασαν 32.767 μετανάστες. Πέρσι την ίδια περίοδο ο αριθμός αυτός ανερχόταν στις 22.261. Στην Ιταλία με 6.570 αφίξεις έφτασαν κατά τρεις φορές λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με πέρυσι. Στην Ισπανία έφτασαν εμφανώς περισσότεροι, δηλαδή 17.000 άνθρωποι, οι οποίοι βέβαια ήταν οι μισοί σε σχέση με το 2018», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Στις μεσογειακές χώρες φέτος έχουν φτάσει ήδη 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες, περίπου 20% σε σύγκριση με το 2018, ενώ και ο αριθμός των θυμάτων έχει υποχωρήσει σημαντικά, αναφέρει επίσης η Zeit, με βάση τα στοιχεία του ΔΟΜ. «Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει ο ΔΟΜ μετανάστες είναι εκείνοι που αφήνουν τον τόπο κατοικίας τους ανεξάρτητα από το αν το κάνουν από ελεύθερη επιλογή ή επειδή εξαγανάστηκαν να μεταναστεύσουν και ανεξάρτητα από το πόσο θα διαρκέσει η παραμονή τους στο εξωτερικό. Αντίθετα οι πρόσφυγες αναζητούν προστασία λόγω πολέμου ή επαπειλούμενης δίωξης. Έτσι οι πρόσφυγες είναι και μετανάστες, αλλά όλοι οι μετανάστες δεν είναι και πρόσφυγες», επισημαίνει ακόμη η Zeit.

«Ως επί το πλείστον η κατάσταση των νεοαφιχθέντων είναι δύσκολη στην Ελλάδα εξαιτίας των αυξανόμενων αριθμών. Η κατάσταση στη Μόρια παραμένει κρίσιμη. Συνολικά τον Αύγουστο παρέμεναν στην Ελλάδα 24.000 άνθρωποι, το 40% εκ των οποίων ήταν βάσει στοιχείων του ΟΗΕ ανήλικοι», καταλήγει το δημοσίευμα της Zeit.

Το προσφυγικό στη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το προσφυγικό αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και στη συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στον απόηχο των εμπρηστικών δηλώσεων τόσο από τον Τούρκο πρόεδρο, όσο και από στελέχη της κυβέρνησής του, ο κ. Μητσοτάκης εκτιμάται ότι θα ζητήσει από τον κ. Ερντογάν να καταλάβει ότι δεν νοείται να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη και πως μπορεί να γίνει συζήτηση για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες, χωρίς όμως απειλές και τσαμπουκάδες από την πλευρά της Αγκυρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.