ΕΛΑΣ για νέα αποδράσεις κρατουμένων: «Πότε θα ευαισθητοποιηθείτε;»

ΕΛΑΣ για νέα αποδράσεις κρατουμένων: «Πότε θα ευαισθητοποιηθείτε;»

Για «εγκληματική προχειρότητα» της Πολιτείας στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την τήρηση της Νομοθεσίας για την ασφαλή φρούρηση και μεταγωγή των κρατουμένων από τις Αστυνομικές Αρχές, στην Αττική, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Η χθεσινή απόδραση αλλοδαπού ποινικού κρατούμενου από μη θεσμοθετημένο χώρο κράτησης (!!!) του Α.Τ. Κυψέλης και ενώ τα κρατητήρια του Τμήματος έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας για εργασίες επισκευής τους, φέρνει και πάλι στην επιφάνεια την εγκληματική προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η Πολιτεία και οι υπεύθυνοι για την τήρηση της Νομοθεσίας και των κανονιστικών Διαταγών, την ασφαλή φρούρηση και μεταγωγή των κρατουμένων από τις Αστυνομικές Αρχές, στην Αττική.

Οι αστυνομικοί που απέμειναν να εκτελούν καθήκοντα Αξιωματικού Υπηρεσίας στα αποδεκατισμένα Αστυνομικά Τμήματα της Αθήνας έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού και καλούνται εκτός των δεκάδων καθηκόντων τους και την εξυπηρέτηση των πολιτών, να φρουρούν και τους κρατούμενους, αφού οι περισσότερες Υπηρεσίες δεν δύνανται να διαθέτουν σκοπούς κρατουμένων στα περισσότερα από τα λειτουργικά κρατητήρια που έχουν απομείνει στα Α.Τ. της Αθήνας.

Τα προβλήματα και οι κίνδυνοι με την διαχείριση των συλληφθέντων ατόμων στην Αττική, αρχίζουν από την στιγμή της προσαγωγής των συλληφθέντων στα Αστυνομικά Τμήματα και τα Τμήματα Ασφαλείας για τον σχηματισμό δικογραφίας και διαρκούν καθ’ όλη την διάρκεια της κράτησης, μέχρι και την παράδοση των κρατουμένων σε κάποιο κατάστημα κράτησης της Χώρας μετά από πολλές μέρες. Η έλλειψη προσωπικού στα Τμήματα έχει ως αποτέλεσμα τις καθυστερήσεις στον σχηματισμό των δικογραφιών, την δέσμευση των αστυνομικών που ενήργησαν την σύλληψη για πολλές ώρες, την μη ύπαρξη φρουρού κρατουμένων, αλλά και την προχειρότητα στην μαζική μεταγωγή των κρατουμένων στις Δικαστικές Αρχές από ενισχυτικούς αστυνομικούς άλλων Υπηρεσιών που επιστρατεύονται τελευταία στιγμή, προκαλώντας και σε αυτές υπηρεσιακές ανωμαλίες.

Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν καθημερινά εικόνες ντροπής με κρατούμενους να παραμένουν επί ώρες στα γραφεία των Υπηρεσιών, αφού τα συστεγαζόμενα κρατητήρια είτε δεν λειτουργούν, είτε είναι σε πληρότητα και δεν παραλαμβάνουν, λόγω κυρίως του μεγάλου αριθμού αλλοδαπών κρατουμένων για Διοικητική Απέλαση που φυλάσσονται πέραν των προβλεπόμενων για πάρα πολλές μέρες στα κρατητήρια των Α.Τ., ενώ θα έπρεπε να μεταφέρονται στην αρμόδια Διεύθυνση Αλλοδαπών, η όποια είναι επίσης υπερπλήρης κρατουμένων και δεν δύναται να τους παραλάβει.

Και όλα αυτά μέσα σε ένα περιβάλλον ανθυγιεινών συνθηκών εργασίας, αφού τα συνεργεία καθαριότητας και απολύμανσης αγνοούνται σε πολλές Αστυνομικές Υπηρεσίες της Αθήνας!!

Συνεπεία των ανωτέρω, οι κρατούμενοι μοιράζονται κάθε βράδυ σε διάφορα κρατητήρια σε όλη την Αττική και την επόμενη μέρα δεν γνωρίζουν ούτε οι συνοδοί ούτε και οι Αξιωματικοί Υπηρεσίας που βρίσκονται οι κρατούμενοί τους και που πρέπει να μεταχθούν!! Επίσης αν τυχόν συλληφθεί άτομο θηλυκού γένους στην Αθήνα είτε θα μεταφερθεί για φύλαξη σε απομακρυσμένα κρατητήρια γυναικών της Δυτικής ή της Β/Α Αττικής είτε στα κρατητήρια του 7ου ορόφου της Γ.Α.Δ.Α. που διαθέτουν πτέρυγα γυναικών, αλλά φιλοξενεί λόγω πληρότητας πολλούς άνδρες κρατούμενους και αναπόφευκτα φυλάσσονται άνδρες και γυναίκες κρατούμενοι στον ίδιο χώρο!!

Ωραία λοιπόν τα μεγαλεπήβολα επιχειρησιακά σχέδια και οι έκτακτες προσλήψεις προσωπικού για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, αλλά όπως είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει και με δια ζώσης κατάθεση σχετικών προτάσεων σε Υπόμνημα της Ένωσης Αθηνών προς στην νέα Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, χωρίς εξοπλισμό, σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, ασφαλείς επικοινωνίες και ορθό καταμερισμό των νεοπροσλαμβανόμενων στις Αστυνομικές Υπηρεσίες που παρουσιάζουν ελλείψεις, τα ζητήματα αντί να αντιμετωπιστούν θα διογκωθούν. Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε με το χειρότερο τρόπο.

Αντιπροσωπεία της Διοίκησης και ο Νομικός Σύμβουλος της Ένωσης Αθηνών, μετέβησαν άμεσα στο Α.Τ. Κυψέλης και στάθηκαν στο πλευρό του συναδέλφου μας που εκτελούσε, υπό αντίξοες συνθήκες, καθήκοντα Αξιωματικού Υπηρεσίας κατά την απόδραση του αλλοδαπού κρατούμενου.

Όσο η απαράδεκτη αυτή κατάσταση συνεχίζεται και δεν λαμβάνονται μέτρα για την βελτίωσή της, η Ένωσή μας θα κλιμακώσει τις αντιδράσεις το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Πάκος Δημοσθένης

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Γενικός Γραμματέας Χύτας Κων/νος»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.