ΕΜΠ: Έκλεψαν εξοπλισμό αξίας 100.000 ευρώ – Οι ληστές έδρασαν με «χειρουργική» ακρίβεια

ΕΜΠ: Έκλεψαν εξοπλισμό αξίας 100.000 ευρώ – Οι ληστές έδρασαν με «χειρουργική» ακρίβεια

Στα γραφεία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο Ζωγράφου κατάφεραν να εισβάλουν σε γραφεία και να κλέψουν εξοπλισμό αξίας 100.000. Η ληστεία έλαβε χώρα το βράδυ της Τετάρτης (26/2).

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες κλοπές στην ιστορία του ΕΜΠ. Όλα έγιναν στη νέα πτέρυγα της Σχολής Χημικών Μηχανικών στην Πολυτεχνειούπολη και τη απίστευτη κλοπή ήρθε στο φως μέσα από δημοσίευμα της Καθημερινής, σήμερα Παρασκευή (28.02.2020). Την ίδια μέρα, η διοίκηση του ΕΜΠ κατέθεσε μήνυση στο αστυνομικό τμήμα Ζωγράφου που έχει αναλάβει τις έρευνες.

Οι δράστες, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα της Καθημερινής, «σήκωσαν» εργαστηριακό εξοπλισμό και υπολογιστές αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ από μεγάλο αριθμό γραφείων και εργαστηρίων.

Η αξία του εξοπλισμού των επιστημονικών μετρήσεων που έκλεψαν υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.

Όπως ανέφεραν καθηγητές του ΕΜΠ, οι ληστές έδρασαν με «χειρουργική» ακρίβεια ως προς τα γραφεία και τα εργαστήρια που «χτυπήθηκαν», αφού φαίνεται ότι γνώριζαν πού υπήρχε εξοπλισμός με μεγάλη αξία.

Παράλληλα, κατάφεραν, με τη χρήση τροχών, να διαρρήξουν 12 γραφεία και δύο εργαστήρια, χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς αφού η φύλαξη του Πολυτεχνείου είναι ανύπαρκτη.

Μετά την κλοπή, καθηγητές, υποψήφιοι διδάκτορες και συνεργάτες – ερευνητές είναι σε απόγνωση, αφού ο εξοπλισμός που αφαιρέθηκε ήταν απολύτως απαραίτητος για τη διεξαγωγή των ερευνητικών προγραμμάτων, των πειραμάτων, των διδακτορικών και μεταπτυχιακών διατριβών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η καθηγήτρια του ΕΜΠ, Μαρία Κουή, μιλώντας στην Καθημερινή χαρακτήρισε ανεπανόρθωτο το πλήγμα χωρίς δυνατότητα αντιστροφής. «Είμαστε αναγκασμένοι να διακόψουμε μαθήματα, εργαστήρια, ερευνητικά προγράμματα και να αποδεσμεύσουμε υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Δεν υπάρχει τρόπος αναπλήρωσης του εξοπλισμού, ο οποίος να σημειωθεί αποκτήθηκε αποκλειστικά από ευρωπαϊκά προγράμματα, τα τελευταία δέκα έτη… ίσως η συγκεκριμένη κλοπή να αποτελεί τη μεγαλύτερη παραβίαση του ασύλου και της ελευθερίας διακίνησης των ιδεών με αρνητικές συνέπειες για τους φοιτητές μας» είπε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.