«Αγνοδίκη»: Το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση της υγειονομικής «βόμβας» στα κέντρα αλλοδαπών

«Αγνοδίκη»: Το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση της υγειονομικής «βόμβας» στα κέντρα αλλοδαπών

«Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και η γ.γ. Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο είχαν ετοιμάσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο, για την προστασία του πληθυσμού που φιλοξενείται στις δομές φιλοξενίας τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα, από μια σειρά απειλών μεταξύ των οποίων και υγειονομικές απειλές», τόνισε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνος Λογοθέτης.

Το σχέδιο που φέρει το όνομα «Αγνοδίκη», εντάχτηκε στον ευρύτερο εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης κρίσεων της ΓΓΠΠ. Περιλαμβάνει διάφορα επίπεδα κλιμάκωσης, ανάλογα με την εκτίμηση κινδύνου. Ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 23 Μαρτίου και αφορούσε αποκλειστικά τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών. Η πλήρης εφαρμογή του ολοκληρώθηκε στις 24 Μαρτίου. Όπως είπε ο κ. Λογοθέτης, ο υγειονομικός αποκλεισμός των δομών έγινε προληπτικά, χωρίς να υπάρχουν αναφορές για ύποπτα κρούσματα. Αποτέλεσμα είναι ότι στα ΚΥΤ των νησιών και σε αυτό του Φυλακίου υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος και έξοδος με αυστηρούς κανόνες, ενώ έχουμε μηδενικά επιβεβαιωμένα κρούσματα – και αυτά σε ένα πληθυσμό πάνω από 40.000 ανθρώπους, είπε ο κ. Λογοθέτης.

Για την υλοποίηση του σχεδίου εργάστηκαν περίπου 500 άτομα, και αυτός ο αριθμός σχεδιάζεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες εφόσον χρειαστεί η κλιμάκωση των μέτρων. Παράλληλα, στις 23 Μαρτίου δόθηκαν οδηγίες για την προετοιμασία εφαρμογής του σχεδίου και σε όλες τις δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας..

Δομή στη Ριτσώνα

Λαμβάνοντας υπόψη τα ιατρικά δεδομένα που προέκυψαν στο βράδυ της 1ης Απριλίου για την δομή της Ριτσώνας, το σχέδιο τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή, χθες . Η δομή τέθηκε σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό. Ο κ. Λογοθέτης υπενθύμισε ότι κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, τις τελευταίες δύο ημέρες πραγματοποιεί ιχνηλάτηση όλων των επαφών του βεβαιούμενου κρούσματος, σε γυναίκα φιλοξενούμενη της δομής, η οποία νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αθήνας μετά τον τοκετό της.

Από την ιχνηλάτηση σε 90 περίπου δείγματα προέκυψαν 23 θετικά δείγματα Covid-19, τα οποία αφορούσαν αποκλειστικά φιλοξενούμενους της δομής. Όλα τα δείγματα του προσωπικού της δομής ήταν αρνητικά. Τα 23 αυτά άτομα βρίσκονται σε εσωτερική απομόνωση εντός της απομονωμένης δομής, κανένα δεν έχει συμπτώματα της νόσου και κανένα δεν ανήκει σε ευάλωτη ομάδα. Σε δείγματα που ελήφθησαν εκτός της περιοχής που διέμενε η 22χρονη έγκυος, όλα ήταν αρνητικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Συνεχίζουμε να επαγρυπνούμε πάνω στη δομή της Ρτσώνας, αλλά η επαγρύπνησή μας εξαπλώνεται και στις δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας και των νησιών», τόνισε ο κ. Λογοθέτης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.