Η απάτη της… χρονιάς: Πλαστογράφησε συναλλαγματικές 4 εκατ. ευρώ – Η τράπεζα κατάσχεσε περιουσίες ανυποψίαστων

Η απάτη της… χρονιάς: Πλαστογράφησε συναλλαγματικές 4 εκατ. ευρώ – Η τράπεζα κατάσχεσε περιουσίες ανυποψίαστων

Ανυποψίαστοι αγρότες που έπεσαν θύματα ενός εμπόρου γεωργικών εφοδίων στα Γιαννιτσά, κινδυνεύουν με κατασχέσεις σπιτιών και περιουσιών, καθώς τους εξαπάτησε.

Συγκεκριμένα, ο επιτήδειος πλαστογράφησε συναλλαγματικές και τις προσκόμισε στην πρώην ΑΤΕ αποκομίζοντας ποσό που, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ανάμεσα στα θύματα του βρίσκεται και υπερήλικη γυναίκα με άνοια!

Ο επιτήδειος δεν είχε τίποτα στο όνομα του

Ο επιχειρηματίας, γνωστός στην περιοχή, είχε φροντίσει προηγουμένως να μεταβιβάσει την περιουσία του με αποτέλεσμα η τράπεζα να «κυνηγά» σήμερα τους πολίτες τα ονόματα των οποίων αναφέρονταν στις πλαστές συναλλαγματικές.

​Ο Δήμος Σαββίδης, υδραυλικός στο επάγγελμα με καταγωγή από την Πέλλα, μετά την πρόσφατη δικαίωσή του από το Εφετείο Θεσσαλονίκης, μίλησε σε ιστοσελίδα για την ταλαιπωρία που υπέστη τα τελευταία χρόνια.

«Μία μέρα ήρθαν και μου κατάσχεσαν το σπίτι»

«Η ψυχική οδύνη που πέρασα δεν περιγράφεται. Κόντεψα να πουλήσω δυο διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να μην τα χάσω. Έτσι τουλάχιστον με είχε συμβουλεύσει ο πρώτος δικηγόρος μου. Ο έμπορος είχε πλαστογραφήσει συναλλαγματικές στα ονόματα ανθρώπων που τους είχε πουλήσει κατά καιρούς γεωργικά εφόδια. Ανάμεσα σ’ αυτούς και εγώ. Μια μέρα, χωρίς να γνωρίζω τίποτα σχετικά, μου ήρθαν τα κατασχετήρια στο σπίτι… Με το νέο μου δικηγόρο, κ. Σούρλα, τον οποίο και ευχαριστώ δημόσια, καταφέραμε και αποδείξαμε στο εφετείο Θεσσαλονίκης ότι επρόκειτο για πλαστογραφία εξαφανίζοντας από πάνω μου το χρέος αυτό… », αναφέρει φανερά καταβεβλημένος από την περιπέτεια που έζησε ο κ. Σαββίδης

Υπερήλικη, με άνοια, ένα από τα θύματα του πλαστογράφου εμπόρου

Όπως λέει, αμέσως μόλις κατάλαβε την απάτη προχώρησε σε υποβολή μήνυσης για πλαστογραφία, όπως έπραξαν και άλλα θύματα του εμπόρου.

​«Στην απόφαση του πρώτου δικαστηρίου που έγινε στα Γιαννιτσά έγραφε ότι δεν είχα συναλλαγές μαζί του αλλά ότι άργησα να κάνω μήνυση. Κάναμε ολόκληρο αγώνα για να αποδείξουμε ότι δεν είχα υπογράψει τις συναλλαγματικές, ούτε είχα καμία συμμετοχή. Στο δικαστήριο ήταν ακόμη ένας κύριος που ο έμπορος είχε πλαστογραφήσει τα στοιχεία της μητέρας του που ήταν στο κρεβάτι με άνοια και μάλιστα ήταν αγράμματη. Υπέγραφε με σταυρό. Απ’ αυτό και μόνο αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της απάτης», σχολιάζει ο κ. Σαββίδης, αδυνατώντας μέχρι σήμερα να πιστέψει τα όσα συνέβησαν.

Ο ίδιος μαζί με τη σύζυγό του είχαν, μάλιστα, επισκεφτεί τον έμπορο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα όσα συνέβησαν. Ο τελευταίος με κυνισμό είχε τότε ομολογήσει, όπως αναφέρεται και στην απόφαση του δικαστηρίου, ότι είχε βάλει την υπογραφή του Δήμου Σαββίδη στη θέση του αποδέκτη και τους καθησύχασε ότι θα αναλάβει την πληρωμή του ποσού των δύο συναλλαγματικών, ύψους 25.650 ευρώ η κάθε μία και συνολικά το ποσό των 51.300,00 ευρώ.

​Συγκεκριμένα τους είχε πει: «Είναι κάτι που το έκανα, χρειάστηκα τα χρήματα, δεν είναι τίποτα, θα τα πληρώσω εγώ, μην ανησυχείτε». Όμως, όπως αποδείχθηκε δεν τα πλήρωσε ποτέ.

Πλήθος ερωτηματικών γύρω από την υπόθεση

Αναφερόμενος στην υπόθεση ο δικηγόρος, Στέλιος Σούρλας, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Το Εφετείο Θεσσαλονίκης που εξέτασε την υπόθεση πριν από λίγους μήνες δικαίωσε τον πελάτη μου, δέχτηκε την έφεση και εξαφάνισε τη διαταγή πληρωμής που είχε εκδοθεί εις βάρος του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Προκαλεί, όμως, τεράστια εντύπωση η ευκολία με την οποία η Τράπεζα, εν μέσω πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσεως αποδέχτηκε συναλλαγματικές, τις οποίες κανείς μπορεί να προμηθευτεί από ένα βιβλιοπωλείο – ούτε καν επιταγές – και χωρίς να της επιδειχθεί κανένα άλλο αποδεικτικό έγγραφο περί υπάρξεως της οφειλής π.χ. τιμολόγιο, πλήρωσε στον κομιστή τεράστια χρηματικά ποσά και δη χωρίς καμία εγγύηση, ζημιώνοντας σε απίστευτο βαθμό και την ίδια την Τράπεζα αλλά και τους ανυποψίαστους αγρότες».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.