ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Frontex: Στο μισό οι παράνομες διελεύσεις μεταναστών

Frontex: Στο μισό οι παράνομες διελεύσεις μεταναστών

Την Πέμπτη η υπηρεσία Frontex, ανακοίνωσε, ότι ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ το 2012 μετά την ενίσχυση των ελέγχων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά και λόγω της εξασθένισης του κύματος μεταναστών λόγω της Αραβικής Άνοιξης.

Στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου (Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο), ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων υποχώρησε κατά 35% το 2012, στις 37.220.

Το 2012 καταμετρήθηκαν στην ΕΕ 72.430 παράνομες διελεύσεις συνόρων, αριθμός μειωμένος κατά 49% σε σχέση με τις 141.060 που είχαν καταγραφεί τον προηγούμενο χρόνο, διευκρίνισε η υπηρεσία, αρμόδια για το συντονισμό της επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Δύο παράγοντες εξηγούν αυτή την πτώση, η οποία είναι «η σημαντικότερη στην ιστορία της Frontex από τη δημιουργία της το 2005», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής Ίλκα Λαϊτίνεν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τον Αύγουστο του 2012 η Ελλάδα ενίσχυσε τους ελέγχους κατά μήκος των χερσαίων συνόρων της με την Τουρκία αναπτύσσοντας 1.800 συνοριακούς φύλακες.

Τον Ιανουάριο του 2012 ανέλαβε επίσης να υψώσει ένα συρματόπλεγμα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, μήκους 10,3 χλμ. και ύψους από 2,5 ως 3 μέτρα.

«Ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων μειώθηκε γρήγορα, από περίπου 2.000 στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Αυγούστου σε λιγότερες από 10 την εβδομάδα τον Οκτώβριο» υπογράμμισε ο Λαϊτίνεν.

Δεύτερος λόγος που εξηγεί την πτώση που διαπιστώθηκε πέρυσι: η μικρότερη συρροή μεταναστών προς την κεντρική Μεσόγειο (Ιταλία και Μάλτα), η οποία είχε κορυφωθεί το 2011 εξαιτίας της Αραβικής Άνοιξης στην Τυνησία και τη Λιβύη.

Οι παράνομες διελεύσεις μειώθηκαν έτσι κατά 82% σε 10.380, έναντι 59.000 το 2011, αλλά 1.660 το 2010.

Το φαινόμενο αυτό έφερε μια μετάθεση της μεταναστευτικής ροής κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 μέσω του Αιγαίου Πελάγους, των τουρκοβουλγαρικών συνόρων και του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης.

«Όμως η αύξηση που παρατηρήθηκε σ’ αυτές τις νέες οδούς δεν αντισταθμίζει, σε όρους όγκου, τη μείωση που καταγράφηκε πέρυσι», εξήγησε ο Λαϊτίνεν.

«Τα εγκληματικά δίκτυα έχουν ανάγκη λίγο χρόνο για να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση», πρόσθεσε.

Πέρυσι οι μετανάστες προέρχονταν κυρίως από το Αφγανιστάν, τη Συρία, την Αλβανία, την Αλγερία και το Μπαγκλαντές, σύμφωνα με τη Frontex.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.