Η Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων λέει «όχι» στις τηλεδίκες – Η ανακοίνωση

Η Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων λέει «όχι» στις τηλεδίκες – Η ανακοίνωση

Οι δικηγορικοί σύλλογοι με ανακοίνωσή τους ζητούν την άμεση τροποποίηση του Κώδικα Δικηγόρων για την δυνατότητα αυτεπάγγελτης πειθαρχικής δίωξης από τους Συλλόγους.

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος που συνεδρίασε εκτάκτως στις 27.2.2021, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Πάγια θέση του δικηγορικού σώματος είναι ότι οι ίδιοι, οι δικηγόροι, οφείλουν, πρωτίστως, να προασπίζουν και να διαφυλάττουν το κύρος και την αξιοπρέπεια του επαγγέλματος, επιδεικνύοντας υψηλού επιπέδου επαγγελματική συμπεριφορά και καταξιώνοντας τον δικηγόρο και το έργο του στη συνείδηση του κοινωνικού συνόλου.

Η δημοσιότητα, που λαμβάνουν υποθέσεις με υψηλό κοινωνικό ενδιαφέρον, ιδίως στο χώρο του ποινικού δικαίου, είναι εύλογη. Οι δικηγόροι όμως, ως συλλειτουργοί της δικαιοσύνης, υποχρεούνται να αποφεύγουν κάθε ενέργεια που παραβιάζει τους κανόνες και τις αρχές της ποινικής διαδικασίας, όπως η μυστικότητα της προδικασίας και το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου.

Τηλεοπτικές δίκες και ιδίως με τη συμμετοχή δικηγόρων, δεν είναι νοητές.

Όπως είναι γνωστό, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι δεν έμειναν και δεν θα μείνουν απαθείς σε συμπεριφορές που θίγουν το δικηγορικό λειτούργημα, παραβιάζουν τη δεοντολογία και δεν συνάδουν με το επιβαλλόμενο ήθος και το έργο του δικηγόρου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Συντονιστική Επιτροπή έχει επισημάνει ήδη τις αστοχίες των ρυθμίσεων του ν. 4745/2020, με τις οποίες τροποποιήθηκαν διατάξεις πειθαρχικού δικαίου του Κώδικα Δικηγόρων και καταργήθηκε η δυνατότητα αυτεπάγγελτου πειθαρχικού ελέγχου από τους Δικηγορικούς Συλλόγους και έχει ζητήσει ήδη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να επανέλθει το καθεστώς της δυνατότητας αυτεπάγγελτης δίωξης, ώστε να κινείται άμεσα η σχετική πειθαρχική διαδικασία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.